Çocuğunuzu okullar açılıyor diye korkutmayın

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya

Çocuğunuzu okullar açılıyor diye korkutmayın

Psikolog Ayşe Kuzucu, yeni eğitim yılı başlamadan önce aileleri uyardı.

cocugunuzu_okullar_aciliyor_diye_korkutmayin_1.jpg


Psikolog Ayşe Kuzucu, yeni eğitim yılı başlamadan önce aileleri, "Okullar açılıyor bırak artık oyun oynamayı, artık tembellik zamanı bitti ders çalışmalısın" gibi sözlerle çocukların üzerinde baskı kurmamalılar diye uyardı.

Kuzucu, çocuğun elinden alınan her şeyin, onlar için daha çekici hale geldiğini hatırlattı. Çocuğa okul ve eğitimle ilgili baskı kurulmamasın gerektiğini belirten Kuzucu, "Ebeveynlerin bu tür sözleri, çocuğu okulun korkulu bir durum olduğu kanısına iter. Bu tarz yaklaşım çocuğun okulla ilgili olumsuz koşullanmasına neden olur. Bu da okuldaki başarıyı olumsuz yönde etkiler.

Halbuki çocuklarımıza oyun zamanlarının yine belirli saatlerde olacağını, bunun yanında sadece günde bir saat eve gelince ders tekrarının başarıya ulaşmasında olumlu etkiyle yansıyacağı tatlı bir dille anlatılmalıdır. Çocuğunuza derslerle ilgili baskı kurmaktansa ondan isteyeceğiniz tek şey günlük program olmalı. Çocuk günün hangi saatinde oyun oynamak istiyorsa, hangi saatinde ders çalışmak istiyorsa buna kendi karar vermeli ve programını kendi hazırlamalıdır.

Bunun sonucunda çocuk, kendisinin oyun ile dersi bir arada yapabildiğini görür ve çocuğun kendine olan güveni gelir. Böylelikle başkası tarafından baskı olmadan, kendi idaresi altında yürüttüğü programa uyar ve karşılığında gelen başarı, çocuğun derslere karşı daha motive olmuş şekilde yaklaşmasını sağlar" diye konuştu.

Kadin & Kadin
 
Katılım
17 Haziran 2014
Mesajlar
23
Tepki
6
Puan
3
Yaş
35
Konum
istanbul
Kesinlikle katılıyorum. Anne-baba ne kadar rahatsa çocuk da o kadar rahat oluyor. Sürekli ders çalış denmesi bir süre sonra çocuğun canını sıkan bir durum oluşturacaktır. Yavrucak Net'te okuduğum bir yazıdan alıntı yapmak istiyorum:

"Çocuğu okula yeni başlayacak anneleri farklı olduğu kadar da zor bir sene bekliyor dedik ama hayır, bu zorluğun temel sebebi “çocuğunuzun okula adaptasyonu” olmayacak.
Tecrübelerime ve yüzlerce çocuğun okula alışma sürecine bizzat şahit olmama dayanarak şunu söyleyebilirim ki:
1. Anne-baba rahat olduğu sürece çocuk okula kolay alışır.
2. Aslına bakarsanız “okula ve okulun kurallarına alışamayan çocuklar değil anne-babalardır”.
3. Ayrılık sürecini gereksiz uzatmak (okulun ilk günü çocuğu sınıfta bırakıp gidememek, durup durup sarılıp öpmek, sınıfın kapısından ayrılamamak, okulun bahçesinde beklemek vs.) çocuğun okula alışmasını zorlaştıran anne-baba tutumlarıdır.
Okul yönetimi ve rehber öğretmen gerekli görürlerse sizden okulda çocuğa bir süre eşlik etmenizi isteyecektir. Aksi durumda belli bir süre sonra çocuğu öğretmenine teslim ederek gitmek en sağlıklısıdır. Çünkü, anne-babanın ayrılamadığını yani bir anlamda güven sorunu yaşadığını gören çocuk “burada bir tehlike var ki, annem-babam güvenmiyor, beni bırakamıyor” diye düşünerek okula alışmakta zorluk çekiyor. Hepimizin bildiği gibi çocuklar anne-babalarının hislerini emerler : Anne-baba rahat; çocuk da rahat!"
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst