Çocuğuma Vitamin Gerekli mi?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Çocuğuma Vitamin Gerekli mi?

vitamin.jpg
Vitaminler, vücudun normal işlevlerini sürdürebilmesi için gereken, çoğunlukla vücutta üretilemeyen, bu nedenle dışardan alınması gereken maddelerdir. Elbette, her yaş için vitamin gereklidir. Ancak, sorun bu vitaminin hangi kaynaklardan elde edileceğidir. Aslında vitaminler o kadar farklı gıdalarda bulunurlar ki, dengeli bir beslenme düzeniyle vitamin gereksinimini gıdalardan karşılayabiliriz. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda, anne babaların çok iyi bildiği gibi, dengeli bazen pek kolay olmuyor. Bazı çocuklar, bazıları çok seçicidir, belli gıdaları ağızlarına koymazlar. Bir kısmı da kötü beslenme sonucunda yeterli akranlarından geri kalırlar. Böyle çocuklar için, çocuk doktorunun önerisi doğrultusunda takviye vitamin şurup veya tabletleri kullanmak gerekli olabilir. Ancak, vitamin takviyelerinin de ilaç olduğunu, her ilaç gibi gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini, aşırısının zararlı olacağını unutmamak gerekir. Özellikle yağda eriyen vitaminler ( A, D, E ve K vitaminleri ) ihtiyaçtan fazla alınırsa, vücutta depolanmakta ve sorunlara yol açmaktadırlar.
Şimdi de, önemli bazı vitaminlerin işlevlerinden ve hangi gıdalarda bulunduğundan bahsedelim. Bu bilgiler ışığında, çocuğunuzun yediklerini gözden geçirip eksik kalan birşeyler olduğunu düşünürseniz doktorunuza danışabilirsiniz.
A vitamini

A vitamini; normal büyüme, cilt sağlığı, göz sağlığı ( özellikle gece görme ve renkli görme ), doku onarımı, enfeksiyonlara karşı direnç sağlamada gereklidir.
Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzelerde ( havuç, kayısı, kabak, şeftali gibi ), balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokoli, roka gibi yeşil sebzelerde bulunur.
B vitaminleri

Bu grupta bir düzine farklı vitamin yer alır. B grubu vitaminler, vücutta çeşitli ****bolik süreçlerde yer alırlar, kanımızdaki alyuvarların yapımı için gereklidirler.
Et, tavuk, balık, süt, yumurta, tam( kepeği ayrılmamış) tahıllarda, kuru baklagillerde, ıspanak, brokoli gibi sebzelerde bulunurlar.
C vitamini

vc.jpg
C vitamini, bağ dokusu, kaslar ve cilt sağlığı için gereklidir. Yara iyileşmesini hızlandırır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.
Turunçgiller, kivi, çilek gibi meyvelerde, domates, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, biber gibi sebzelerde bulunur.
D vitamini

vd.jpg
Bu vitamin, vücuda ve fosfor emilimini sağlar, kemik ve dişlerimizin sağlığı için gereklidir. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağında bulunur. Güneş ışığı yardımıyla cildimizde de D vitamini üretilebilir. Ancak son yıllarda, göz önüne alınarak korunmaya önem verilmekte, D vitaminini güneşten değil gıdalardan almak önerilmektedir.
E vitamini

ve.jpg
E vitamini vücudumuzu zararlı kimyasal, toksik maddelere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam tahıllarda, bitkisel yağlarda, ay çekirdeği, fıstık gibi kuru yemişlerde, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst