Bütün gün bilgisayar başındaysanız;

anatolia

Yeni Üye
Katılım
21 Nisan 2011
Mesajlar
3
Tepki
7
Puan
3
Konum
kocaeli
İşiniz gereği bütün gün bilgisayar başında çalışıyorsunuz ama, el, boyun ve sırt ağrılarınız kimi zaman dayanılmaz oluyor. Demek ki, bilgisayar kullanırken dikkat etmeniz gereken kuralları göz ardı ediyorsunuz. İşte birkaç öneri...
Gözün bakış açısı 20 -30 derece yukarıda ve ekrandan uzaklık ise ortalama 60 -70 cm. olmalı. Ekran tepe noktasının gözlerle aynı hizada bulunmasına dikkat edilmeli.

- Oturulan sandalyenin yüksekliği, kalça, gövde üzerinde dik açı ile duracak şekilde ayarlanmalı. Ayrıca, sandalyenin bel çukurluğuna gelecek şekilde ayarlanabildiği bir bölümü olmalı. Eğer bu bölüm yoksa, beli içine alan ve iskemleye bağlanan bel yastıkçığı kullanılmalı.

- Sırt, boyun ve bel dik tutulmalı, kambur oturmaya kesinlikle izin verilmemeli. Kambur oturma eğilimi varsa, ileride oluşabilecek meslek hastalıklarından korunmak için, sırtı dik konumda tutmaya yarayan “postureks" adlı korselerden kullanılmalı. Ancak, en iyisi korse yerine düzenli egzersizler yaparak adaleleri geliştirmektir.

- Dizler 90 - hareket ettirilmeli. 110 derece arası bir açıda duracak şekilde çalışılmalı. Bunu sağlamak için gerekirse ayak altına küçük eğimli bir ayak tahtası konabilir. Dizler, aynı pozisyonda uzun süre tutulmamalı ve fırsat buldukça

- Dirsekler, çalışma sırasında en fazla 90 derece bükülmeli.


yere temas etmeli.

- Uzun süre çalışan eller zaman zaman dinlendirilmeli, parmaklara germe egzersizleri yaptırılmalı.

- Bilgisayarda çalışan kişilerin evrakları ve kullandığı diğer eşyalar yakında olmalı. Bu eşyalara kontrolsüzce uzanmak, beli ve sırtı anormal şekilde döndürerek çeşitli risklere girmek demektir.

- Kişi her saat başı ayağa kalkmalı, dolaşmalı, 10 dakika kadar boyun ve sırt egzersizi yapmalı.

Çok uzun süre oturan kişiler, aniden ayağa kalktıklarında başta omurga sakatlanmaları olmak üzere önemli tehlikelerle karşılaşabiliyor.

- Ani hareketlerden kaçınmak, öne eğilirken bel yerine dizleri bükerek eğilmek, vücuda gelen yükleri her iki bacağımıza veya kollarımıza eşit şekilde dağıtmak, genel bel - sırt ve boyun ağrılarından kaçınmak için şart. Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçaları olan cep telefonu, dizüstü bilgisayar, monitör, televizyon, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi birçok elektrikli ve elektronik alet; elektro manyetik radyasyon ( EMR )yaymaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, bağışıklık, sinir sistemi ve kafatası gelişimi devam ettiği için bebekler, çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanmamalarını, kullanımın zorunlu olması halinde de günde 10 dakikayı geçmemelerini önermektedir.

Özellikle çocukların cep telefonu kullanımı kısıtlanması gerekmektedir. Çünkü elektromanyetik radyasyondan etkilenme oranları yetişkinlere oranla çok daha yüksektir. Bunun başlıca nedenleri çocukların kafatasının daha ince olması nedeniyle elektromanyetik radyasyonun daha derine nüfuz edebilmesi ve vücut boyutlarının küçüklüğü nedeniyle EMR'nin etkilerinin yetişkinlerdekinden çok daha fazla olabilmesidir. 5 ila 14 yaş arasındaki çocukların beyninde 2 dakikalık cep telefonu görüşmesi sonrasında ciddi ısınma sorunları yaşandığı tespit edilmiştir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst