Bu öykülerde Matisse yok ama yine de tek suçlu kendisi!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
bu-oykulerde-matisse-yok-ama-yine-de-tek-suclu-kendisi--4351898.Jpeg


Bu öykülerde Matisse yok ama yine de tek suçlu kendisi!

Sunday Times eleştirmeni Peter Kemp’in dediği gibi: “Matisse Öyküleri, bir boya kutusu parçalanmışcasına imgelemimizin retinasına çarpıyor.”


Bu öykülerde Matisse yok ama yine de tek suçlu kendisi!
Sunday Times eleştirmeni Peter Kemp’in dediği gibi: “Matisse Öyküleri, bir boya kutusu parçalanmışcasına imgelemimizin retinasına çarpıyor.”


Okurlarımızın daha önce Bülbülün Gözündeki Cin adlı öykü derlemesiyle tanıdığı usta hikâyeci A.S. Byatt, bu kez Matisse’in yaşamını ve sanatını eksen alan üç öyküsüyle karşımıza çıkıyor.

Öykülerde Matisse’in kendisi yok; ama her öykü ona bağlanıyor.

Medusa’nın Ayak Bilekleri adlı birinci öyküde, duvarında bir Matisse röprodüksiyonunun asılı olduğu berber dükkânının sahibi, Matisse’in çizdiği kadınlarla kendi karısı arasında olumsuz bir benzerlik buluyor ve karısına ihanetinin mazereti olarak bu benzerliği kullanıyor. Sanat İşi adlı ikinci öykü, Matisse’in yapıtlarındaki renk coşkusunu kavrayarak o yolda yürümeye çalışan bir ressamla, Matisse’in adını bile bilmediği halde aynı renk çılgınlığını uygulayan evdeki hizmetçinin deneyimlerini aktarıyor. Çin Istakozu adlı üçüncü öykü ise Matisse konusunda tez hazırlayan bir üniversite öğrencisi ile tez danışmanı profesör arasında geçenleri anlatıyor.

Matisse’e ait el çizimlerinin de yer aldığı Kitap, A.S. Byatt’ın öykü serüvenindeki haklı galibiyetini gözler önüne seriyor.

A.S. BYATT
A.S. BYATT, adıyla tanınan Dame Antonia Susan Duffy, 1936’da İngiltere’de doğdu. Çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri olan yazar, The Shadow of the Sun (Güneşin Gölgesi) adlı ilk romanının ardından Oyun romanı ve The Virgin in the Garden (Bahçedeki Bakire), Babel Tower (Babil Kulesi), Still Life (Ölü Doğa) ve A Whistling Woman (Islık Çalan Kadın)’dan oluşan dörtlü yapıtıyla aile konularını işledi. Byatt’ın bunlardan başka Angels & Insects (Melekler ve Böcekler), The Biographer’s Tale (Biyografi Yazarının Öyküsü), Portraits in Fiction (Kurmaca Portreler), Ragnarök:Tanrıların Alacakaranlığı, Çocukların Kitabı, Küçük Kara Hikâyeler Kitabı, Sugar and Other Stories (Şeker ve Diğer Öyküler), Elementals: Stories of Fire and Ice (Cinler: Ateş ve Buz Öyküleri), Matisse Öyküleri kitaplarının yanı sıra çeşitli inceleme, araştırma, eleştiri yapıtları var.

A.S. Byatt’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Bülbülün Gözündeki Cin, 2013

MATISSE ÖYKÜLERİ
Yazar: A.S. Byatt
Çeviri: Ayşe Nihal Akbulut
Yayına Hazırlayan: Seçkin Selvi
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 111 Sayfa
Fiyatı: 11 TL
Yayın tarihi: 07 Mayıs 2014

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst