Canlısı gibi oyuncağı da alerji yapıyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
1393768895703.jpg


Canlısı gibi oyuncağı da alerji yapıyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Allerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, canlı hayvan alerjisi veya astımı olan çocuklar için peluş ve kumaş oyuncakların da ciddi sağlık sorunlara yol açabileceğini bildirdi.

Kurt, evcil canlı hayvan bakımının, özellikle çocuklar için sevgiyi aşılama, paylaşma duygusunu geliştirme, sorumluluk alma ve hayatı tanıma yönünde katkıları nedeniyle önerildiğine dikkati çekerek, "Eve alınan bir hayvan bu yönleri ile yaşamın iyi yönde bir parçası olabilirler ancak bu sevgili dostlarımız da maalesef alerjiye sık neden olurlar. Genel anlamda hayvanların tüylerinin alerjiye neden olduğu sanılır ancak sadece tüyleri değil, salyaları, idrarları, deri döküntüleri de alerjiye neden olur. Bu nedenle astımlı kişilerin şikayetleri, eve alınan bir hayvandan sonra büyük oranda artar" diye konuştu.

Hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerin, mutlaka bu canlılardan uzaklaşması gerektiğini dile getiren Kurt, uzaklaşmak istemeyen kişilerin de alerjenlerle mümkün olduğunca az karşılaşması için hayvanı oda dışına çıkarmak, yıkamak gibi önlemler alabileceğini ya da aşı tedavisi uygulanabileceğini kaydetti.

"Çocuğuma canlı hayvan yerine peluş hayvan alayım' derseniz, onların da alerjen barındırdığını bilmelisiniz" diyen Kurt, şunları kaydetti:

"Bu oyuncakların hem dış hem de iç malzemeleri, alerjenleri barındırıcı etkide olabiliyor. Tabii bu malzemelerin cinsine ve büyüklüğüne göre, alerjen barındırma kapasitesi artabilir. Peluş ve kumaş oyuncaklar, toz akarları (mayt), küf mantarları, polenler gibi hava kaynaklı tüm alerjenleri barındırabilir. Özellikle ev tozu akarları bu oyuncakların içinde barınır ve alerjik ve astımlı çocuklarda, hastalığın seyrini kötüleştirebilir. Yani kedi köpek gibi canlı hayvanların yanı sıra peluş ve kumaş oyuncaklar da alerjisi, astımı olan çocuklarda, eğlenceden çok soruna yol açabilir. Yalnız çocuklar değil evde bulunan erişkin yaştaki alerjik kişiler de bu oyuncakların barındırdığı alerjenlerden etkilenebilir ve aynı sorunları yaşayabilir."
ALERJENLERE KARŞI BUZDOLABI ÇÖZÜMÜ

Çocukların özellikle bu oyuncaklarla birlikte uyuduklarını vurgulayan Kurt, oyuncakların sebep olduğu alerjinin vücuda etkisini anlattı. Kurt, şöyle devam etti:

"Burun akıntısı, burunda tıkanma, öksürük, nefes alıp verirken hırıltı, koşarken veya oynarken çabuk yorulma hatta astım krizlerine yol açabilir. Daha önce alerjisi ve astımı olduğu bilinmeyen çok fazla şikayeti olmayan bir çocukta eve alınan bu oyuncaklardan sonra hastalık kendini gösterebilir. Alerjik şikayetleri önlemek için bu oyuncakların mümkünse kullanılmaması, kullanılmak isteniyorsa 2 haftada bir yıkama, güneşte kurutma ve aralıklı olarak 1-2 gün buzdolabı buzluğuna koymak gibi önlemler önerebiliriz. Ancak unutmamak lazımdır ki alerjenler, bunların içinde hızla yine çoğaldıkları için bu işlemleri tekrarlamak gerekir."

Kurt, bazen de kışlık kabanlarda veya yorgan-yastık gibi ev eşyalarında kullanılan kuş tüyü malzemelerin de aynı şekilde alerjiye neden olduğunu sözlerine ekledi.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst