Çocuğu kalın giydirmek kas spazmı nedeni

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
1378640589528.jpg

Çocuğu kalın giydirmek kas spazmı nedeni

Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Travmotoloji ve Ortopedi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Sesli, okullarda serbest kıyafet uygulaması ile çocukların sağlıklı giyinmesi konusunda anne babaların sorumluluğunun arttığını belirterek, "Mevsime uygun olmayan biçimde kalın giydirilen ve bu nedenle aşırı terleyen çocuklarda kas spazmları gelişebilir" dedi.

Prof. Dr. Sesli, yeni eğitim ve öğretim yılında çok sayıda çocuğun ilk kez okulla tanışacağını, gelişim sürecindeki minik bedenlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrenci kılık ve kıyafetlerinde, velilerin tercihi doğrultusunda önlük ve forma zorunluluğunun ortadan kalkabildiğini hatırlatan Sesli, "Okullarda serbest kıyafet uygulamasıyla çocuğun doğru ve sağlıklı giyinmesi konusunda ebeveynlerin sorumluluğu arttı. Mevsime uygun olmayan biçimde çok kalın giydirilen ve bu nedenle aşırı terleyen çocuklarda kas spazmları gelişebilir" dedi.

Çocukların, doğumdan itibaren kemik gelişimine bağlı büyüme ağrısı yaşayabildiğini hatırlatan Sesli, şöyle konuştu:

"Küçük çocuklarda kıkırdaklardan kaynaklanan büyüme ağrıları olur. Sağlık açısından sıkıntı oluşturmayan ancak çocuğa dönem dönem sıkıntı verebilen bu fizyolojik ağrıların üzerine bir de kas spazmının sancısını eklememek için aileler biraz daha dikkatli olabilir. Kas spazmları açısından çocukların çok aşırı terlemesini önlemek gerekir. Buna karşılık çocuğun üşümediğinden de emin olmak şart. Kıyafetlerin mevsime uygun seçilmesi gerekli. Hatalı kıyafet tercihi nedeniyle ortopedik sıkıntıların yaşanmasına hiç gerek yok. Anne babalar, okula başlayan çocukları ne kadar küçükçe o kadar dikkatli olmalı."
"BİRİNCİ VE BEŞİNCİ SINIFTAKİ ÇOCUK AYNI SIRAYA OTURMAMALI"

Okulların açılmasıyla binlerce çocuğun, omuzlarında sırt çantasını taşımaya başlayacağını hatırlatan Sesli, "Özellikle okula yeni başlayan çocukların kemik gelişimleri yeteri kadar güçlü olmadığı için ağırlık taşımamaları konusunda çok dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu.

Kemik gelişiminin sağlıklı yaşanmasının, yetişkinlikte karşılaşılabilecek ciddi sağlık sorunlarının önüne geçeceğine dikkati çeken Sesli, şöyle devam etti:

"Sırtta taşınan çantalar, omurga gelişimi açısından çok masum değil. Mümkünse çocukların, sırt ya da el çantası değil, sürüyerek çekilen çanta taşımalarında büyük yarar var. Ebeveyn, çeşitli nedenlerle o tür bir çanta alamıyorsa sırt çantasının her iki omuzda taşınmasını sağlamaları daha iyi olur. Elde taşınan özellikle ağır çantalar, omurga gelişimi için zararlı. Omurgaya ağırlık binmemesine çok dikkat etmek gerekir. Ayrıca anne babalar sınıfları ziyaret ederek sıraları incelemeli, çünkü çocuğun oturma şeklinde masa yüksekliğinin büyük önemi var. Bedenin masaya doğru yığılmaması, dik oturuşun sağlanması ve sırt ile bel kavisinin otururken de muhafaza edilmesi lazım. Okul sıralarının da çocukların gelişimine uygun olmasına önem verilmeli. Büyümekte olan çocukların vücut şekilleri sürekli değişir. Birinci sınıfa giden çocukla beşinci sınıfa giden çocuğun oturduğu sıra aynı olamaz."

Okul ayakkabısı tercihini yaparken, üzeri yumuşak olmayan, ayak bileğini kavrayan ayakkabıların tercih edilmesinin önemine işaret eden Sesli, anatomik ayakkabı seçiminin sağlıklı ayak gelişiminde ilk adım olduğunu kaydetti.

Sabah


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst