Çikolata diş sağlığı için iyidir !

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
Evet iyidir! Hayır hayır! Gerçekten şaka yapmıyorum. Öyle sanıyorum ki şu an bu başlığı gören pek çok anne bana kızmaktadır. Ancak bu bir gerçektir. Önemli olan nasıl ve ne şekilde iyi olduğunu bilmek ve önlemimizi buna göre almaktır. Pek çok gıda dişleri, dişetleri ve çene kemiklerinin güçlendirmenin yanı sıra yapıları gereği ağız ortamını nötralize etme, tükürük akışını kontrol etmeye yarayarak dolaylı olarak dişlerin temizlenmesine fayda sağlamaktadır. Bu nasıl olmaktadır ?

Bir parça peynir, bir dilim tatlı ile yenilebilir… ve aynı peynir parçası, şeker ve basit nişasta aldığınızda ağzınızda oluşan zararlı asitlerle savaşmaya yardımcı olabilir. Buna ek olarak araştırmalar göstermiştir ki bir parça peynir yemek diş minenizin koruyucu bir kılıf oluşturarak çürük oluşturan asitlerin yıpratıcı etkisine karşı dayanıklı kılabilir.

Bir şeyler yemeden önce ya da sonra yenecek peynir ağzınızdaki tükürük üretimini arttırır ve bu da plaklara ve çürüklere neden olan şekerleri ve yemek artıklarını yıkar ve zararlı asitleri nötralize etmeye yardımcı olur. Ve bu faydaları elde etmek için avuç avuç peynire gerek yok – kesme şeker büyüklüğünde bir parça yeterli. Araştırmalar, pişmiş peynirin de dişlerde bu tür bir koruma yaptığını göstermiştir.

Kalsiyumca zengin peynir de, çene kemiklerinizi güçlü tutmaya ve bunları dişeti hastalıklarının zararlı etkilerine mukavemetli kılmaya yardımcı olur. Peynirin yağ içeriğinden dolayı endişe mi duyuyorsunuz? Düşük yağlı olanlar mevcuttur! Ve peynirdeki kalsiyum, protein, fosfor ve A vitamini ayrıca dişlerinizin sadece minesi değil ana yapısını da güçlendirmeye yardımcı olur.

Çikolata diş sağlığınız için iyi olabilir mi ?

Sanki çikolata yemenize bir vesileymiş gibi çikolatanın içindeki kakao yağı tannins adlı bir madde içerir ve çikolatadaki tannins maddesinin dişler için faydalıdır. Zararlı bakterilerin dişlerinize ve diş etlerine yapışma kabiliyetini azaltır ve böylece bakterilerin çürüğe neden olan asiti üretme olasılıklarını azaltır.

Araştırmalar, çikolatanın çürükleri azaltması dışında da faydaları olduğunu göstermektedir:

* Kalp hastalığı ve arteriosiklerosis’i engellemeye yardımcı olan antioksidanlar içerir.
* Beynimizdeki seratonin üretimini tetikleyerek stresi azaltır.
* Duyguları stabilize eden magnezyum içerir.
* Az kolesterol içerir.

Bu faydaları bir yana yine de çikolata bol şeker ve gereksiz kalori içerir ve gerçek bir besin değeri yoktur. Yani abartmadan çikolata yiyin ve yedikten sonra dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın – tabii ki suçluluk duysuna kapılmadan!

Diş Hekimi
Dr.E.Bihter GÜRLER
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst