Çocuklar için ev hamburgeri yapımı

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
ev-hamburge-5361253.Jpeg


Çocuklar için ev hamburgeri yapımı

1 yaş sonrasındaki çocuğunuz için hem sağlıklı hem eğlenceli hamburger tarifi...

HAMBURGER KÖFTESİ TARİFİ


Malzemeler
Köfte için
250 gr. köftelik dana kıyma
2 yemek kaşığı su veya sebze suyu (evde haşlanmış sebze suyu)

Hamburger içi
Süzme yoğurt, labne peynir veya avokado sos
Marul
Domates
Ev yapımı hamburger ekmeğini öneririz.
1 dilim Cheddar
1 tutam tuz ve karabiber koyulabilir( isteğe bağlı)

Hazırlanışı
Kıyma, bir tutam tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı su (veya sebze suyu) bir kâseye koyularak yoğurulur. El ile kalın olmayan, hamburger köftesi şekli verilir. Köfteler fırın kâğıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Pişirirken köftenin ortasını içinin iyi pişmesi için delinir. Köfte tavada da kısık ateşte pişirilebilir.

Marul ince ince kesilir, bir miktar süzme yoğurt veya labne peynir ile karıştırılarak koyu kıvamlı bir sos haline getirilir. Yemek tariflerimiz içinde yer alan ev yapımı hamburger ekmeğinin içine önce marul ve süzme yoğurtlu sos sürülür. Pişmiş köfteler bu sosun üzerine gelecek şekilde yerleştirilir ve köftenin üzerine 1 dilim domates koyularak zenginleştirilir. Hamburger ekmeğinin üst kısmı da domatesin üzerine kapatılır. Hamburgeriniz hazır.

Not: Soğan ve sarımsak seven çocuklar için hamburgerin yoğurtlu sosuna biraz sarımsak, domatesin üzerine de bir ince dilim kuru soğan ilave edilebilir. Köfteler sıcakken üzerlerine taze kaşar veya Cheddar koyularak cheeseburgerde yapılabilir.

Dr.Enver Mahir Gülcan’ın notu
Günümüzde ne yazık ki çocuklar hamburger gibi fastfood olarak adlandırdığımız gıdalara çok düşkün. “En sevdiğin yemek ne?” sorusuna, genellikle “hamburger “cevabı alır olduk.
Bu noktada yukarıda verilen tarif, dışarıda hamburger yeme alışkanlığı edinmiş çocukları evde hazırlanmış daha sağlıklı olanını yemeye teşvik edebilir. Köfteyi fırında pişirerek, mayonez yerine süzme yoğurt kullanarak hazırlayacağınız bu tarif çok daha sağlıklı olacaktır. Fastfood gıdaların içerisinde yer alan koruyucu maddeler, yüksek oranda tuz ve şeker katkılarından da böylelikle uzak durmuş olursunuz. Yanında lütfen taze meyve suyu, su gibi rafine şeker, asit içermeyen içecekler tercih edin.


HAMBURGER EKMEĞİ TARİFİ

Malzemeler
1,5 su bardağı beyaz un
1,5 su bardağı lifli un tam buğday unu karışımı (Tam buğday unu, yulaf ezmesi, çavdar ezmesi, kaba buğday kepeği, malt unundan oluşan bu karışımı marketlerde hazır olarak bulabilirsiniz, bulamazsanız aynı miktarda tam buğday ununa, buğday ruşeymi ekleyerek kullanabilirsiniz.)
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 bardak oda sıcaklığında su
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
Yoğurma kabına un koyulduktan sonra, maya eklenir. Bir yandan bir çatal ile karıştırırken, yavaş yavaş su ve zeytinyağı eklenir. Hamur iyice karıştırılıp yoğurulduktan sonra, üzeri strech film ile kapatılan kabın içerisinde 1 saat mayalandırılmaya bırakılır. Mayalanan hamur 6 eşit parçaya bölünür. Unladığınız elleriniz ile top top şekil verilip, hafifçe üstten bastırılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine bıçak ile çizik atılır. Un serpilir ve yarım saat daha mayalanmaya bırakılır.
Önceden ısıttılan,170 derece fırında (ısıtmaya başlarken, 1 güveç kabında mutlaka su koyun, bu ekmeklerinizin daha puf, yumuşak ve leziz olmasını sağlayacak.) 15 -20 dakika pişirilir.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Bu tarifte hamburger ekmeği yapılırken, biz hekimlerin önermediğimiz beyaz un ve şeker yerine çoğunlukla tam tahıllı un ve az miktarda üzüm pekmezi kullanılmış olması çok güzel bir yaklaşım. Ayrıca fırın pişirme ısısı düşük tutulmuş. Düşük ısıda, yavaş pişirmek daha sağlıklıdır. Daha önce de belirttiğim gibi hamburger yeme alışkanlığı olan çocuklar için ekmeği dahil, hamburgeri evde yapmanız her zaman daha sağlıklı. Eğer çocuğunuzu fastfood restoranlarından uzak tutmakta zorlanıyorsanız, ara sıra evde yapacağınız sağlıklı hamburgerlerle ailece hamburger günü partisi düzenlemenizde bir sakınca yoktur. (kidsgourmet)

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst