Çocuğun şişmanlığından aile sorumlu

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
cocugun-sismanligindan-aile-sorumlu-5291642.Jpeg


Çocuğun şişmanlığından aile sorumlu

Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının doğumla beraber başladığını ifade eden Estetik International Sağlık Grubu diyetisyeni Hale Taşgın, “Çocuklardaki kilo problemi ailelerin bilinçsizliğinden kaynaklanıyor ve kilo probleminin tek sorumlusu ebeveynler” dedi.

Çağın problemi haline gelen obezite, özellikle çocuk yaşlarda görülmeye başlamasıyla dikkat çekiyor.Yeteri kadar hareket etmeyen, spor yapmayan ve buna ek olarak sağlıksız besinler tüketen çocuklar, küçük yaşlardan itibaren kronik sağlık sorunlarıyla baş başa kalıyorlar. Estetik International kliniklerine ebeveynleriyle gelen çocuk danışanların sayısının çok fazla olduğunu söyleyen diyetisyen Hale Taşgın, öncelikle anneyi ve babayı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirdiklerini söyledi.

Ek gıdaya geçiş dönemine dikkat

Doğru bir beslenme alışkanlığının ek gıda dönemiyle başladığını söyleyen diyetisyen Hale Taşgın, “İlk bir yaş içerisinde müthiş bir şekilde büyüme ve gelişme gösteren çocuklar, doğum kilolarının yaklaşık olarak 3 katına çıkarlar. İlk 6 ay mutlaka anne sütü ve sonrasında anne sütüyle birlikte ek gıdaya geçiş yapılır. Fakat birinci senenin sonunda bazı iştah kayıpları gözlenir, daha önceki senede olduğu gibi yemekten çok dışarıya ilgi göstermeye başlarlar. Bu dönemde şekere aşırı düşkünlük gösterseler de, ailelerin şekerli gıda tuzağına düşmemeleri ve çocukların damak zevkini farklı tatlarla geliştirmeleri gerekir” dedi.

Amaç dengeli beslenmeyi öğretmek

İlkokula kadar hemen hemen annenin koruması altında olan çocuklara, dengeli beslenmenin ne olduğu, vücudumuzun nasıl çalıştığı, nelerin zararlı, nelerin faydalı besinler olduğunun anlatılması gerektiğinin altını çizen Hale Taşgın, şunları ekledi: “ Ancak 4 yaşından sonra bedeniyle ilgili her şeyi anlayabilen çocuğunuza, hastalıklardan, nasıl dirençli ve sağlıklı bir bedene sahip olabileceğinden bahsedebilirsiniz. Şekerli ve kalorisi yüksek yiyecekler yerine, onunla beraber yapacağınız sağlıklı öğünler, beslenme alışkanlıklarını doğru bir şekilde kazanmasına fayda sağlayacaktır. Sofra hazırlarken, yemekleri pişirirken küçük bir aşçı misali size yardımcı olmasına izin verirseniz, kendi emeği olan yemeğe daha çok ilgisi artacaktır. Amacınız her zaman dengeli beslenmeyi öğretmek olmalı, abur cubura alışmadığı için zaten bir damak zevki oluşacaktır.”

Porsiyonlara dikkat edin

Özellikle porsiyon miktarının altını çizen Estetik International Sağlık Grubu diyetisyeni Hale Taşgın, “Okul öncesi çocuğunuzun porsiyonları, yetişkin porsiyonunun yaklaşık üçte biri oranındadır. Çocuğunuzun tabağında bulunan her şeyi tanımasına ve neden o besini yemesi gerektiğine dair açıklamalarda bulunmalısınız. Beslenme alışkanlıkları psikomotor gelişimle ilgilidir, kendi kendine yemek yemesine izin verilen çocukların ince motor hareketleri daha iyi gelişir. Buda ilkokul döneminde ellerini daha rahat kullanabilmelerine, daha rahat yazı yazma becerisi kazanmalarına fayda sağlıyor. Lütfen porsiyonlara dikkat edin ve çocuklarınızı bol bol spora teşvik edin” dedi.

Milliyet

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst