Çinide kabartma ve gömme desen tekniğini ilk uygulayan sanatçı Esma Dereboy kişiye özel tasarımlarıyla da adından sıkça bahsettiriyor.
167

Çiniye nasıl gönül verdiniz?
Kütahya doğumluyum. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nün ardından Maltepe Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümünü bitirdim. Kütahya’da birçok çini atölyesinde klasik ve yöresel çalışmalar yaparak çiniciliği öğrendim. Üniversite sonrası perakende sektöründe çalışmama rağmen çiniyle ilişkimi hiç koparmadım. Profesyonel çizgiye ulaştığım noktada Levnalevn’i kurdum. Uygulamayı başardığım rölyef tekniğiyle çini sektöründe ilk olma şansına ulaştım. Halen kişiye özel tasarımlarla, çinide özü kaybetmeden tasarımlar yapmaya Levnalevn markası altında devam ediyorum.
Çini sanatını bir sanatçı gözüyle nasıl anlatırsınız?
Son aşamaya kadar sizi hep merakta bırakan, emeğin yoğun olduğu, ürün anlamında riskli süreçlerin yaşandığı eski bir sanat diye tarif edebilirim.
Tasarımlarınızda ön planda olan detaylar neler?Kesinlikle kusursuzluk...
İlham kaynağınız nedir?Aslında Kütahyalı olmam ilham perileri için yeterli. Ama çini sanatına yeni bir boyut kazandırma isteği de liseden beri içimdeydi.