Çocuklar yılda kaç cm uzarlar? Boyları tahmin edilebilir mi?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Çocukların büyüme hızları yaşlarına göre değişmektedir. Yenidoğan bir bebeğin boyu ortalama 50 cm dir ve bebekler ilk yılda 25 cm, ikinci yılda 10 cm uzarlar. Daha sonra yıllık büyüme hızı giderek azalır.Çocuklar 3-4 yaş arasında yılda 7 cm, 5-6 yaş arasında yılda 6 cm, 6 yaştan ergenlik dönemine kadar yılda 5 cm uzamaktadır. Ergenlik döneminde ise büyüme patlaması olur ve bu dönem boyunca kızlar ortalama 15 cm, erkekler 20 cm uzamaktadır.Ergenlik dönemi bitiminde boy uzaması durmaktadır. Çocukların boyları en kolay anne ve baba boylarına bakılarak tahmin edilebilir.Bunun için aşağıdaki formüller kullanılmaktadır:

Tahmini boy(kızlar için):Anne boyu+(baba boyu-13) /2


Tahmini boy(erkekler için): Baba boyu+anne boyu+13/2



Çocukların büyümesi nasıl izlenir?


Büyümesinin izlenmesi ve büyüme bozukluklarının erken saptanması için en iyi yöntem çocukların ağırlık ve boylarının büyüme izlem grafikleri üzerine işaretlenmesidir.Her çocuğun izlendiği sağlık ocağında, doktorunda veya ailesinde bir büyüme grafiği bulunmalıdır. Genel olarak büyüme izlemi ilk iki yaşta ağırlık ölçülmesi ile yapılır. Bunun için ilk yılda her ay, ikinci yılda 2 ay aralıklarla , üçüncü yılda ise 3-4 ay aralıklarla çocuğun tartılması gerekir.Daha sonraki yaşlarda boy ve ağırlığın birlikte ve en az yılda bir kez değerlendirilmesi gereklidir.


Büyüme geriliği veya boy kısalığı nedir? Nasıl saptanır?


Büyüme geriliği veya boy kısalığı çocuğun boyunun yaşına göre normalden düşük olması demektir.Bir çocukta boy kısalığının olup olmadığını saptamak için öncelikle boyunun doğru bir biçimde ölçülmesi daha sonra da ülkemiz için geçerli boy standartlarıyla karşılaştırılması gereklidir.Bu standartlara göre boyu %3’ün altında olan bir çocuğun boyu kısa demektir.Boy ve ağırlığı sürekli izlenen çocuklarda büyüme grafiğine bakarak boy kısalığını ve büyüme hızında normalden sapma olup olmadığını anlamak daha kolaydır.Bu konularda doğru karar verilmesi için bir hekimin yardımına ihtiyaç vardır. Ergenlik öncesi dönemde yılda 4.5-5 cm’den daha az büyüyen çocukların mutlaka bir hekimce değerlendirilmesi gereklidir.

Alıntıdır!
 

zeyn0M

Daimi Üye
Katılım
28 Ekim 2011
Mesajlar
1.002
Tepki
315
Puan
83
Konum
istanbul
x_3b95bec9.gif
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst