Çift Görme (Diplopi)

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
1)Baktığınız her şeyi çift görüyorsanız diplopi olarak da bilinen çift görme sorununuz olabilir. Genellikle çift görmeyle bulanık görmenin aynı olduğu düşünülür, fakat değildir. Bulanık görüşte bir görüntü net görülmez. Çift görüşte ise kişinin algılamasını zorlaştıran iki görüntü aynı anda görülür.

2)Bu durumun iki olası sebebi vardır:

Bakılan nesneye iki gözün birden yönelmemesi olan şaşılık ya da yan bakma. İki gözün gördüğü görüntüler beyin tarafından tek bir resime dönüştürülür. Eğer gözler aynı nesneye çevrilmiyorsa iki göz de farklı görüntüler görür ve bunlar birleştirilemez. Sonuç olarak çift görme ortaya çıkar. Peki gözlerin aynı yöne çevrilememesinin sebebi nedir? Bu durum göz hareketlerini kontrol eden kaslardaki ya da sinirler ve beyin aracılığyla bu kasların kontrol edilmesindeki sorunlardan kaynaklanabilir.

Kırma kusuru: Gözün optik sistemindeki bir eksiklikten dolayı nesnelerden gelen ışık iki ayrı görüntüye kırılır. Katarakt bu eksikliğe neden olabilir.
Çift görme sorununun en yaygın sebebi şaşılıktır

3)Hayatımızda Neleri Zorlaştırır?
Bu hastalık pek çok zorluk yaratabilir. Beyin bu rahatsızlığı gidermek için iki görüntüden birini saklar ya da siler. Görüntülerden birinin saklanması küçük çocuklarda uzun bir süre devam ederse göz sağlığı bozulur.

Kullanılan gözlük ya da kontakt lensler ne kadar iyi olursa olsun sindirilen göz iyi göremez hale gelir. Bu durum tıpta ambliyopi (göz tembelliği) adını alır. Göz ve beynin yorumlayıcı mekanizmalarındaki kusur sonucu ortaya çıktığından tedavi edilmesi kırma kusurunun tedavisinden (ışığı kırma kusuru ) daha zordur.

4)Tedavi
Bu hastalık göz egzersizleri, gözün cerrahi olarak düzeltilmesi ya da ikisinin birleşmesiyle tedavi edilir. Tedavi, ameliyata gerek kalmadan kayan gözlerin düzeltilmesi ya da doğru şekilde çalışmayan görüş yolunu beyine doğru yeniden harekete geçirir. Kataraktan kaynaklanan çift görme varsa katarakt ameliyatı gerekebilir.
k1228366677.jpg


alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst