Çocuğa ilaç verirken dikkat!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
436186496291.jpg

Çocuğa ilaç verirken dikkat!

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Şen, çocuklara ilaç içirilirken "bu şeker, tatlı'" gibi ifadeler kullanılmasının, özellikle yaz alarında çocuk zehirlenmelerini artırdığını belirtti.

Şen, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında zehirlenmelerin en çok çocuklarda görüldüğünü, bu durumun önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Özellikle yaz mevsiminin başlamasıyla ailelerin ve çocukların farklı zehirlenme türleriyle karşı karşıya kaldığına değinen Şen, açıkta satılan veya uygun şartlarda muhafaza edilmeyen gıdaların tüketilmesiyle besin zehirlenmelerinin ortaya çıktığını ifade etti.

Doç. Dr. Şen, yazın, aniden gelişen bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle hastaneye başvuruların arttığını vurgulayarak, şunları
kaydetti:

"Bu aylarda havaların ısınmasıyla ev ve iş yerlerinde boya, badana, bağ ve bahçe işleri artıyor. Dikkatimiz dağıldığı için kullanılan kimyasal ve
temizlik ürünleri güvenlik önlemleri alınmadan ortalıkta bırakılılıyor. Etrafta dolaşan küçük yaştaki çocuklar bu ürünleri ağız, deri ya da solunum yollarıyla alarak zehirlenmektedir. Bu tür zehirlenmeler başta yemek borusu olmak üzere sindirim ve solunum sisteminde çok ciddi kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Evdeki, başta ilaçlar olmak üzere birçok madde zehirlenmelere yol açabilir. Kimyasal maddeler en çok banyo, mutfak ve bahçede bulunmaktadır. Bu gibi yerlerde çocukları tek başına bırakmamak gerekir. Çünkü çocuklar, bu maddeleri yanlışlıkla içebilir, soluyabilir veya yiyebilir. İlaçlar, evdeki ve bahçedeki çeşitli kimyasal maddeler çocukların erişemeyecekleri yerlerde, dolap içlerinde muhafaza edilmelidir.

Çocuklar, ilaç içirilirken 'bu şeker, tatlı' denilerek kesinlikle kandırılmamalıdır. Çocuğa içtiğinin ilaç olduğunu, kendi başına asla almaması gerektiğini, ne kadar sürede ve ne amaçla içeceği anlatılmalıdır. Anne-babalar, küçük önlemlerle birçok zehirlenme olayının önüne geçebilir."

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst