Çocuğum başına darbe aldı, ne yapmalıyım?

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
cocugum-basina-darbe-aldi-ne-yapmaliyim--2395297.Jpeg


Çocuğum başına darbe aldı, ne yapmalıyım?

Çocuğunuz daha yeni yeni hareketlenmeye başladıysa ve bu süreçte sık sık düşüp başını bir yerlere çarpıyorsa bu yazıyı okumanızda fayda var…

Özellikle çocukluk çağında kafaya alınan darbelerle ilgili bilinmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Ay’a sorduk…

Kafaya alınan darbelerde yapılması gereken ilk müdahale nedir?
Çocukluk çağında geçirilen kafa travması acil servislerde sık karşılaştığımız bir durum ve birçoğu ciddi sağlık problemi oluşturmaz. Yine de anne baba olarak evde bu sorumluluğu üzerinize almamalı ve en kısa zamanda çocuğunuzu bir sağlık merkezine götürüp muayene ettirmelisiniz. Sağlık merkezine ulaşmadan önce evde yapabileceğiniz basit ama önemli şeyleri şöyle sıralayabiliriz:
•Apple-tab-span" style="white-space:pre"> Öncelikle travma sonrası çocuğunuz bilincini kaybetmişse havayolunun açık olduğundan emin olmalısınız.
• Travma sonrası ciltte kanamaya neden olan bir kesi mevcut ise steril bir gazla, eğer o yoksa temiz bir bezle yara-kesi üzerine tampone ederek kanamayı durdurabilirsiniz.

Kafaya alınan darbelerde ne gibi tetkikler yapılır?
Kafa travması sonrası travmanın nasıl gerçekleştiğini detaylı olarak sorgulayarak hastayı muayene ederiz. Muayene sonrası Direkt Kafa Grafileri (Röntgen), Bilgisayarlı Tomografi veya MR isteyebiliriz. Muayene sonucunda herhangi bir problem görmediğimizde; hastadan bazen hiçbir tetkik istemeyebilir ve hasta yakınlarını travma konusunda bilgilendirerek evine göndeririz.

Çocuğun darbeden etkilendiğini nasıl anlarsınız?
Kafa travması sonrası çocukta bilinç düzeyinde bozulma veya koma, geçici bilinç kaybı, davranış değişiklikleri, bulantı ve/veya tekrar eden kusmalar olayı ciddiye almanıza yönelik belirtilerdir.

Çocukları travmalardan korumak için alınabilecek önlemler nelerdir?
• Çocuğunuz henüz tutunarak ayağa kalkamıyorsa, yattığı karyolanın her iki yanında bariyer olması onun yataktan düşmesini engeller. Çocuğunuz tutunarak ayağa kalkabiliyorsa bariyer tek başına yeterli olmaz. Karyolanın çok fazla yüksek olmaması ve etrafına minder gibi yumuşak malzemelerin konulması bariyeri aşıp düşmesi halinde ciddi bir koruma sağlar.
• Emekleme ve yeni yürüme döneminde olan çocuğunuzu uzun süre yalnız bırakmayın.
• 2. kat ve üstü dairelerde oturuyorsanız ve çocuğunuz yürüme çağında ise pencerelerinizi çocuğunuzun açamayacağı şekilde dizayn ettirin.
• Televizyon, dolap gibi çocuğunuzun asılıp üzerine düşürebileceği eşyaları sabitleyin.
• Çocuklarınızın tek başına balkon ve merdiven boşluğu gibi yerlerde bulunmalarını engelleyin.

Kafaya alınan darbeler çocuklarda ne gibi sorunlara yol açabilir?
Kafa travması sonrası:
• Saçlı deri kesileri veya yumuşak doku yaralanmaları,
• Kafatasında kırıklar,
• Beyin zarı ile kemik arasında (Epidural) kanamalar,
• Beyin zarı ile beyin dokusu arasında (Subdural) kanamalar,
• Beyin dokusu içinde (İntraserebral) kanamalar en sık karşılaşılan sorunlardır.

Travma sonrası yapılan tetkiklerde ışın (radyasyon) alma riski var mı?
Direkt kafa grafileri ve bilgisayarlı tomografide hasta radyoaktif ışına maruz kalır. MR’da böyle bir durum söz konusu değildir. Pek çok anne baba bu nedenle travma sonrası çocuğuna tomografi çektirmek istemez. Oysa tomografi, travma sonrası çok kıymetli bilgiler veren, hayat kurtaran bir tetkiktir. Daha çabuk sonuç vermesi, kırıkları daha iyi göstermesi, MR’a kıyasla çocuklara daha kolay ve daha hızlı uygulanabilir olması tomografinin avantajlarıdır. Çekim sırasında kafa dışındaki vücut bölümleri kurşun bir örtü ile örtülür ve vücudun diğer kısımları ışına maruz kalmaz. Bir tomografi sonrası alınan ışın miktarı yıllık alınması gereken maksimum dozun çok altındadır. Burada unutulmaması gereken; doğru zamanda çekilen bir tomografinin hayat kurtarıcı olduğudur.

Milliyet
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Yeni yürümeye baslayan ve emekleyen cocuklara cok dikkat etmek gerekiyor.
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Bizim başımıza yaklaşık 1 ay önce böyle birdurum geldi.Mutfakta süt hazırlarken oğlumda sevinç çığlıkları içinde salona koşuyordu nasıl olduysa kaydı ve düştü.Başı nereye geldi anlamadım bile küçük bir kısım içine çökmüştü ve kanamaya başladı.Çok korktum hemen buz geldi aklıma.Hatta öyle korkmuştumki eşim işten gelmişti :uzgun: Böyle şeyler her dönemde olabiliyor.Allah herkezin hepimizin çocuklarını kazalalrdan belalardan korusun
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst