Çayın Faydaları Yararları

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çayın Faydaları Yararları

Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Ayrıca, sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur ve vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynayabilir.

Kanser Önleyici

Yapılan araştırmalar hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini-özellikle akçiğer, bağırsak ve cilt kanserleri- azaltabileceğini bildirmektedir. Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği düşünülmektedir.

Çay, genetik özellikleri belirleyen DNAyı kontrol altında tutmaktadır. Bu da genlerin bozularak kanserli hücrelere dönüşmelerini önler. Eğer DNA doğru bir şekilde kopyalanmazsa, yanlış ve bozuk DNA elde edilir bu da genlerin genel yapısında bir bozukluğa yol açar. Bu bozukluklar da çeşitli kanserlere neden olur. Kanser riskini azaltıyor.

Çayın, flavinoid denilen anti oksidanlar açısından zengin olduğu öteden beri bilinmektedir. Bu madde de kanseri önleyici nitelik taşımaktadır.

Ağır ve yağlı yemeklerden 1 saat sonra içilen çayın hazmı kolaylaştırır. Çay, vücutta ****bolizma sonucu oluşan zararlı atık ve zehirli maddeleri azaltır ve yok eder. Bu olumlu etki, çaydaki (P) vitamini diye adlandırılan antioksidan özellikli fenolik bileşiklerden kaynaklanır. Çay, bu yönüyle de bazı kanserlere karşı insan vücudunu korr. Çaya rengini veren fenolik bileşikler, damar çeperlerini güçlendirir. Sonuçta damar çeperlerinin yırtılması sonucu meydana gelebilecek, başta beyin kanaması olmak üzere her türlü kanama riskini azaltır.

Siyah ve yeşil çayın, kalp hastalıkları riskinin yanı sıra mide ve yemek borusu kanseri riskini de azalttığı tesbit edildi. Havuç, ıspanak, meyve ve diğer sebzelerde bulunan anti kanserojen madde karoteni yeterli derecede almayan, sigara ve alkol tüketen ve midelerinde H pylori bakterisi bulunan kişilerde mide kanseri riski bulunuyor. Yeterli miktarda çay içen ve mide sağlığına önem veren kişilerde ise bu risk azalıyor.

Daha önceki araştırmalarda yeşil çayın içinde bulunan polifenol maddesinin, kanser tümörlerinin etrafında oluşan ve tümörleri besleyen kan damarlarını tıkadığı belirlenmişti. Yeşil çay içme alışkanlığının bulunmadığı Batıda, bu yüzden kanser vakalarının Uzakdoğu ülkelerine oranla daha fazla görüldüğü belirtildi. Günde 4-5 bardak yeşil çay içenlerin, cilt kanseri riskinden korunabileceklerini düşünen bilim adamları, cilt kanserine yakalanmış olanlara ise yeşil çayı kür edici bir ilaç olarak tavsiye edemeyeceklerini belirtiyorlar.

Diş Sağlığı

Çay, doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur. Böylece diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur. Mineral maddeler nedeniyle diş sağlığı için çay içilmesi çok önemlidir.

Kalp ve Damar Sertliği

Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece damar sertliği olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, çayın kolesterolü bastırdığına ve kan pıhtılarının oluşmasını engellediğine de inanılmaktadır.

Dinlendirici & Konsantrasyon Artırıcı

Çaydaki kafein, konsantrasyonu, uyanık ve isabetli olmayı attırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Ayrıca, hazım sağlayan sıvıları, böbrek ve karaciğer de dahil olmak üzere ****bolizmayı uyarır ve böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Çaydaki kafein nedeniyle çayın dinlendirici özelliği vardır. Çaya özel teanin maddesi, beynin alfa dalgaları yaymasını teşvik eder. Bu dalgalar, uyuşukluk yapmadan dinlenme özelliğindedir. Kafein, sinir sistemini uyarır, damarların genişlemesini, kan devrinin hızlanmasını sağlar. Çay içenlerde zihin açıklığı olur. Ders çalışırken, kitap okurken verimliliği artırır.'

Diğer Faydaları

*

Çayın, vücuttaki zararlı maddeleri yok eder.

*

İshali durdurur.

*

Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.Çaydaki teobromin ve teofilin maddeleri de idrar sökücü özelliğe sahiptir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

*

İçerdiği mineral maddeler nedeniyle vücuttaki mineral madde dengesinin kurulmasında sudan çok daha etkilidir.

*

Çay banyoları, sıcak çay emdirilmiş temiz tülbent veya pamukla yapılan kompres ve pansumanlar, göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, dış derideki hemoroid memelerini küçülttüğü ve ağrıları dindirir.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çayın Faydaları Yararları

Çayın bilinmeyen özellikleri

Özellikle Türk insanı için sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var. Sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi olmayan çay, vücudun su dengesinin korur, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyicidir...

ÇAYIN KİMYASI

Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir. Ayrıca % 75-80 oranında su içerirler; ki bu oran işleme sürecinin ilk soldurma aşamalarında % 60-70’e düşer.

“Oolong” ve “siyah çay” işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi oluştururlar. Kavurma (veya kurutma) işlemi, oksidasyona neden olan enzimi etkisiz kılar ve hatta içinde bulunan su oranını % 3’e düşürür.

Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır. Bugüne kadar hidrokarbonlar, alkoller ve asitler olmak üzere 550’den fazla kimyasal madde tespit edilmiştir. Bunların çoğu işleme sırasında oluşur ve kimyasal madde kendi önemli özelliklerini ekkeleyerek, çayı içenin koku alma duyusuyla çayın tadına katkıda bulunur. Ancak tad, esas olarak çeşitli (çok yaygın ama hatalı olarak tanen diye bilinen) polifenolik bileşimlerin kafeinle değişime uğraması sonucu ortaya çıkar.

Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir. Hafif bir uyarıcı olarak hareket eder ve midedeki sindirim sağlayan suların faaliyetini artırır. Her tip çay -yeşil, Oolong, siyah- farklı miktarlarda kafein içerir.

Yeşil çayda Oolong’dakinden daha az kafein vardır.

Oolong’daki kafein ise siyah çaydakinden daha azdır. Genel olarak ortalama bir fincan çay 8,36 mg, Oolong çayı 12,55 mg ve siyah çay 25-110 mg kafein içerirken, ortalama bir fincan kahve 60-120 mg kafein içerir. Dolayısıyla kafein alımı konusunda endişelenenler yeşil çay veya Oolong çayı gibi açık renkli, hafif demli çaylar tercih etmelidirler. Önemli başka bir nokta da, kahvedeki kafeinin vücut tarafından çok çabuk emilmesidir.

Buna bağlı olarak kahve uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını ve kadiyovasküler faaliyeti hemen artırır. Oysa çaydaki poliflavanoller emilme hızını yavaşlatır. Kafeinin etkileri daha yavaş hissedilirken vücutta kalma süresi daha uzun olduğu için çay, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyici bir içecektir.

ÇAY VE SAĞLIK

Keşfedildiğinden bu yana çayın, sağlığa yararlı birçok yönü olduğu düşünülmüştür ve modern araştırmalar da yüzyıllar boyu ileri sürülenlerin doğru olduğunu göstermektedir.

Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması, kokulu çaylardaki çiçek, meyve veya baharatlar hariç hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Ayrıca sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur ve vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunu azaltır, diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur. Yapılan araştırmalar, hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini -özellikle akciğer, bağırsak ve cilt kanseri- azaltabileceğini göstermektedir.

Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği düşünülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çeşitil araştırmalar çayın kalp hastalıkları, felç ve tromboza karşı olası etkilerini göstermektedir. Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece arteoskleroz (damar sertliği) olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çaydaki polifenollerin, kolekstrolün damarlar tarafından emilmesini ve kan pıhtılarının oluşmasını engellediğine de inanılmaktadır.

Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Çayın hazım sağlayan sıvıları, böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere ****bolizmayı uyarır. Böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çayın Faydaları Yararları

ÇAY: En eski ve en yaygın içeceklerden biri olan çay potasyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A ve B vitamini açısından da oldukça zengindir.

Çayın Faydaları: Çay uyarıcı etkisi ile vücuda zindelik verir. Yorgunluğu giderir. Zihni uyarır ve konsantrasyonu kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. İshali keser. İltihaplanmayı önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Kılcal damarları kuvvetlendirir. Sindirimi kolaylaştırır.

Çay Nasıl Kullanılır? Çay severek tüketilen bir içecek olmasının yanında cilt bakımı için de kullanılabilir. Çay cildi sıkılaştırır ve güneşin zararlı ışınlarından korur. Soğuk çay ile gözlere pansuman yapılırsa gözü dinlendirir ve gözaltındaki şişlikleri indirir. Banyodan sonra saçlar çay suyu ile durulanırsa saçları parlatır. Çayın bütün bu yararlarının yanında fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Az miktardaki çay sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olurken fazla miktarda çay içmek sindirim sisteminin aşırı uyarılmasına sebep olabileceğinden rahatsızlık verebilir. Ayrıca, çay fazla içildiğinde çarpıntı ve uykusuzluk da yapabilir.

caykb3.jpg

 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
İlaç yerine bir bardak çay

Beyaz çay
Nedir?
Çay bitkisinin tomurcukları buhara tutulduktan sonra kurutulur. Böylece çok az işleme tabi tutulmuş olur.
Etkisi nedir?
Pace Üniversitesi Mikrobiyoloji Profesörü Milton Schiffenbauer, çay için "Virüs ve bakterilere karşı ölümcül bir silahtır" diyor. İçinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar sayesinde beyaz çay, kanseri önlemekte güçlü bir içecektir. Oregon Üniversitesi araştırmacıları, kanserin erken dönemlerinde olan hücre mutasyonlarını engellediğini tespit etmiştir. Beyaz çay, tüm çaylar içinde en az kafein barındıran çaydır. Bir fincanda 5-15 mg bulunur.




Siyah çay
Nedir?
Çay bitkisinin yaprakları havayla temas ettiğinden, zamanla okside olur. Bu da rengini siyaha dönüştürür.
Etkisi nedir?
Birçok araştırma gösteriyor ki, siyah çay; kalp krizi, felç ve kardiyovasküler sorunları azaltıyor. Ayrıca damar tıkanıklıklarını engelliyor ve kan basıncını düşürüyor. Günde altı bardak siyah çay içmek, mikrobik enfeksiyonlara ve olası tümörlere karşı etkili olurken, iki bardağı mesane yolu kanserinin önünü kesiyor. Siyah çayın içindeki florür diş çürükleriyle savaşıyor. İçinde; magnezyum, manganez, C ve K vitaminleri bulunuyor.

Yeşil çay
Nedir?
Çay bitkisinin yaprakları okside olmadan önce buharda tutuluyor. Tadı gevrek ve siyah çaya göre daha hafif.
Etkisi nedir?
Yeşil çaydaki kimyasallar, kanser hücrelerini yok ediyor. Günde 10 bardak ve üstü, yeşil çay içenler kanser riskini de yüzde 43 oranında azaltmış oluyor. Bu çay, göğüs kanserinin yayılmasını da yavaşlatıyor. Sigara içenleri akciğer kanserinden koruyor. Günde beş bardak çay içen insanlar, daha hızlı bir ****bolizmaya sahip oluyor. Hatta günde beş bardak çay içenler, içmeyenlere göre günde 80 kalori fazla yakıyor. (Women's Health)
1501386D53116144B9EB3A9Er.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Günde üç bardak çay felci önlüyor

Dünyada, sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay, yeni bir araştırmayla tekrar gündemde. California Üniversitesi ve Lipton Çay Enstitüsü'nün ortak çalışması çayın faydalarına bir yenisini daha ekledi: Çay, felç riskini azaltabiliyor! Araştırmaya göre; günde üç fincan siyah ya da yeşil çay içmek, felç riskini yüzde 21 oranında azaltabiliyor. Araştırmanın liderliğini üstlenen California Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lenore Arab; söz konusu sonuçların tamamen siyah ve yeşil çay ile ilişkili olduğunu, meyve ve diğer bitki çaylarının araştırma ile bir ilişkisinin bulunmadığını açıkladı.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Gün içinde oldukça fazla tüketilen çayın rengi, kokusu ve tadıyla yarattığı mucizeleri biliyor musunuz?


Çayın faydaları ve zararları üzerine açıklamalarda bulunan ABD'li uzmanlar siyah çayın, rengiyle göze, kokusuyla burna, şekerini karıştırırken kulağa, sıcaklığıyla tene, tadıyla ise dile iyi geldiğini söyledi.

İşte uzmanlardan çayın faydaları...

• Saçı şampuanla yıkadıktan sonra, son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın.

• Ayağınız kokuyorsa, ılık çay dolu bir leğene ayaklarınızı koyun ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.

• Cildiniz yağlıysa banyodan çıkmadan bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görür.

• Eliniz balık ya da soğan kokuyorsa, elinizi demli çayla yıkayın.

Uzmanlar, ''Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar, mümkün olduğu kadar az çay içmeliler" uyarısında bulundu.

Çay içenler ile çay içmeyenler arasında, kalp krizi sonrası ölüm oranları da araştırıldı. Çay tüketimi fazla olanlarda, çay tüketmeyenlere oranla yüzde 44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor. Bir haftada 14 bardaktan daha az çay tüketenler ise, hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 28 daha az kalp krizi sonucunda ölümle karşılaşıyorlar.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çay İçenler Bunları Biliyormusunuz?

Günde 3 - 4 bardak siyah ya da yeşil çay içmenin felç riskini yüzde 21 oranında azalttığı bildirildi.

Amerikan Kalp Derneği'nin Uluslar arası Felç Konferansı'nda sunulan araştırmada, günde 3 ya da 4 bardak çayın felç riskini yüzde 21 kadar azalttığı tespit edildi.

Los Angeles California Üniversitesi tarafından yürütülen ve İngiliz tabanlı , Lipton Çay Enstitüsü tarfından desteklenen çalışmada, yeşil ya da siyah çay çeşitlerinin felç riski üzerinde önemli bir etkisinin olduğu tespit edildi.

"Felç" isimli dergide yayınlanan çalışmada, 9 çalışmadan veriler ile 4 bin 378 felç vakası kullanıldı. Bilim adamları günde 1 fincan az yeşil ya da siyah çay içenlerle günde 3-4 fincan içenleri karşılaştırdı. Günde 3 fincandan fazla çay içenlerin felç geçirme riskinin yüzde 21 azaldığını buldular.

Üniversitenin David Geffen Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Lenore Arab, yaptıkları analizle günde 3 ve daha fazla fincan çay tüketiminin iskemik felç riskini düşürdüğünü bulduklarını açıkladı. Arab, bulguların siyah ve yeşil çayı kapsadığını bitki çaylarını içermediğini belirtti.

Lipton Çay Enstitüsü'nden araştırma direktörü Dr Paul Quinlan ise "Geçtiğimiz yıllarda, farklı sektörlerce yapılan çok daha fazla araştırma düzenli çay tüketiminin ruhsal ve fiziksel sağlığa önemli ölçüde fayda sağladığını göstermişti. Bu yeni araştırma bunlara felç riskini azaltmayı da ekledi. Bu çalışmayı desteklediğimiz için çok memnunuz" dedi.

ZAMAN
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çay ve kahve Alzheimer riskini azaltıyor

Günde 3 ile 5 fincan kahve ve çay içen insanların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin, içmeyenlere göre yarıya düşebildiği belirtildi.



Dünyada yaklaşık 20 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 300 bin Alzheimer hastası bulunduğunu bildiren Reem Nöroloji Merkezi kurucu doktoru nöroloji uzmanı Mehmet Yavuz hastalığın, tıp dünyasının en çok bütçe ayırdığı hastalıkların başında geldiğini kaydetti.

Yavuz, günlük yaşamın telaşı, internet, az kitap okumak, teknolojinin gelişimi ile elektromanyetik kirlilik gibi nedenlerin, insanlarda unutkanlığa yol açtığını ve Alzheimer hastalığını tetiklediğini vurguladı.

Alzheimer'ın ilk aşamasında önce hafıza ve bellek fonksiyonlarında dejenerasyon oluştuğunu, hastalığın daha sonra beyin fonksiyonlarına da sıçrayarak kişinin tüm kişisel ve sosyal faaliyetleri bozduğunu anlatan Yavuz, İsveçli ve Finli nörologların yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Yavuz, bu çalışmalar sonucu, kahvenin içerdiği kafein maddesinin, Alzheimer oluşumunda rol oynayan ''beta amiloid'' birikimini önemli ölçüde azalttığının, ayrıca yeşil çayın da Alzheimer'ı önleyici etkisinin bulunduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

090126alzhemerwidec1d78.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Çay ne kadar sağlıklı?

Yeşil çay ve siyah çay arasında ne fark var? Çayın besin değeri var mı? Çay uyku kaçırır mı?



Sabah kahvaltısında demleme çay, benim için güne iyi başlamanın önemli bir parçası. Şekersiz içtiğim için çok koyu tercih etmiyorum ama sabahları çay içmeyi çok seviyorum. Çayın yanına sabahları ekmek, peynir ve zeytin; öğleden sonraları ise kuru meyve ekliyorum. Bir de akşam yemeğinden sonra keyif yaparken yeşil çay ve kuru yaban mersini harika bir ikili oluyor. Yeşil çay ve siyah çay arasında ne fark var? Çayın besin değeri var mı? Çay uyku kaçırır mı? gibi sorularla zaman zaman karşılaşıyorum bu sebeple bugün bu konulara değinmek istedim.

Çay yapraklarından, siyah ve yeşil olmak üzere iki tip çay elde edilir son yıllarda yeşil çay tüketimi artsa da ülkemizde en çok tüketilen tip, siyah çaydır. Siyah çay polifenollerin enzimatik oksidasyonuyla elde edilir. Yeşil çayda ise çaydaki enzimler etkisizleştirilerek, polifenollerin oksidasyonu önlenir.

Siyah çay: Siyah çay, paketlenmiş kuru çayın sıcak suda demlenmesiyle hazırlanır. Demlenme sırasında kafein, organik asitler, polifenol türevleri ve minerallerin bir kısmı suya geçer. Demlenme süresi uzadıkça, bu öğelerin suya geçen miktarları da artar. Böylece çayın rengi koyulaşır ve tadı acır. Çayın tadı polifenol türevleri ve kafeinden kaynaklanır.

Yeşil çay: Yeşil çay, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Yeşil çayın aminoasit içeriği siyah çaydan yüksek, polifenol içeriği ise düşüktür. Yeşil çayın kafein içeriği de siyah çaydan düşüktür. Yeşil çay da siyah çay gibi demlenerek hazırlanır. Çay yapraklarının suda çözünür bölümlerinin ayrılmasıyla toz halinde “poşet çay” hazırlanır. Poşet çayın kafein içeriği, normal siyah çaydan biraz daha düşüktür.

Çayın besin değeri: Demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden yararlanılır. Bunun başında kafein gelir. İki - üç dakika 180 mililitre kaynar suyla demlenmiş çayda, 30 miligram civarında kafein bulunur. Demlenme süresi uzadıkça, bu miktar yaklaşık 60 miligrama çıkabilir. İçilen sade çayda protein, yağ ve karbonhidrat gibi makro besin öğeleri hemen hemen yoktur.

Çay, minerallerden potasyum ve flor için önemli kaynak sayılabilir. Bir fincan çay 60 - 70 miligram potasyum ve 0.10 - 0.12 miligram flor sağlar. Çay manganez açısından zengindir. Bir fincan çaydaki miktarı 0.1 - 0.3 miligram arasında değişir.

Çay, kafein içeriğinden dolayı “uyuklamayı önleyici”, “kişiyi daha uyanık ve dikkatli duruma getirici” olarak bilinir. Ancak kafeinin sinir sistemi üzerine olan uyarıcı etkisi bireyden bireye değişir her bireye bu etkiyi yapmayabilir. Araştırmalarda, bazı kişiler, 150 - 200 miligram kafein aldıklarında rahat uyuyamadıklarını belirtmiştir.

Bunun yanında, sürekli kafeinli içecek alanlarda uyku bozukluğu gözlenmemiştir. Buna göre, bireyler kafeine alışkanlık geliştirmektedir. Bu nedenle, bazı kişiler alışkın oldukları içimde çay ya da kahve alamadıklarında, huzursuzluk ve baş ağrısı gibi belirtilerden yakınmışlardır. Kafeinli içecek verildiğinde, bu belirtiler ortadan kalkar. Ancak bu alışkanlık, bağımlılık niteliğinde kabul edilmemektedir.

Dilara Koçak / Milliyet
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Günde iki fincan çay kalp krizini önlüyor!

Alman Hastanesi'nden diyetisyen Esra Aran ise, içilen her bardak çay için ekstra bir bardak su içilmesini önerip, çayın yararlarını sıraladı:



Kanser riskini azaltır.
Kolesterolün düşmesini sağlar.
Beyni korur.
Yemeklerin sindirimini kolaylaştırır.
Diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.
Antioksidandır.
Kanın, damarlardaki dolaşımını kolaylaştırır.
Günde iki kupa çay, kalp krizi riskini azaltır.
696541793750909936.jpg
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Üç bardak çayla zihin ferahlar beden zayıflar!

Sabah kahvaltısının vazgeçilmez içeceği çay, kahvenin 'uyarıcı' etkisine rakip çıktı. Çay içenler daha kolay odaklanmakla kalmıyor, ****bolizmalarını hızlandırıp daha kolay kilo da verebiliyor.



Taze demlenmiş buzlu bir çay, bunaltıcı bir yaz gününde sizi serinletmekten daha fazla işe yarar... İnsanoğlu, 4 bin yıldan beri çayın faydalarından nasiplenir... Çay, sudan sonra dünyanın en popüler ikinci içeceğidir. Amerikalılar, yılda 55 milyardan fazla bardak çay içer. Kanada'da ise bu rakam sadece 9 milyardır. Soğuk veya sıcak bir bardak çay, sizi sakinleştirmesinin yanı sıra incelmenize de yardımcı olur. Çay aynı zamanda zihinsel odaklanmanızı ve zihin berraklığınızı da geliştirir.

ZİHNİNİZİ TOPARLAR
Çay doğal bir aminoasit olan L-theanine kaynağıdır. Daha önce hiç L-theanine hakkında bir şey duymadıysanız, yakında duyacaksınız. Bu aminoasit artık birçok içecekte yer alıyor. Bu muhteşem bileşen, beyindeki alfa aktivitesini azaltır. Bu iyi bir şeydir çünkü; beyindeki alfa dalgaları ne kadar az olursa konsantrasyonunuz o kadar iyi olur. Bir ya da iki saat içinde iki veya üç bardak çay içen insanların, odaklanma konusunda daha başarılı oldukları araştırmalarla saptanmıştır. L-theanine ayrıca, sizi rahatlatır ve daha az strese girmenizi sağlar. Bu nedenle çay sizi diğer kafeinli içecekler gibi gerginleştirmez. Özellikle kamelya yapraklarından yapılan çay, sağlığınıza çok faydalı bileşenler içerir.

Şişe suyu kullanın limon damlatın

Lezzetli bir çay yapmak istiyorsanız soğuk su kullanın. Özellikle şişe suyuyla yapılmış çayları tercih edin. Siyah çay için suyu iyice kaynatın ancak yeşil çayı demlemek için suyun kaynamasını beklemeyin.



Çayınıza limon damlatarak, içeriğindeki yararlı bileşenleri yüzde 80 oranında artırırsınız. Çayın vücudunuzdaki demiri emdiğini göz önüne alarak; demir eksikliğiniz varsa az çay içmeye özen gösterin.

Çayınızı şekersiz içmeye gayret edin. Hiç şekersiz içemiyorsanız sadece bir çay kaşığı şeker koyun. Bir çay kaşığı şekerde 16 kalori olduğunu unutmayın.

Meğer ne çok faydası varmış

Ne tür çay içerseniz için, sağlığınıza vereceği faydaları bilin:

Kalp krizi riskini azaltır. Çaydaki flavonoidler kötü huylu kolesterolü düşürür ve kan damarlarınızın elastikiyetini artırır. Günde üç fincan çay içmek kalp krizi riskini yüzde 11 ile 21 oranında azaltır.

KANSERE KARŞI
Çay, aynı zamanda kemik ve dişleriniz için de çok faydalıdır. Diş etlerindeki plak oluşumunu önemli ölçüde azaltır.

Zayıflamanıza yardımcı olur. Özellikle yeşil çay, ****bolizmayı hızlandırır ve yağ yakmanızı kolaylaştırır. Düzenli içilen yeşil çay, kalori yakmanızı iki saatte yüzde dört oranında artırır.

Kanseri önler! Yeşil çayın; kolon, karaciğer, göğüs ve prostat kanseri riskini azalttığı saptanmıştır.

Bol miktarlarda yeşil çay tüketen Asyalılarda mesane, kolon, mide, yemek borusu ve pankreas kanserlerine daha nadir rastlanmaktadır.
hepsi alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst