Çocuklara anaokulu seçerken…

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Anaokulu seçerken eğitim açısından neleri sorgulamalıyız? Öğretmen hangi özelliklere sahip olmalı? Anne baba çocuğa nasıl davranmalı? Hepsi burada…

cocuk-anaokuluna-uyum-mk.jpg


0 – 6 yaş dönemi çocuklarımızın zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimleri açısında oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemlerde çocuklarımız başka çocuklarla bir arada olup, sosyalleşmek ihtiyacı içindedir. Yuvalar ve anaokulları çocukların bir arada olma, paylaşma, birlikte hareket etme, oyun oynama gibi ihtiyaçlarını karşılayan kurumlardır. Dolayısıyla burada seçim yaparken çok dikkatli olmak gerekir. İşte Psikolog Elif Sezgin’in bu konudaki önerileri…

Çocuğumuzu anaokuluna kaç yaşında göndermeliyiz?

Çocuğumuzu anaokuluna iki buçuk, üç yaşlarındayken göndermeliyiz. Bunun sebebi ise 2,5 yaşından önce çocukların bakımlarını kendilerinin gerçekleştirememesi ve anneye hala bağımlı olmaları. Çatal kullanmayı, bıçak kullanmayı yeni öğrenmiş oluyorlar veya tuvalet ihtiyacında hala anneye ihtiyaç duyuyorlar.

İdeal olanı 2,5 yaştan sonrasıdır. Ama anne baba çalışıyorsa 1 yaşından sonra, çocuk konuşmaya, kendini ifade etmeye başladığında gönderebilirler.

Duygusal gelişim önemli

Çocuğun ne zaman yürüdüğü veya ne zaman konuştuğu, özbakım becerilerini ne zaman edindiği çok önemli. Ancak duygusal açıyı da unutmamak gerekiyor. Çocuk fiziksel gelişimini tamamlamış olsa dahi duygusal açıdan da gelişmiş olması gerekmektedir.

Anaokullarında çocuk farklı yaş gruplarında değildir. 3 yaşındaki bir çocuk 3 yaşındaki bir grupla beraberdir, 4 yaşındaki bir çocuk 4 yaşındaki bir grupla. Her çocuğun kendi yaşıtlarıyla beraber olması gerekir.

Eğer 3 yaşındaki bir çocuğu 5 yaşındaki bir gruba koyarsanız çocuk burada ya sıkılacaktır ya da içine dönecektir. Çünkü onların yaptığı bazı becerileri gerçekleştiremeyecektir. Örneğin makas tutmayı gerçekleştiremediği için canı sıkılacaktır. Bu nedenle de her çocuğun kendi grubunda olması gerekir.

Anaokuluna yeni başlayan çocuğa anne baba nasıl davranmalı?

Anaokuluna yeni başlamış bir öğrencinin annesinin 3 gün boyunca yanında kalması gerekir ve her gün aynı saatte çıkmamalıdır.

Örneğin, çocuğunuzu ilk gün getirdiniz. O gün öğle yemeğini yemeden götürmeniz gerekir. İkinci gün getirdiğinizde öğle yemeğini yedikten sonra götürebilirsiniz. Üçüncü gün ise tam gün kalmanız gerekir. Dördüncü gün artık çocuk alışmış olacaktır.

Bu uygulamayı yapmanın amacı, çocuk bilecektir ki annesi onu bırakıp gitmeyecektir. Yani annesi onu oraya getirmiştir ve bırakıp gitmeyecektir.

Psikolog Elif Gürsoy anaokulu seçerken verdiği eğitim açısından neleri sorgulamamız gerektiğini anlatıyor.



Psikolog Elif Gürsoy iyi bir anaokulu öğretmenin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini anlatıyor.



Alıntıdır!
 

ebrar-85

Aktif Üye
Katılım
26 Temmuz 2010
Mesajlar
100
Tepki
47
Puan
28
Konum
antalya
Şimdiler anaokullarında lise mezunu kızlar öğretmen diye çalıştırılıyor çok tehlikeli bence eğitim almadan öğretmenlik yapılmaz
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bende lise mezunu olarak öğretmenlik yaptım. Ve inanın normal sınıf öğretmeninden daha çok bilgi veriyordum çocuklara... Hatta benim stajım bittikten sonra; okul müdürü beni tekrar istemişti; ama ben istemedim.:bebecik

Yani eğitimle değil, bence bu işi sevmekle alakalı. Ayrıca meslek liselerinde gerçekten pratiğe kadar herşeyi öğretiyorlar.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
icim rahat gecen gün bazi arkadaslarim kendi cocuklarinin okullarindan bahsettikten sonra dahada sevdim oglumunkini oglum severek gidiyor cokta iyi seyler ögreniyor yazilari hep cözdü cok memnunum:kahve:
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
bende oğlumu 1hafta bekledim gitmemi istemedi arada yanıma geldi
çok stres yapmıştım o bir hafta sanki bir ay gibi gelmişti bana ama alıştı ve şimdi çok seviyor yuvasını
çok şey öğrendi arina sana katılıyorum okumuş bilgili bir çok sevimsiz öğretmen var
okumamış ama çocukları sevenini tercih ederim
öğretmenimiz o kadar sevecen içtenki sabır lazım diyorum öncelikle
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
çok şükür kızım 3 yıldır anaokuluna gidiyor... çok memnunuz... bu seneki yerden acaip memnunuz...-hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst