'Burun etlerinin tamamını almak cinayet'

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm5041692.jpg


'Burun etlerinin tamamını almak cinayet'

Solunum yollarının vazgeçilmez dokuları burun etleridir. Ancak kimi zaman bu etler kalıcı olarak büyüyüp nefes alıp vermeyi engelleyecek hale geliyor

Burun eti büyümesi adı verilen hastalık alerjik nezle, kronik sinüzit, kötü hava koşullarına sahip yerlerde yaşamak ve uzun süre burun açıcı damla kullanmak gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Sorunun çözümünde dikkat edilmesi gereken en önemli başlıksa yapılacak operasyonlar. Çünkü burun etinin tamamının alınması burunda rahat nefes almayı sağlamadığı gibi uzmanlara göre burun cinayeti anlamı taşıyor.

BURUN ETİNİN TAMAMI ALMAK BURUN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKE

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, burun etlerinin solunumun temel taşı olduğunu vurgulayarak “Burun etleri bir tür süzgeç görevi görür ve klima gibi çalışırlar. Burun etini saran bir zar tabakası vardır. Burun etlerinin asıl görev yapan kısmı bu zardır. Zarın üzerindeki hücreler soluduğumuz havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme işinde ustalaşmışlardır” dedi.

Burun etlerinin kimi zaman geçici olarak büyüyüp küçülebildiğini belirten Op. Dr. Şeneldir “Burun etleri gün içinde geçici olarak bazen büyürler, bazen küçülürler. Stabil ve aynı boyda değillerdir. Bu büyüyüp küçülmeleri süzgecin çapının büyüyüp küçülmesi gibi düşünmek doğru olur. Bulunduğumuz ortam soğuk ise burun etleri geçici olarak büyür. Soğuk havada burnumuzun tıkanmasının sebebi budur. Sıcak ve temiz havada ise burun etleri geçici olarak küçülür; böylelikle burnumuzu daha açık hissederiz ve daha rahat nefes alırız.”

Kimi zaman bu büyümenin kalıcı olduğunu ifade eden Op. Dr. Süreyya Şeneldir, bu durumun direkt nefes almayı güçleştirdiğini söyleyerek “Solunum için bu kadar gerekli olan burun etleri bazen kalıcı olarak aşırı büyüyüp nefes alıp vermemizi sürekli engelleyecek hale gelebilirler. Alt Konka hipertrofisi veya burun eti büyümesi dediğimiz bu durum, alerjik nezle, kronik sinüzit, kötü hava koşullarına sahip yerlerde yaşamak ve uzun süre burun açıcı damlalar kullanmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir” dedi.

'SOLUDUĞUNUZ HAVA KURU KALIR'

Sorunun çözümünün burun eti ameliyatı olduğunu ifade eden Şeneldir uyardı: “Burun etlerinin tamamını almak burun cinayetidir. Çünkü bu durumda boş burun hastalığı olarak bilinen durumla karşılaşıyoruz. Bu rahatsızlıkta, konkalar (burun etleri) olmayınca solunan hava kuru kalır. Burun içinde kurumalar ve kabuklaşmalar meydana gelir. Bu kabuklar burnu tıkar. Burun daha açık olsun diye etleri fazla almak tersine burnu tıkamaya başlar. Düşmana doğrulttuğumuz silah bizi vurur.”

Op. Dr. Şeneldir, böyle bir durumda sorunun bunlarla sınırlı kalmadığını da belirterek “Kabuklanmalar üzerine iltihap eklenebilir. Bu iltihap sonucu etrafı bile rahatsız eden kötü kokular meydana gelebilir. Fazla büyümüş burun etini küçültmek her zaman mümkünken gereğinden fazla küçültülmüş burun etini eski haline getirmek mümkün değildir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında kuruluğa bağlı problemleri azaltmak için nemlendirici krem ve solüsyonlar kullanmak dışında fazla yapılabilecek bir şey yoktur” dedi.

Posta
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst