Çocuğunuza öğreteceğiniz ilk 10 !!!

Oruc

Daimi Üye
Tepki
2.380
Çocuğunuza öğreteceğiniz ilk 10 !!!

Bir yıl boyunca okuldan yorulan çocuklarımızın dinlenmesini istiyoruzama bu okulsuz zamanlarda beyinlerinin az çalışması da iyi bir şeydeğildir..
Çocukların öğrenebilecekleri/yapabilecekleri pek çok şey var elbet. Bizbu yazıda okulda ve okul sonrasında en çok işlerine yarayacak olan 10tanesini toparlamaya çalıştık...

1. "İlk Yardım" öğretin!

"Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır." {Mâide suresi, 32}
Hayat kurtarmayı bilmekten daha faydalı bir bilgi olabilir mi?Yakınınızdaki bir Kızılay şubesinden, İlk Yardım ile alakalıseminer/kurs ne zaman veriliyor, öğrenip çocuğunuzla katılmaya çalışın.Yakınınızda düzenlenmiyorsa onlardan İlk Yardım ile alakalı birkitapçık, bröşür isteyip en azından okuyarak öğrenmeye çalışın.

2. Daha İyi Zaman Yönetimi

Zamanımızı neye ve nasıl harcadığımız bu hayatta ve Öteki hayattakibaşarımızı veya başarısızlığımızı gösterir. Bundan dolayı, zamanyönetimi biz müslümanlar için çok önemlidir. Bu konuyla ilgilikitaplarda ve internet üzerinde yeterince kaynak bulabilirsiniz."Çocuklar için zaman yönetimi" gibi arama yapabilirsiniz..

3. Yemek Yapmak

Her erkek ve kız çocuğu en azından makarna nasıl yapılır, yumurta nasılpişirilir.. bunları bilmesi gerekir. Bunun da ötesinde, yavrularınızbir gün yuvadan ayrıldığında, yemek pişirmeyi bildiklerinesevinmeliler.. Ayrıca, piyasada güvenilir yiyecek sayısı azalmışken, evyapımı yiyeceklere ihtiyaç ve rağbet de artmış durumda şimdi..

4. Dikiş Dikmek

İnsanı çok masraflardan kurtaran bir beceridir.. Bir çocuk en azındanbir düğmeyi nasıl dikeceğini bilmeli.. Hatta, bunu severlerse kendielbiselerini veya evde kullanılan örtüleri, bezleri, takkeleri de onlardikebilirler..

5. Editöre Mektup Yazmak!

Bu onlara, açık sözlülük, net düşünce ve bazı temel yazma kabiliyetleriverecektir. Tek gerekli olan ise, temel Türkçe'yi biliyor olmak.Gazetede/Dergide çocuğunuzun hoşuna giden bir yazıyı bulun. Onunla yazıhakkında biraz konuşun. Bunları kağıda not alın. Sonra çocuğunuzagazetenin/derginin editörüne bir yazı hazırlamasını söyleyin. Sonrayazısını gönderin, yayınlanırsa buzdolabının üzerine asarsınız!(Yazıyı!)

6. İş Mektubu Nasıl Yazılır?

Özellikle oğlunuza bunu öğretmelisiniz.. Yarın birgün bir işe müracaatetmek istediğinde size dua edecektir! Bununla ilgili de internetüzerinde örnek mektuplar bulabilirsiniz. Bir kaç örneğe baktıktansonra, bir tane de kendiniz yazmayaçal çalışın. Mesela, ortaokula gidençocuğunuza öğretmenine başka bir okul için tavsiye mektubuyazdırabilirsiniz!

7. Yüzme

Peygamber Efendimiz (sav) çocuklara yüzme öğretilmesini istemiştir. Busadece bir eğlence değil, aynı zamanda hayat kurtarmadır. Çevrenizdeki,hamam ve yüzme havuzu gibi yerleri kontrol edin. Buralarda helal/haramadikkat edilmeyenler olabilir. Onun için, önce bundan emin olun. Sonramümkünse çok fazla kalabalık olmadığı günlerde/saatlerde gitmeyeçalışın. Mesela hafta içi ve sabah namazından sonra gibi..

8. Para Harcama

Siyah Nur'da yayınladığımız daha önceki makalede de bundanbahsetmiştik. Çocuğunuza borç, lüzumsuz alışveriş ve gereğinden harcamagibi problemlerden uzak durmayı, onlara para harcamayı öğreterekkazandırabilirsiniz. Eğer daha başlamadıysanız, çocuğunuza bir haftasüre verin. Sonra belirli bir miktar para nasıl harcanır ve harcarkennasıl kazanılır, bunları öğretin. Ayrıca mutlaka, sadaka/yardım olarakbir yerlere de vermesi gerektiğini unutmayın!

9. Ev İşleri

Bir ev nasıl çalışır, çocuklarınıza bunu göstermek/öğretmek için bunuyapabilirsiniz! Özellikle büyük çocuklarınıza, yemek ihtiyaçlarınınkarşılanması (dışardan ekmek, su, salça, tuz alınması..), (varsa)bahçenin düzenlenmesi ve evin temizliği. Ebeveynler ve diğer çocuklarona yardımcı olmalıdır. Bu, çocuğunuza bir evin idare edilmesiniöğretecektir. Zira yarın birgün hayırlısıyla o da bu işin başınageçecek, bu bilgilere ihtiyaç duyacak.. Hem aynı zamanda, idarecilikgibi kıymetli bir şeyi de öğrenmiş olacak..

10. Gönüllü Olmak

Çocuğunuzun kabiliyetine göre, onu yardım kuruluşlarını çalışmalarınagötürebilirsiniz. Bu, ilinizde/ilçenizdeki bir dernek olabilir (telefonaçıp onlara bir kaç gün de olsa yardımcı olabileceğinizisöyleyebilirsiniz); ayrıca yakınınızdaki ihtiyar birilerine yemekgötürüp yemelerinde yardımcı olabilirler. Veya Siyah Nur gibi gönüllüinternet sitelerine istedikleri konularda yazılar yazabilirler. Veyayardım derneklerie telefon/bilgisayar gibi teknik konularda da yardımcıolabilirler..

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar