Bu burgerler formunuzu koruyor!

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.766
Tepki
84.396
Puan
113
Konum
İstanbul
Bu burgerler formunuzu koruyor!

Arkadaşların da senin gibi formunu koruyan insanlardansa kırmızı et kullanmadan hazırlanmış bu sağlıklı ve nefis burgerlere bayılacaklar. Tariflerimiz o kadar lezzetti ve hafif ki hem çok şaşıracak hem de bu ziyafetten büyük keyif alacaklar.


MÜKEMMEL KÖFTE NASIL YAPILIR
Hazırladığı burger yumuşacık ve nemli bir kıvamda değil de taş gibi olduğunda pek çok kişi suçu ızgaraya atar. Fakat öncelikle düşünülmesi gereken, köftenin nasıl yapıldığıdır. Taming the Flame and Soaked, Slalhered and Seasoned kitabının yazarı Elizabeth Karmel, lezzetli bir burger köftesi (etli ya da etsiz) hazırlamanın püf noktalarını şöyle sıralıyor:

1. Adım
Eti ve içine koyacağın diğer malzemeleri hafifçe (sadece hepsi karışıncaya kadar) yoğur. Fazla yoğurmak sertleşmesine neden olur. Baklagil kullanacaksan fazla ezmeden yarı püre haline getir, diğer malzemeyi ekleyip hafifçe karıştır. Bu işlem burgerin dağılmadan pişmesi için yeterlidir.

2. Adım
Tavuk ve biftek gibi yağsız etler fazladan neme ihtiyaç duyar. Bu yüzden etrafı peynir ya da salsa ile kaplanır. Burgerlerini nemli tutmak için çevresine buz küpü de koyabilirsin.

3. Adım
Köftelerin aynı sürede pişmesi için hepsini eşit ebatta hazırla. Köftenin tam ortasına başparmağınla bastırarak madeni para büyüklüğünde bir çukur aç. Pişme sırasında çukur genleşir ve dolar. Bu da burgerin formunun bozulmamasına ve her yerinin eşit pişmesine yardımcı olur.

4. Adım
Köftelerin suyunu içinde tutması ve pişerken yapışmaması için her tarafını zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı ile hafifçe yağla.

ekolay
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.766
Tepki
84.396
Puan
113
Konum
İstanbul
a1.jpg

GORGONZOLA PEYNİRLİ HİNDİ BURGER

1 kilo yağsız hindi kıyması
90 gr Gorgonzola peyniri, doğranmış
120 gr kurutulmuş domates, doğranmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği
6 çorba kaşığı barbekü sos
Kıyılmış kırmızılahana (isteğe göre)

Yapılışı
1. Izgarayı orta derece ısıt. İlk beş malzemeyi bir kâseye al, tuz ve karabiber ekleyip hafifçe yoğur. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla; her tarafına fırçayla sıvıyağ sür.
2. Köfteleri ızgaraya alarak her iki tarafını 4-5 dakika ya da içleri 75 dereceye gelinceye kadar (ısıölçerle kontrol edebilirsin) pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. İçlerine birer köfte yerleştir. Barbekü sos ve isteğe göre kıyılmış lahana ile servis yap.

6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda 293kalori. 11gr yağ (4gr'ı doymuş). 27 gr karbonhidrat, 4gr lif. 545 mg sodyum, 26 gr protein.

a3.jpg


MEKSİKA FASULYELİ YULAFLI BURGER
570 gr Meksika fasulyesi, süzülmüş ve durulanmış
400 gr mantar, dilimlenmiş
¾ su bardağı sade yulaf ezmesi
2 diş sarımsak, kıyılmış
1 yumurta, hafifçe çırpılmış
1 çorba kaşığı kimyon
½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
2 tatlı kasığı ayçiçeği yağı
6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği
6 çorba kaşığı baharatlı hardal
1 adet domates, dilimlenmiş
250 gr bebek ıspanak

Yapılışı
1. Izgarayı orta derece ısıt. Fasulyenin yarısını mutfak robotuna al; mantar, yulaf, sarımsak, yumurta, kimyon ve karabiberi ekleyip iyice karıştır. Kalan fasulyeleri ekleyip, tüm malzeme birleşinceye kadar karıştır. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla ve her tarafını yağla.
2. Köfteleri ızgarada her iki tarafı kızarıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. Pişmiş olan fasulye burgerlerini ekmeklerin arasına yerleştir. Üzerine hardal, domates ve bebek ıspanak ilave edip servis yap.

6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda: 283 kalori. 6 gr yağ (1gr'ı doymuş). 45gr karbonhidrat, lOgr lif. 300 mg sodyum. I8gr protein.


a5.jpg


ÇİLEK SOSLU TAVUKLU BURGER
3 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
½ orta boy soğan, ince dilimlenmiş
2 çorba kaşığı esmer şeker
½ kilo çilek, dilimlenmiş
½ çorba kaşığı balsamik sirke
½ tatlı kasığı karabiber, taze çekilmiş
1 çorba kaşığı taze nane, kıyılmış
1 orta boy havuç, kabuğu soyulmuş
1 orta boy kabak, kabuğu soyulmuş
½ kilo yağsız tavuk göğüs kıyması
¾ su bardağı ekmek kırıntısı
2 tatlı kaşığı Worcestershire sos
1 yumurta, hafifçe çırpılmış
5 çorba kaşığı maydanoz, kıyılmış
6 adet tırnak pidesi
250 gr roka ya da bebek ıspanak

a6.jpg


Yapılışı
1. Tavada 1 tatlı kaşığı yağı ısıt. Soğanları ilave edip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 4 dakika orta ateşte kavur. Üzerine esmer şeker ekle, 2 dakika daha pişir. Çilek, balsamik sirke ve karabiberi ilave et. 1 dakika daha pişirdikten sonra naneyi ekleyip karıştır ve ocaktan al.
2. Izgarayı orta derece ısıt. Rende yardımıyla, havuç ve kabakları küçük parçalar hâlinde doğra. Büyük bir kâseye al. Tavuk kıyması, ekmek kırıntıları. Worcestershire sos, yumurta ve maydanozu ekleyip hafifçe yoğur. Tuz ve karabiberle tatlandır. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sür.
3. Köfteleri ızgaraya alarak her iki tarafını 4-5 dakika ya da içleri 75 dereceye gelinceye kadar (ısıölçerle kontrol edebilirsin) pişir. Bu sırada pide ya da lavaşları 1-2 dakika ısıt.
4. Pidelerin üzerine önce roka sonra köfte yerleştir. Üzerine sosu gezdirip ikiye katlayarak servis yap.

6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:187kalori. 8gr yağ (2 gr'ı doymuş). 54 gr karbonhidrat 7gr lif. 497mg sodyum. 27 gr protein
ekolay


 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.766
Tepki
84.396
Puan
113
Konum
İstanbul
a7.jpg


MANTAR SOTELİ MERCİMEKLİ BURGER
120 gr kinoa
570 gr konserve yeşil mercimek, süzülmüş
¼ su bardağı ekmek kırıntısı
1 yumurta, hafifçe çırpılmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
2 tatlı kaşığı kimyon
5 çorba kaşığı taze kişniş
½ limonun suyu
120 gr ceviz içi
1 çorba kaşığı tereyağı
250 gr mantar, dilimlenmiş
4 çorba kaşığı sek kırmızı şarap
2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği


Yapılışı
1. Sos tenceresinde kinoa ile 240 ml suyu karıştır. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişir.
2. Mercimeğin yarısını bir kâseye al. Ekmek kırıntıları, yumurta, sarımsak, kimyon, kişniş, limon suyu ve pişmiş kinoayı ekleyip karıştır. Tuz ve karabiberle tatlandırıp mutfak robotunda karıştır. Kalan mercimek ve cevizi ilave et. Hepsi birleşene kadar tekrar karıştır. Harçtan parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla.
3. Izgarayı orta derece ısıt. Bir yandan orta ateşte tereyağını erit. Dilimlenmiş mantarları ilave et. Karıştırarak 5 dakika sotele. Şarabı ekleyip 5 dakika daha pişir.
4. Burgerleri sıvıyağ ile fırçala, her ıkı tarafını 4 dakika pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. Köfteleri ekmeklerin içine yerleştir. Üzerlerine mantar soteyi paylaştırıp servis yap.

6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:445 kalori. 15 gr yağ (3 gr 'ı doymuş). 62 gr karbonhidrat. 13 gr lif. 305 mg sodyum, 19 gr protein.

a9.jpg


KARAMELİZE SOĞANLI P0RT0BELL0 BURGER
1 çorba kasığı tereyağı
2 adet kırmızı soğan, ince dilimlenmiş 1 çorba kasığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı balsamik sirke
8 adet Portobello mantarı (Bulamazsan yerine kestane mantarı da kullanabilirsin.)
1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
1 küçük boy patlıcan, halka şeklinde dilimlenmiş
1 küçük boy közlenmiş kapya biber
120 gr dilimlenmiş az yağlı mozzarella
1 adet focaccia ekmeği

b1.jpg


Yapılışı
1. Tereyağını büyük bir tavaya alarak orta ateşte erit. Soğanı ilave edip şeffaflaşana kadar, yaklaşık 4-5 dakika kavur. Şeker ve balsamik sirkeyi ekleyip karıştır. Ateşi kıs, tencerenin kapağını kapat ve ara sıra karıştırarak 30 dakika pişir.
2. Bir yandan ızgarayı orta ateşte ısıt. Mantarları saplarından ayır ve her yerini fırça yardımıyla yağla. Tuz ve karabiberle tatlandır.
3. Dilimlenmiş patlıcanları ızgaraya al; her iki tarafını yaklaşık 2 dakika pişirdikten sonra bir kenarda beklet. Mantarları damarlı bölümleri alta gelecek biçimde ızgaraya al ve 6-7 dakika pişir. Diğer tarafını çevirip 4 dakika daha pişir.
4. Pişen mantarların 4 tanesinin üzerine peynir ve közlenmiş biberi paylaştır. Üzerlerine kalan mantarları sandviç gibi kapa (damarlı bölümleri birbirine bakmalı). Izgarada peynirler eriyinceye kadar, yaklaşık 2 dakika pişir. Bir kenarda beklet.
5. Focaccia ekmeğini 4 kare olacak şekilde dilimle, her dilimi enine ikiye kes. Dilimlerin her iki tarafını ızgarada 2 dakika ısıt.
6. Hazırladığın mantarlı harcı ekmek dilimlerine paylaştır. Üzerine karamelize soğan ve patlıcan dilimlerini ilave et. Kalan focaccia dilimlerini üzerine kapatarak servis yap.

4 KİŞİLİK. Bir porsiyonda: 536 kalori. 14gr yağ (5gr'ı doymuş). 81 gr karbonhidrat, 7gr lif.

b2.jpg


ASYA USULÜ YOĞURT SOSLU SOMON BURGER
1 su bardağı yağsız yoğurt
¼ misket limonu (lime) suyu
½ portakalın suyu
1 tatlı kaşığı bal
½ kilo somon, derişiz ve kılçıksız
1 çorba kaşığı susam yağı
2 çorba kaşığı az sodyumlu soya sosu
1 parça (2,5 santim) zencefil, kıyılmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
½ limon suyu
¾ su bardağı ekmek kırıntısı
¼ demet taze kişniş, kıyılmış
2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
6 küçük tam tahıllı pita ekmeği

Yapılışı
1. Yoğurt, misket limonu suyu, portakal suyu ve balı karıştır. Bir kenarda beklet.
2. Izgarayı orta derece ısıt. Somunu yıkayıp kurula. Yarısını doğra: susam yağı, soya sosu, zencefil, sarımsak ve limon suyuyla robotta ez. Tuz ve karabiber ekle.
3. Kalan balığı doğrayıp ekmek kırıntıları ve kişnişle birlikte harca ekle. Hafifçe yoğur. Harçtan parçalar kopararak 12 adet küçük köfte hazırla; her tarafını yağla.
4. Köfteleri ızgarada 4 dakika pişir. Yoğurt sosuyla birlikte pita ekmeklerinin içine yerleştirip servis yap.

6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:292 kalori. 11gr yağ (2 gr’ı doymuş). 27gr karbonhidrat, 3gr lif. 446 mg sodyum, 23 gr protein.
Ekolay
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst