Bursa

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Yapılan araştırmalar Bursa yöresinin M.Ö. 4000'lerden beri çeşitli yerleşimlere sahne olduğunu göstermektedir. Bu topraklara M.Ö. 13. yüzyıldan sonra Bitinler ve Misler yerleşti. İlk çağda Bitinya ve Misya'nın komşu olduğu bir alanda yer alan yöre M.Ö. 7. yüzyılda Lidya'nın M.Ö. 546'da da Perslerin egemenliğine girdi. M.Ö. 334'e kadar süren Pers egemenliği boyunca Bitinyalılar kendi yöneticilerini seçme hakkına sahipti. M.Ö. 328'de Bitinya Krallığı kuruldu. Kral Zipoetes döneminde gelişen krallık oğlu I. Nikomedes zamanında en güçlü haline ulaştı. M.Ö. 230-182 arasında Bithnia kralı olan I. Prusias Bursa kentinin kurucusu olarak kabul edilir. Bursa adının da kentin o zamanki adı Prusa'dan kaynaklandığı sanılmaktadır. M.Ö. 74'te Roma'ya bağlanan Bitinya'nın başkenti Prusa'dan Nikomedia'ya (İzmit) taşındı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans yönetiminde kalan Bursa imparatorluğun Doğu Eyaleti'ne bağlı beş diyosezden Asya Diyosezi sınırları içindeydi.
Prusa (Προυσα) 1204-1261 yılları arasında Nikaia (İznik)'a bağlı genelde kale içinde kalmış fazla büyüyememiştir. Selçuk İmparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği çevredeki Tekfur'ların arazilerini de alarak güçlenmiştir. Bursa 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey kenti zaptetmiştir. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır.
Osmanlılar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın hakim noktalarda cami hamam imarethane darüşşifa medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu külliyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. I. Murad Hüdavendigar zamanında (1363) başkent Edirne'ye taşınmıştır. II.Fatih Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir.
Tanzimat sonrası dönemde Hüdavendigar Vilayeti merkezliği yapan Bursa'ya 1900'lü yılların başında Bilecik Kütahya Karesi (Balıkesir) Karahisar (Afyon) sancakları bağlı bulunmaktaydı. Milli mücadele dönemlerinde çeşitli ayaklanmaların yaşandığı Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunalılarca işgal edilmiş; 30 Ağustos savaşından sonra Türk birliklerince geri alınmıştır.
Bursa'da Roma ve Bizans Dönemlerinden günümüze ulaşabilmiş yapı yoktur. Eski kenti çevreleyen surların ilk olarak Bithynialılarca yapıldığı Roma Bizans ve Osmanlı dönemlerinde ise onarılarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bursa Osmanlı İmparatorluğunun ilk 200 yıllık döneminde diğer kentlere göre büyük gelişmeler göstermiş birçok mimari yapı ile süslenmiş devrinin tanınmış medreseleri ile bilim aleminin merkezi olmuş canlı bir ticaret şehridir. I.Murad zamanından başlayan Hüdavendigar Külliyesi I. Beyazıd'ın yaptırdığı Yıldırım Külliyesi I.Mehmed (Çelebi) döneminde başlayıp II. Murad zamanında tamamlanan Yeşil Külliyesi Bursa'nın mekansal gelişimini etkileyen ve bugünde ayakta duran büyük komplekslerdir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte planlama çalışmalarına başlanan şehirde 1960'lı yıllardan itibaren sanayinin önemi artmış kentin nüfus ve kentsel gelişimi hızlı bir değişime uğramıştır. Coğrafi konumu tarımsal ticari ve sanayi potansiyelinin yüksek oluşu kentin çekiciliğini her dönem korumasını sağlamaktadır.

Bursa Belediye binası 19.yy'da 7 ay içinde tamamlandı



Coğrafya


Coğrafi Konum

Bursa 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizinin güneydoğusunda yer alan toplam il nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Tespit sonuçlarına göre 2.125.140 ile Türkiye'nin 4. büyük kentidir. Bursa ili doğuda Bilecik Adapazarı kuzeyde İzmit Yalova İstanbul ve Marmara Denizi güneyde Eskişehir Kütahya batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.

İklim

Marmara ve Ege Bölgeleri arasında bir geçiş ikliminde yer alan Bursa ilinin iklimi karmaşık bir yapı gösterir. Kuzey kesimde Akdeniz ikliminin Marmara kıyılarına özgü tipi etkili olurken iç kesimlerde İçbatı Anadolu'nun karasal iklimi etkili olur. En düşük hava sıcaklıkları -25°C'yi bulur. Bunun başlıca nedeni Uludağ gibi yüksek bir kütlenin Bursa'nın hemen yanıbaşında yer almasıdır. Yerin karla örtülü olduğu ortalama süre 10 gündür.Kışlar soğuk ve kar yağışlı yazlar ise sıcak geçer. Kentte ölçülen en düşük hava sıcaklığı -257°C (9 Şubat 1929) en yüksek hava sıcaklığı 425°C (21 Ağustos 1945) ve yıllık ortalama sıcaklık 144°C'dir. En çok kışın yağış alan ilde yıllık ortalama yağış miktarı 7058 mm'dir.

Yüzey Şekilleri

Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazi'nin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburun'a doğru uzanan Samanlı Dağları Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları İznik gölünün güneyi ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ'dır (2.543 m).
İl sınırları dahilinde Uluabat (1.134 km2) ve İznik (298 km2) gölleri bulunmaktadır. İlin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa Çayı Uludağ'ın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağ'dan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı Göksu Çayı Koca Dere Kara Dere Aksu Deresidir.
İl'in sahip olduğu 135 km. kıyı bandının 22 km.lik kısmı kullanıma uygun olup diğer kısmı değerlendirilememektedir.

Ekonomi

Bursa ili Türkiye ortalamasının üzerinde bir nüfus artışı ile Türkiye'nin en hızlı gelişen kentlerinden biridir. Bu hızlı nüfus artışının en önemli etkeni devamlı olarak göç almasıdır. İlin göç almasındaki en önemli neden ise Bursa'nın ekonomik açıdan ticaret ve sanayi açısından çok gelişmiş olmasıdır.
Bursa ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından İstanbul Kocaeli ve İzmir'den sonra 4 ncü sırada yer almaktadır. Türkiye genelinde sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ise Bursa İstanbul Ankara İzmir ve Kocaeli'den sonra 5 nci sıradadır. Bursa ilinin çalışan insan sayısı ve işyeri sayısı bakımından da İstanbul ve İzmir'den sonra Türkiye'de 3 ncü sırada yer almaktadır. Bursa'dan yapılan ihracat Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'idir. 2005 yılı sonu itibariyle Bursa'dan yapılan ihracat ile Türkiye'de İstanbul'dan sonra en çok ihracat yapan 2. il olmuştur.
Vergi gelirleri tahakkuku 2003 yılına göre %74 oranında artarak 3 milyar 984 milyon YTL tahsilat ise 3 milyar 388 milyon YTL ye ulaşmıştır. 2003 yılında 130.553 olan mükellef sayısı 2004 yılında 136.308'e yükselmiştir.

Tarım

Bursa ili toplam 1.081.954 hektar alana sahiptir. Bu alanın 429.850 hektarını tarım yapılan kültür arazisi oluşturmaktadır.Kültür arazisinde iklim şartlarına bağlı olarak hemen hemen her türlü tarım ürünü yetiştirilmektedir.
Tarımsal arazilerin işletme başına düşen miktarları gözönüne alındığında Bursa'nın geneli 50 - 100 dekarlık işletme büyüklüğüne sahiptir. İlçe bazında bakıldığında Bursa merkez Karacabey Yenişehir ve Orhangazi ilçelerinin bu sınırın üstünde işletme büyüklüklerine sahip oldukları görülür.
İlde kıyı ve göller çevresinde sofralık zeytin ve üzüm ile iç kesimlerde verimli ova topraklarında çeşitli sebze ve meyve daha yüksek dağ ve yaylalardaki arazilerde patates ve çilek tarımı geniş yer tutmaktadır.
Bursa arazisinin su yüzeyini oluşturan en önemli unsurlar şunlardır:
İznik Gölü (30.800) Apolyont Gölü (14.663) Akarsu Yüzeyleri (1.466) Baraj ve Gölet Yüzeyleri (2.737)
İlin genel arazi dağılımı içindeki kültür arazisi 429.850 hektarla toplam arazinin yüzde 39739 bölümünü oluşturmaktadır.
1980 ve 1990 döneminde ilçeler itibarı ile tarımsal yapı ve üretim şekli incelendiğinde; Karacabey'in meyve ve baklagil üretimi dışında diğer tüm ürün cinslerinde ilin en büyük üreticisi konumunda olduğu görülecektir. Tarımsal artı değer olarak da son on yıl içinde artış gösteren bu ilçe bu alanda da yüzde 36 gibi çok yüksek bir değere sahiptir.Karacabey'in yanında kıyı bölgeleri olan Mudanya Gemlik İznik ve Orhangazi gibi ilçeler meyve üretimindeki üstünlüklerini korumaktadırlar.
İlde polikültür tarım yapılmaktadır. Bursa ilinin büyük tüketim merkezlerine yakınlığından dolayı pazarlama imkanlarının uygun olması dış ülke pazarlarına yönelik yoğun bir ürün ihracının bulunması çiftçimizin genel yapısının olumlu katkısının sonucu olarak meyve sebze ve tarla bitkilerinden standart ve yüksek verimli tür ve çeşit üretimlerinin yoğun olduğu entansif bir tarım uygulanmaktadır.
Son on yıllık verilere göre tarla ürünleri ekim alanlarında önemli bir değişiklik olmadığı buğday şekerpancarı fiğ kuru fasulye mısır verimlerinde önemli artışlar olduğu görülmektedir.
Sebze üretimlerinin tamamında artış gözlenmekte olup bu artışta yaş sebze ve meyve ihracatının giderek yükselmesi domates salça sanayinin değişmesi ve şokla muhafaza tekniklerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanılmasının olumlu katkıları olduğu görülmektedir.
İlde üretilen toplam su ürünleri üretiminin büyük bir miktarı deniz ürünlerinden oluşmaktadır. İç su ürünleri üretiminin arttırılması için göl ve göletlerde balıklandırma çalışmaları devam etmektedir. Kerevit üretimindeki düşüş bu üretimin yoğun olarak yapıldığı Uluabat gölündeki kirlilik artışı ve hastalık nedeniyle oluşmuştur. Deniz balıkları üretimindeki düşüşün nedeni ise Marmara denizinde avlanan balık miktarındaki azalmadır.
Hayvancılıkta genel bir yapı değişikliği görülmemekle birlikte büyükbaş hayvancılığı doğru yönlenme gözlenmektedir. İlin çayır ve mera varlğının yetersizliği nedeni ile özellikle büyükbaş hayvancılıkta yoğun olmak üzere açı ve kapalı ahırlarda entansif yetiştiricilik yaygın durumdadır.

Turizm

Turizm potansiyeli açısından Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en önemli merkezlerden olan Bursa tarihi eserlerinin zenginliği ile gözleri kamaştırmaktadır. Bursa ve İznik erken Hıristiyanlık ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri ile süslüdür.Türkiye'nin kış turizmi merkezi olan Uludağ Kayak Merkezi Bursa'ya 40 dakika uzaklıktadır ve kış turizminin bütün olanaklarına sahiptir. Marmara Denizi kıyıları uzun yıllardan beri bütün Türkiye'nin tercih ettiği tatil yöreleridir. Uludağ Milli Parkı günübirlik turizm kampçılık ve trekking için ideal bir ortamdır. Uludağ etekleri özel araçları ve cip safari ile geziye çıkanlara sihirli güzelliklerini sunar. Pek çok keşfedilecek yer arasında Bursa ilçelerinin tabii güzellikleri çağlayanları mağaraları ve otantik Osmanlı köyleri yer alır.Bursa kaplıcaları Roma Dönemi'nden beri kullanılan sağlık merkezleridir. Bursa içinde Çekirge semti bir kaplıcalar merkezidir. Bursa ilçelerinin çoğunda da kaplıcalar yılın her döneminde büyük rağbet görür.İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri yüzme kano ve sörf gibi su sporları için ideal alanlardır.



Bursa'nın ünlüleri
Zeki Müren (1931-1996) Türk Sanat Müziği bestecisi ve ses sanatçısıdır. Türk müziğinin sembol isimlerindendir. "Sanat Güneşi" olarak anılan sanatçı Türk müziğine birçok eser kazandırmıştır.
İlhan İrem (1955) Türk Pop Müziği'nin ünlü bir sesi ve bestecisidir. Yurt içinde ve dışında birçok yarışmada Türkiye'yi temsil etmiştir.
Nezihe Meriç (1923) Çağdaş Türk Edebiyatı kadın yazarlarındandır.
Pınar Kür (1943) Çağdaş Türk Edebiyatı kadın yazarlarındandır.
İbrahim Balaban (1921) Nazım Hikmet'ten resim yapmayı öğrenmiş ünlü bir ressamdır.
Caius Arbiter Petronius M.S.54-68 Bithynia Valiliği yapmıştır. Bilinen ilk erotik hiciv eseri olan Satyricon'ın yazarıdır.
Dion Khrysostomos (M.S.40) Prusa'da doğmuş ünlü bir hatip ve hitabet öğretmenidir. 80 adet konuşması günümüze kadar ulaşmıştır.
Sabiha Gökçen (1913-2002) Türkiye'nin ilk kadın pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.
Behice Boran(1910-1987) Türkiye İşçi Partisi liderlerindendir. 1980'de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. 77 yaşında Brüksel'de öldü.
İhsan Sabri Çağlayangil Politikada önemli bir yeri olan Çağlayangil uzun yıllar bursa milletvekilliği yaptı. Fahri Korutürk'ten sonra cumhurbaşkanlığına vekalet etti. 1993'te Ankara'da öldü.
Celal Bayar (1883-1986) Birinci T.B.M.M'de milletvekili olarak görev almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı ve 3. cumhurbaşkanlığı görevleriyle birlikte türk siyasi hayatında önemli bir yeri vardır. 103 yaşında ölen Celal Bayar doğduğu yer olan Gemlik 'e bağlı Umurbey köyündeki anıt mezarda yatmaktadır. Doğduğu ev müze olarak kullanılmaktadır.
Cemal Nadir Güler (1902-1947) Türkiye'nin ilk modern karikatüristidir. İlk eseri 1926'da basılmıştır.1928'den itibaren Akşam ve Cumhuriyet gibi günlük gazetelerde karikatürleri yayınlanmıştır. Karakterleri siyah ve beyaz gibi zıt özelliklere sahip kişiliklerdir. En önemli tiplemesi "Amca Bey"dir.
Procopios (M.S.6.yy) Prusa'da doğmuştur. İmparator Justinyen'in tarihçisidir. Tarihi detayları olduğu gibi değil imparatorun istediği şekliyle yazmak zorunda kalmıştır. 1623'de Vatikan'da bir kütüphaneci Procopios'un "Historia Arcana (gizli tarih)" adlı kitabını bulmuştur. Procopios bu kitabında gerçeği ve imparatorla imparatoriçenin kötü olaylarını anlatmaktadır.
Plinius Gaecilius Secundus (M.S. I.yy) Roma İmparatoru Traianus döneminde Bithynia Valiliği yapmıştır. Bıraktığı mektup ve yazılar sayesinde o döneme ışık tutan bilgiler elde edilmiştir.
İsmail Hakkı Bursalı Türk şairi ve yazarı (Aydos 1653 - Bursa 1725) Bursa'da Osman Fazlı'nın onayıyla Celvedi Tekkesi'ne şeh oldu 1722'de bütün kitaplarını bağışlayarak bir kütüphane kurdu. (cami muhammedi) ve bir tekke yaptırarak son yıllarını kitap yazmakla geçirdi. Bursalı İsmail Hakkı usta hattatlığının yanı sıra tasavvuf islam felsefesi ahlak ve tefsirle ilgili manzum ve düzyazı yüzden çok yapıt bırakmıştır. yapıtlarında aklın tek başına gerçeğe ulaşamayacağını kesin bilginin tanrıya özgü olduğunu ileri sürerek bilim ve tanrıya özdeşleştirmiş bilime tanrı aşkıyla ulaşabileceğini ileri sürmüştür şiirlerinin çoğu Yunus'a naziredir. Ya da yunus tarzını işler.
Bursalı Mehmet Tahir Türk yazarı (Bursa 1861 - İstanbul 1924) meşrutiyette Bursa milletvekili seçildi. 2.dönemde siyasetten ayrıldı ve kendini edebiyat tarihi araştırmalarına verdi. Bursalı Mehmet Tahir biyografi ve bibliyografi alanında yapıtlar veren bir araştırmacı olarak bilinir.
Şefik Bursalı Türk ressamı (Bursa 1903 - Ankara 1990) İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde İbrahim Çallı atölyesinde çalışan Şefik Bursalı avrupa yarışmasında birincilik aldı (1930). Konya'da resim öğretmenliği yaptı devlet güzel sanatlar akademisinde öğretim üyeliğine atandı (1938) yapıtlarında doğal görünümlerini işledi devlet resim ve heykel sergisinde ikincilik ödülü (1967) kültür ve sanat bakanlığı kültür ve sanat büyük ödülü (1986) aldı.
Müzeyyen Senar Türk müziğinin eşsiz yorumcularından olan sanatçı müzik dünyasına birçok değerli ses kazandırmıştır. genç yaşında kazandığı şöhreti günümüze kadar sürekli artarak gelmiştir.
 

yoruldum71

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.213
Tepki
3.368
Puan
113
Konum
ev hanımı
bursaya gittim ulu camii bahçesini gezdim bir tek çok kalabalıktı
sonra ulu camii nin karşındaki bi lokantaya girdik iskender yedik ailecek
kısmet olmadı bir daha gitmek
 
M

madesam

Misafir
aşık olduğum şehir ömrümün en güzel 4 yılı geçti orada ah bursa ahhh
 

pamukelf

Daimi Üye
Katılım
9 Haziran 2011
Mesajlar
626
Tepki
620
Puan
93
Yaş
39
Konum
Ankara(eskişehir)
Bursa Gemliğin Küçükkumla beldesinde çocukluğum geçti hala evimiz var orada ve her yaz muhakkak gideriz çok güzel ve sakin bir yer çok seviyorum Kumla'yı...
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
bende bursalıyım :huhuu:
en güzel yer mudanya bence.deniz kenarında gezmek sonra yıldız tepenin manzarası ve tabi denizin üstündeki lokantalarda balık yemek:panter::panter:
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Bir kaç kere gittim gerçekten çok güzel.
Cumalıkızığa yine gidesim var.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst