Çocuğunuzu anaokuluna hazırlarken

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
anaokulu-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg





çocuğunuzu anaokuluna hazırlarken neler yapmalısınız?

Bir çocuğu okul öncesi döneme (anaokulu) hazırlamak zor olabilir. Önceden kreşe gitmiş bir çocuk bile bu konuda zorluk çıkarabilir. Çocuğunuzun okul öncesi döneme hazırlanması için aşağıdaki fikirler ve aktiviteler yardımcı olacaktır:
En önemli şey her türlü hazırlığı keyifli hale getirmekte. Bu yaşlarda eğitim sıkıcı hale getirilmemeli. Çocuğunuzun, her yaptığı aktiviteyi bir ders ve her dışarı çıkışını bir eğitim gezisi olarak algılamasını istemezsiniz.
Daha fazla sosyal aktivite programlayın
Tüm okul öncesi dönemde olan çocuklar diğer çocuklarla iyi geçinmelidir. Eğer çocuğunuz diğer çocuklarla çok fazla zaman geçirmediyse, paylaşmak, sırayla yapılan oyunlara katılmak ve ortak oyunlarda yer almak ona çok zor gelecektir.
Çocuğunuzu başka çocukların olduğu yerlere götürerek, bir grupta olmaya alışmasını sağlayın. Bir müzik ya da spor ortamına sokarak, grup çalışmalarına uyum sağlamasına yardımcı olun.
Ona ne beklemesi gerektiğini hissettirin
Anaokuluna başlarken, gergin olmayan çocuk sayısı çok azdır. "Hayatında hiç olmadığı kadar keyif alacaksın" ya da "Korkacak hiçbir şey yok" gibi şeyler söylemekten uzak durun ve en önemlisi çocuğunuzun korkularını asla küçümsemeyin. Tam tersi, onun bu korkularını silmesine ve konuya sakin yaklaşmasına yardımcı olun.
Okula gittiğinde neler beklemesi gerektiğine dair onunla sohbet edin. Nereye gideceği, ne yapacağı ve sınıfta onun dışında başka kimler olacağına dair onunla konuşmalar yapın. Okul başlamadan önce, çocuğunuzla birlikte en az bir kere sınıfı ziyaret edin. (Tercihen diğer öğrenciler ve gelecekteki öğretmenlerinin okulda olduğu bir zamanı seçin)
Çocuğunuza okula başlamakla ilgili hikayeler okumanız da alışma evresi bakımından çok önemli olacaktır. Kitapçılarda bu tarz kitaplar bulabilirsiniz.
Güzel bir hoşçakal ritüeli edinin
Eğer bu çocuğunuzun sizden ayrı kalacağı ilk zamansa, çocuğunuz, siz onu bıraktıktan sonra; geri gelmeyeceğinize, kaybolacağınıza ya da dönüş yolunuzu bulamayacağınıza dair endişeler duyabilir.
Güzel bir veda ritüeli yaratın. Mesela, ikinize özel bir çak hareketi çıkarın… Ya da her ayrıldığınız da birbirinize söyleyeceğiniz güzel bir tekerleme veya söz oluşturun ("Gidiyorum kalbim sende, okul bittiğinde burada olacağım, meraklanma saat 5’te" gibi.)
Okulun ilk günleri, çocuğunuza hazır olması için biraz fazla zaman tanıyın. Evde heyecan yaratmayın. Daha sakin bir ortam, ayrılma sürecini kolaylaştıracaktır.
Onu okula bırakıp, hemen ortalıktan kaybolmayın. Gittiğinizi anladığı anda daha fazla moralsiz ve stresli olacaktır. Tam tersi güzel bir veda hamlesi yapın. Ayrılınca sizin de çok üzüleceğinizi göstermeyin. Net, kedinize güvenen ve sakin bir tarzda vedalaşın. Zamanla o da aynısını yapmayı öğrenecektir.
Çocuğunuza her gün kitap okuyun
Çoğu anaokulu, günde en az bir okuma dersine sahiptir. Çocuğunuza, günde en az 15 dakika okuyacağınız kitap okul başladığında çocuğunuzun hazır olmasını sağlayacaktır. Okul öncesi dönemde, kitap okuma alışkanlığı olmayan çocukların, daha sonra okuma zorluğu çektiği deneyimlerde gözükmektedir. Çocuk kitaplarını okumanız ve bir yerden sonra birlikte okumanız çocuğunuza çok şey katacaktır.
Dinleme yeteneklerini çalıştırın
İlerde iyi bir dinleyici ve anlayıcı olması için çocuğunuza keyifli oyunlar gibi görünen çalışmalar yaptırabilirsiniz. Mesela, sessizce oturmasını ve gözlerini kapatmasını söyleyin. Daha sonra gözleri kapalıyken, duyduğu sesleri sizinle paylaşmasını isteyin. Ona bu duyduğu sesleri nelerin yaptığını ve nereden kaynaklandığını düşündüğünü sorun.
Algı ve farkındalık yeteneğini geliştirmek için, “Olduğun yerdeki bir şeyi bulmaca” oyununu deneyebilirsiniz. Mesela arabadayken, bir obje seçin... Diyelim ki bir bardak. Ona bir obje tuttuğunuzu ve sorduğu sorularla bu objeyi bulmasını istediğinizi belirtin. Unutmayın, sorular evet-hayır cevaplı sorular olmayacaktır.
İçindeki sanatçıyı dışarı çıkarın
Bir sanat yapıtı ortaya çıkarmak, anaokulu öğrencilerinin, görsel ve el işi yeteneklerini geliştirmesini sağladığını göstermektedir. Büyük bir şey değil, mesela hamur işi ya da kil çalışmaları çocuğunuza önemli yeteneklerinin gelişmesini sağlayacaktır. Basit bulmacalar, labirentler ve yap bozlar çocuğunuzun yazım, çizim ve görsel zekasını geliştirecektir.

___ALINTI___
 

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
5 yasında kızım anasınıfa basladı , ılk donem bayagı zor gecırdık gıtmek ıstemedı ama ıkıncı donemde sukur severek gıdıyoruz artık :)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst