Çocuklara 'hayır' demekten korkmayın

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
cocuklara-hayir-demekten-korkmayin-3440868.Jpeg


Çocuklara 'hayır' demekten korkmayın
Çocukların yetiştirilme disiplinlerinde, anne babaların olmazsa öğretilerinden biri de, çocuklarına “hayır” kavramını doğru anlatabilmektir.

Çocuklar, aile içinde ve sosyal çevreleriyle olan iletişimlerinde kendilerini doğru ifade edebilmek için, ebeveynlerinden alacakları disipline ihtiyaç duyarlar. Bu süreç onların psikolojik gelişimi için de büyük önem taşır. Çocukların yetiştirilme disiplinlerinde, anne babaların olmazsa öğretilerinden biri de, çocuklarına “hayır” kavramını doğru anlatabilmektir.

Hayır kavramını bilmeyen çocuklar birtakım isteklerinin yerine getirilmesi için çeşitli yaptırımlara başvurabilir, ağlayarak ya da öfke nöbetleri geçirerek ebeveynlerini etkilemeye çalışırlar. Ancak hayır kavramını öğrenen çocuklar ısrarcı davranışlardan kaçınarak, isteklerinin yerine getirilmesi için aileleriyle daha sağlıklı iletişim kurarlar.

Peki, anne babalara bu konuda ne gibi görevler düşüyor? Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Anne babalar neden çocuklarına hayır diyemiyor?
Çalışan anne ve babalar, çocuklarıyla az zaman geçirebildikleri için, çoğunlukla suçluluk duygusu yaşıyor. Bu durumun, hayır deme konusunda sıkıntılara yol açabileceğini belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor: “Çocuklarına iş ve benzeri nedenlerle kısıtlı zaman ayırmak zorunda kalan ebeveynler, çocuklarını mutlu etmek ve bu suçluluk duygusunu görmezden gelebilmek için, çocuklarına hayır diyememektedir. Hayır dedikleri zaman çocuklarının üzüldüğünü gören ebeveynler, yaptıklarının yanlış olduğunu düşünüp evet deme eylemine yönelmektedir. Bu durumda anne ve babalar söz konusu tutarsızlıkla istemeden de olsa çocuklarına da yanlış örnek olmaktadır.”

Çocuğun gelişimi için, hayır demek önemli
Gerektiği zamanlarda hayır diyebilmek çocuğun kişiliğinin gelişip şekillenmesine, sorumluluk sahibi olmasına, özgür ve yetenekli bir birey olmasına yardımcı oluyor. Çocuğun her istediğinin yapılmasıyla kazandığı anlık mutluluklar, ileride mutsuz bir birey olmasına neden olabiliyor. Anne ve babanın getirdiği sınırlar ve bu anlamda hayır denilmesi, çocuğu üzmekten çok ona güven veriyor. Tutarlı bir şekilde, anne babaların çocuklarına gerektiğinde hayır diyebilmeleri çocukta güven duygusu uyandırıyor ve bazı şeylerin gerçekleşemeyeceğini anlamalarını sağlayarak, olgunlaşmalarına destek oluyor.

Çocuğunuzu kırmadan ona hayır demeyi öğretin

Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babaların çocuklarına hayır demeyi öğretmek için yapmaları gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

* Çocuğa hayır kelimesi net, kendinden emin ve kararlı bir şekilde söylenmeli, böylece çocuğun ciddi olunduğunun farkına varması sağlanmalıdır.

* Belli bir durum için hayır denildiği zaman bundan vazgeçilmemeli, verilen kararda net olunmalıdır. Çocukla bu konuda gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir.

* Hayır diyen anne ve babanın ses tonu kızgın ya da yalvarır şekilde olmamalıdır. Aksi halde, çocuk tarafından ciddiye alınmayabilir.

* Göz temasına önem verilmeli ve çocuğun anlayabileceği cümleler kurulmalıdır.

* Hayırı çocuğa kabul ettirirken ödüllendirme yöntemi tercih edilmeli, anne baba bu durumdan olan memnuniyetini belli etmelidir. Böylece çocuk bunu görecek, kendini iyi hissedecek ve olumlu davranışları sürdürmeye devam edecektir.


Milliyet
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Nekadar güzel bir konu paylaşmışsın.

Çalıştığım dönemde de oğlumun her istediğini yapmazdım şuanda yapmıyorum.Hayırın ne olduğunu en iyi şekilde biliyor.Karşıdan kötü gibi görünsede oğlum için en iyisini yaptığımı düşünüyorum.Çocuğa sınır koymak şart ileriki günlerinde mutlu olabilmesi için :eek:
 

Aslı Oktay

Daimi Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
12.839
Tepki
19.334
Puan
113
Yaş
34
Konum
İstanbul
cocuklara gercekten hayir kelimesi ogretilmediginde sinirlarini bilmiyorlar ne yazik ki suan kizim hayirin manasini ogrendi yapmamasi gereken seylerde once yuzume bakiyor en ufak gulumseme yakalasa hemen yapiyor kaslarimi catsam cesaret edemiyor
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst