Cavcak Tatlısı (Cevizli+Muhallebili)

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
dsc_4973.jpg



Cavcak Tatlısı

Cevizli Cavcak

2 adet çok taze yufka / 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilecek

(yine tazeliğine çok emin olduğunuz baklava yufkası da olabilir)

1 1/2 su bardağı dolusu iyice ufalanmış ceviz (yufkaları delmeyecek boyutta)

1-2 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı toz şeker

Ayrıca *Şerbet

YAPILIŞI:

Dövülmüş cevizi toz şeker ve tarçın ile karıştırdıktan sonra fotoğrafta görüldüğü gibi muska şeklinde sarıyoruz. Kızgın yağda kızartıp soğuk şerbete atıyoruz. Biraz tatlıyı çektikten sonra delikli kepçeyle süzdürerek tabağa alıyoruz.

02291.jpg


Cavcak muhallebili:

MALZEMELER:

2 adet çok taze yufka / Yaklaşık 3 parmak genişliğinde şeritler olmalı ki muhallebi kolayca sarılabilsin bkz. fotoğraf

500 gr. süt

1/2 çay fincanı un

1 kahve fincanı nişasta

1 çay bardağı kadar toz şeker

2 adet yumurta

Biraz vanilya

Ayrıca şerbet

0229.jpg


YAPILIŞI:

Süt, şeker, un, nişasta ve vanilya ile koyu bir muhallebi pişiriyoruz. Muhallebimiz ılındıktan sonra yumurtaları birer birer içine yediriyoruz. İyice soğutup katılaşmasını bekledikten sonra yufkaların içine kaşıkla koyarak muska şeklinde sarıyoruz. Ardından da kızgın yağda kızartıp soğuk şerbete atıyoruz. Aman dikkat eğer muskalarınıza fazla muhallebi koyarsanız tatlınız tavada patlayabilir. Bu tatlının özelliği ağızda patlamasıdır :) Tavadan aldığımız tatlıları şerbete atıp hemen delikli kepçeyle süzdürerek tabağa yerleştiriyoruz. Şerbetin kesinlikle soğuk olması gerekir. Rahmetli anneannem muhallebili cavcak yapacağı zaman şerbeti ikiye ayırır öyle kullanırdı, çünkü sıcak muskalarla buluşan şerbet çabucak ısınır. O da şerbeti soğuğuyla değiştirirdi ki tatlısı çıtır çıtır olabilsin.

Bu safhada hatırlatmalıyım ki muhallebili cavcağı eğer normal yufka yerine baklava yufkası ile yapmak isterseniz o zaman muhakkak kol böreği gibi sarmalısınız ve tatlınızı kızartmak yerine fırında pişirmelisiniz. Fırından çıkan tatlıya henüz tepside ve sıcakken soğuk şerbeti dökmelisiniz.

02292.jpg


Her iki cavcak için şerbet ölçüsü:

500 gr. toz şeker

Şekerin üzerini sadece 1 parmak geçecek kadar su.

Yaklaşık ½ limon suyu

Şeker ve suyu koyulaşana kadar kaynatıyoruz, iki parmağımızı yapıştıracak gibi olduğunda ise limon suyunu ekleyip ocaktan alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

Kaynak : mutfakpenceremden
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Cevizlisini yufkalı tarifler konuma eklemiştim ama adının cavcak olduğunu bilmiyordum yeni öğrendim :hihi: çok güzeldi muhallebilisini de merak ettim :interest:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst