Çene Ekleminin Kafa Kemiklerine Kaynaması

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Çene Ekleminin Kafa Kemiklerine Kaynaması

Çene eklemi, her yöne hareket eden yapısı nedeniyle vücuttaki diğer eklemlerden farklı fonksiyonel özelliklere sahiptir. Çene eklemi, alt çene kemiği (mandibula) ile kafatası kemiği arasında yer alır. Bu eklem sayesinde ağız açıp kapama fonksiyonu sağlanmaktadır. Çene eklemi; kafa kaidesi kemikleri, alt çene kemiği (mandibula), eklem diski ve bağlardan (ligament) oluşmaktadır.

Çene eklemi ankilozu alt çene kemiğiyle kafatası kemiklerinin birbirlerine kaynaması neticesinde ortaya çıkar. En belirgin nedeni travmadır. Özellikle çocukluk yaşlarında oluşan çene eklemi kırıklarının yanlış tedavisinin neticesinde ortaya çıkar. Hastada ağzını açamama veya ağız açıklığında kısıtlılık şeklinde kendini gösterir. Özellikle beslenme güçlüğü ve konuşma problemleri hastayı sıkıntıya düşürür.

Çene eklemi ankilozunun tedavisi kesinlikle cerrahi yöntemlerle yapılır. Bu ameliyatlar genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Tedavi prensibi kemikleşen eklem kısmının uzaklaştırılması ve yeni eklem yapılması olarak özetlenebilir. Ameliyat süresi vakanın ciddiyetine göre 2-3 saat arasında değişir. Ameliyat izini gizleyecek şekilde kulak kıvrımlarına uyacak şekilde yapılan bir kesiyle eklem bölgesine ulaşılır ve kemikleşen kısım vücuttan uzaklaştırılır. Yeni bir eklem oluşturabilmek için kabırgaların kıkırdak kısmından 2 cm.lik bir parça alınır ve bu kıkırdak parça kullanılarak yeni eklem oluşturulur. Kıkırdak alınan kaburga bölgesinde kalıcı veya geçici hasara neden olmaz. Hasta ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu edilir. Ameliyattan sonrasında fizyoterapi seansları gerekmektedir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst