Çanakkale

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Biga yurdumuzun Marmara Bölgesi'nin Güneybatı bölümünde yer alan Çanakkale İline bağlı bir ilçedir. İlin Kuzeydoğu yönündeki ilçe toprakları Çanakkale Boğazı'nın başlangıç yeri olan Marmara Denizi'ne kıyıdır. Genel yüzölçümü 1331 km2 olup en batısı olan Bakacak Bucağı'na bağlı Ahmetler Köyü'nün batısında kalan Kocaçay (Eşelek-Kıratlı) Çayı ile Araeneci Deresi'nin birleştiği yerden 26 derece 53 dakika 21 saniyelik doğu boylamı ile 40 derece 03 dakika 57 saniyelik kuzey enlemi; en doğusu olan Sinekçi Bucağı'na bağlı Kepekli Köyü'nün doğusundaki Taşlıyalak Sırtı'nın Marmara Denizi'ne ulaştığı Gümrük adı verilen Gönen İlçesi Denizkent yerleşim biriminin hemen yanında 27 dece 31 dakika 22 saniyelik doğu boylamı ile 40 derece 09 dakika 07 saniyelik kuzey enlemi geçmektedir. Bu en doğu ile en batı noktalar arasındaki uzaklık kuş uçuşu 69 km'nin biraz üzerindedir.


İlçenin en güneyi olan Ilıcabaşı Köyü'nün güneyindeki Mağara Dağı'ndan 40 derece 30 dakika 57 saniyelik kuzey enlemi ile 27 derece 15 dakika 00 saniye doğu boylamı en kuzeyi olan Karabiga Bucağı'nın kuzeyinde Marmara Denizi kıyısındaki ince Burun (Kara Burun)'dan 40 derece 28 dakika 33 saniyelik kuzey enlemi ile 27 derece18 dakika13 saniyelik doğu boylamı geçmektedir. İlçenin en güneyi ile en kuzeyi arasındaki noktalar arasındaki uzaklık kuş uçuşu 43 km.'ye yakındır. İlçe merkezi ise; 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 dece13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği yerdedir. Greenwich ile Biga arasında 1 saat 49 dakikalık saat farkı vardır.

Çanakkale ilinin en büyük ilçelerinden biri olan Biga kendi adı ile adlandırılan Biga Yarımadası üzerinde kurulmuştur. İlçenin doğusunda Balıkesir'in Gönen İlçesi batısında Çanakkale İli Lapseki İlçesi güneyinde Çanakkale İli Çan ve Yenice ilçeleri kuzeyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.

Biga İlçe merkezi Çanakkale-Bursa İlleriyle Çan İlçesi karayollarının kesişim merkezindedir. Çanakkale ilinin en büyük ve tarihi akarsularından Kocabaş(Granikos) Çayı'nı ortasına alıp Balıkkaya Tepesi eteklerine doğru yaslanmış son zamanda Şirintepe'ye doğru büyük bir gelişme göstermiştir. Denizden yüksekliği; Balıkkaya'da 196 metre Hükümet Meydanı'nda 50 metre Kocabaş Çayı boyunca 24 metre Şirintepe'de 60 metre civarındadır. İlçe toprakları Marmara Denizi'ne kıyı ise de ilçe merkezi denizden 15 km. güneyde iç kısımdadır.
Biga il merkezi Çanakkale'ye Lapseki üzerinden 84 km. Çan üzerinden 107 km.'dir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Çanakkale Türkiye'nin kuzeybatısında Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran ve kendi adını taşıyan Boğaz'ın iki yakasında kurulmuştur.
Çanakkale; Balkan Yarımadası'nın Doğu Trakya topraklarına bir kıstakla bağlanmış Gelibolu Yarımadası ile Anadolu'nun batı uzantısı olan Biga Yarımadası üzerinde toprakları bulunan bir ilimizdir. Avrupa ve Asya'da toprakları bulunan Çanakkale Edirne Tekirdağ ve Balıkesir il sınırları ile çevrilidir. İl sınırlarına; Ege Denizinde Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada ile Bozcaada ve Tavşan Adaları da girer. İl 25° 40'-27°30' doğu boylamları ve 39°27'-40°45' kuzey enlemleri arasında 9737 Km2 lik bir alanı kapsar. İlimizin topraklan büyük bir kısmıyla Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümüne; Edremit Körfezi kıyısındaki küçük bir alanı ise Ege Bölgesine girer.
Anadolu Yarımadası'nın en batı noktası Baba Burnu ile Türkiye'nin en batı noktası olan Gökçeada'daki Avlaka Burnu il sınırları içerisindedir. İlin toplam kıyı uzunluğu 671 km.dir.
Tarihi
Eski çağlarda Hellespontos ve Dardanel olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleşim alanı niteliğini korumuştur. Erken Bronz Dönemi'nden bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale Boğazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır. Yörede yaşayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük sağlamış onlar da uygarlık alanında çağdaşlarını geçmişlerdir. Ancak bu durum yöreyi çeşitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmıştır. Değişik tarihlerde yerleşmek ya da yağmalamak amacıyla bölgeye gelenler olmuş her iki durumda belirli kültür alışverişini yoğunlaştırmıştır. Bu kültürel yoğrulma yüzyıllar boyu kesintilerle sürmüş bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozaiği ortaya çıkmıştır. Boğazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye) ya da Çanak Kalesi adı ile anılan kaleler yapılmıştır. Bugünkü Çanakkale İli'nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir.
Yörenin en eski halkı Beşiktepe ve Kumtepe yerleşmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır. Bunları İ.Ö. 3000'lerden 1200'lere kadar herhangi bir dış etki altında kalmadan yaşamlarını sürdüren Troya halkı izler. Bundan sonra sırasıyla Troya Savaşları ile Akalar Ege göçleri ile çeşitli kavimler gelmiştir. En son olarak Sicilyalı Komutan Roger De Flor'un ölümüyle buyruğundaki Katalonyalılar bir süre etkinliklerini sürdürseler de daha sonra Türkler'le yaptıkları bir anlaşma gereği Çanakkale ve yöresini Türk Beylerine bırakmışlardır.
M.Ö. 3000 yılında kurulan L Troia M.Ö. 2500 yıllarında bir depremle yıkılmıştır. Bundan önce de yörede eski yerleşmelerin bulunduğu bilinmektedir. Dardanos kentinin I. Troia'dan önce kurulduğu düşünülmektedir. Kuruluş önceliği 100-150 yıl kadardır. M.Ö. 1200'lerde kuzeyden gelen "deniz kavimleri"nin göçü ile bölgede ve Anadolu'da yazılı tarih açısından karanlık dönem başlamıştır. Bölge M.Ö. 7. yüzyılda Batı Anadolu'da büyük bir güç haline gelen Lydia Krallığı'nın egemenliğine girmiş M.Ö. 5. yüzyılda Perslerin gelmesiyle Pers etkisi artmaya başlamış M.Ö. 386 yılında Persler ve Spartalûar arasında yapılan "Kral Barışı" ile bölgede kesin olarak Pers egemenliği sağlanmıştır. M.Ö. 334'te Makedonya Kralı Büyük İskender'in Pers ordusunu Biga Çayı (Granikos) yakınlarında bozguna uğratmasıyla Anadolu'da Pers hakimiyeti gerilemeye başlamıştır. İskender'in Ölümünden sonra İskender'in komutanları bölgede iktidar mücadelesine girişmişlerdir. Bergama Krallığı'nın hakimiyeti ve Galat istilaları döneminden sonra Roma'nın bölgedeki hakimiyet kurma çabaları sırasında Diktatör Sulla Gelibolu'ya kadar gelmiştir. Bölge Roma ve Bizans dönemlerinde limanlarıyla da önem kazanmıştır. Osmanlıların Akdeniz'de egemenlik kurma istekleri onları Balkan Yarımadası'ndaki fetihlere Gelibolu ve yöresinden başlamaya yöneltmiştir. Gelibolu'da bir tersanenin kurulmasıyla birlikte Çanakkale'deki Osmanlı egemenliği daha da artmıştır. Boğazın önemi Çanakkale Savaşları'nda (1. Dünya Savaşı'nda) bir kez daha gündeme gelmiş ve düşman donanması 18 Mart 1915 tarihinde bozguna uğratılmıştır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst