Çocuk mu Yapacaksınız Kariyer mi?

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
cocukdakariyer.jpg

















Modern yaşam ve ekonomik şartlar günümüz kadınlarının çalışmasını zorunlu hale getirdi. Hem ev işlerine yetişmeye çalışan hem de iş hayatında kariyer hedefleyen kadınlar artık bu tempoda çocuk sahibi olmayı da ertelemek istemiyor.

‘’Çocuk da yaparım kariyer de!’’ fikrinin kadınlarda yarattığı psikolojik sorunları 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla Reem Nöroloji Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlattı.

Günümüzde özellikle evli kadınlar kendilerinden beklenenin fazlasını yapmaya çalışıyor ve bu durum strese bağlı hastalıkları gündeme getiriyor. Kadınlar iş hayatının sunduğu sosyal ve ekonomik getirileri başlangıçta cazip görebiliyor. Daha özgür yaşama isteği ve erkeğe bağımlı kalmamak kadınları çalışmaya teşvik eden en önemli faktörler. Çocuk yapma planları devreye girdiğinde iş hayatı ile anne olma isteği arasında ikileme düşen kadınlarda ‘’Çocuk da yaparım kariyer de’’ anlayışı ortaya çıktı ve bu durum üzerlerinde olan yükü ikiye katladı.

Çalışan Kadın ‘’Mükemmel Anne’’ mi Olmak İstiyor?

Çalışan kadın hem çalışma hayatını hem de çocuğunu aynı anda idare etmek zorunda kaldığında ev ve iş yeri arasında yoğun bir tempo içerisine girer. İş, çocuk ve eş arasında kalan kadın tam anlamıyla bir tükenmişlik hissine kapılır. Yoğun duygular içerisine giren kişi kendini suçlamaya başlar, eşi ve çocuğu ile yaşadığı iletişimsizliği çalışma hayatına bağlayabilir.
Çocuğu ve kariyerini bir arada yürütmek isteyen kadınlar genellikle çocuklarına daha düşkün bir tavır sergiler. Çocuğunun ihtiyaçlarını sürekli yerine getirmek isteyebilir. Bunun asıl sebebi ise çocuğun annesine olan ilgisinin azalması ve onu çalışıyor olmasından dolayı suçlaması korkusudur. Bu durumda çalışan anne, çocuğuna ve eşine yeterli ilgi gösterdiğini belli etmek için daha fazla çaba sarf eder.

‘’Mükemmel Anne’’ İmajı Sağlık Sorunlarının Habercisi!

Çocuk ve kariyer yapmayı hem de iyi bir eş olmayı isteyen kadın için hastalıklar da kaçınılmaz olur. Kişi bu süreçleri yaşasa da bunları umursamaz hatta çevresindeki kişiler bile bu durumu zamanla kapris olarak değerlendirebilir. Kişide oluşan belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

* Tükenmişlik ve bıkkınlık hissi
* Depresyon, sürekli gerginlik ve panik atak belirtileri
* Uykusuzluk
* Sürekli yorgunluk hissi
* Beyinde ağırlaşma, düşüncelerde karmaşa
* Unutkanlık
* Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
* Eklem ve kas ağrıları
* Cinsel isteksizlik

Çocuklar Bu Durumdan Olumsuz Etkileniyor mu?

Hem çocuk hem kariyer yapma düşüncesini topluma ve eşine kanıtlamaya çalışan anneler, çocuklarının her istediğini yapar hale geliyor. Sürekli endişe ve kaygı duydukları için çocuklar huzursuz, korkak ve güvensiz kişiler olabiliyor. Aynı zamanda aşırı ilgiden dolayı şımarık bir kişilik de ortaya çıkabiliyor. Çünkü anne çocuğun önüne tüm imkânları sunuyor, tüm isteklerini gerçekleştiriyor ve ilerde başkaları bu ortamı ona sağlayamadığında ise çocuk mutsuz ve doyumsuz bir birey olabiliyor.

Yaşanan Stres Karşısında Ne Yapmalı?

* Endişelenmeyin ve nefes terapileri yapın.
* Mükemmel kadın ve mükemmel anne bilincinden uzak yaşayın.
* Kendinizi fazla yormayın.
* Çocuk, eş ve iş dengesini iyi kurun.
* Çocuğun gelişimi için sürekli endişe duymayın.
* Kendinize zaman ayırın, eşinizle sinemaya gidin, arkadaşlarınızla buluşun sosyal aktivitelerden uzak kalmayın.
* Çocuğunuzun mükemmel annesi yerine onu anlayan anlayışlı anne olmaya çalışın.
* Eğer sorunlarınızda azalma yoksa mutlaka psikolojik destek alın.

Dr. Mehmet Yavuz
Nöroloji Uzmanı






 
M

madesam

Misafir
çok zor ikisini bir arada yürütmek.. şimdilik kariyer diyorum çocuk olunca ne olur ne kadar olur bilemeyeceğim
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Mükemmel olmak imkansiz ama bir zaman sonra sanirim ikiside olabilir.
 

dilaykaan

Yeni Üye
Katılım
20 Şubat 2012
Mesajlar
6
Tepki
3
Puan
3
Konum
istanbul
bence hem çalışmak hem de anne olmak kadını en iyi motive eden iki durumdur. çocuğun ilk 3 yılı hariç kadının çalışması hayatta bir idealinin olması çok güzel. ev hanımı olan bayanlar doğum sonrası yaşanan pikolojik sıkıntıları daha fazla yaşıyor. sürekli ev içinde kalmak, çocuğun anneye annenin çocuğa bağımlı olmasını sağlıyor. harbuki severek çalışan bir kadın aile hayatında da çok mutlu olacak hem maddi hem de manevi olarak tatmin olacaktır. anneye bağımlı olmayan çocukta sosyal hayata daha adepte olacak kendi yaşıtları ile paylaşımda bulunarak sağlıklı bir kişiliğe sahip olacaktır. üstelik herşey eskisi gibi değil artık... çok iyi eğitimler veren kreşler, anaokulları var çevremizde... siz çalışırken gönül rahatlığı ile çocuğunuz daha küçük yaşlarda hayata hazırlanıyor...
 

pervin86

Daimi Üye
Katılım
12 Nisan 2011
Mesajlar
1.043
Tepki
1.104
Puan
113
Konum
İSTANBUL
Hem çalışıyorum hemde anneliğe hazırlanıyorum bebişim kısmetse 6 aylık olunca kaynanama bırakıp işime geri dönmek istiyorum hayat şartları zor ama kadın asla evde oturmamalı diyenlerdenim
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
kadın sadece istediği için çalışıyorsa ikisini birden yürütmek en iyisi ama çalışmaya mecburum diyorsa orda sıkıntı başlar üstelik maaşıda azsa bakıcı parası götürür çoğunu
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst