Çocuğunuza ayakkabı alırken

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Çocukların 7 yaşına kadarki gelişim süreçlerinde ayaklarının iç kısmında 'kubbe' oluşmamasının normal olduğunu belirten uzmanlar, bebeklere vaktinden önce giydirilen bazı ortopedik ayakkabıların, düz tabanlığı kalıcı hale getirebileceği uyarısında bulunuyor.


Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Akçalı, çocukların normalde 1 yaş civarında yürümeye başladığını, çocuğunun yere 'geniş' ve 'patates' gibi basmasının ailelerin dikkatini çektiğini söyledi.

Çocukların bu tür adımlarının normal olduğunu, ancak ailelerin 'çocuğum düz taban mı?' endişesi yaşadığını ifade eden Akçalı, hemen ortopedik ayakkabılara yönelmenin doğru yaklaşım olmadığını belirtti.

Her çocuğun yürümeye başladığında ayağının iç kısmına bastığını, ayak tabanının düz olduğunu, 2-3 yaşına doğru bu düzlüğün yavaş yavaş yükselmeye başladığını anlatan Akçalı, ayak kavisinin kubbe haline gelmesinin 7 yaşına kadar sürebildiğini ifade etti.

Özellikle 3 yaşına kadarki süreçte bu şekildeki çocukları düz tabanlı olarak nitelememek gerektiğini vurgulayan Akçalı, düzlüğün devam etmesi durumunda ortopedik ayakkabılara yönelmek gerektiğini kaydetti.

Geçici sorun kalıcı hale gelebiliyor!

Akçalı, çocuğa yardımcı olması düşüncesiyle alınan bazı ayakkabıların yarar yerine zarar getirebileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Özellikle tabanı sert ortopedik ayakkabılar çok zararlı. Tabanı yumuşak olan burnu sert olan ayakkabıların seçilmesi lazım. Bu dönemlerde düz taban düşünülerek kullanılan ayakkabılar ilerde çocukta ciddi sorunların oluşmasına neden olur.

Çocuklara giydirilen ortopedik ayakkabılar, ayaktaki kıkırdak şeklindeki kemiklere baskı yaparak geçici düz tabanlığın kalıcı hale gelmesine neden olur."

Akçalı, çocuklarında ortopedik sorun olduğunu düşünen ailelerin, ayakkabı almadan önce çocuklarını mutlaka uzmana göstermeleri gerektiğini de belirterek, "Eğer doktor, mevcut durumun normal olduğunu belirtiyorsa, ailelerin de bu noktada ikna olması lazım. Zaten 1-2 yaşındaki bir çocuğun ayağında bir kavis varsa, bu bir takım hastalıkların göstergesi oluyor, asıl bu yaşlarda ayaklar kubbeli olursa, normal olmayan bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst