Boş Beklemekten Sıkıldı, Yılın Işçisi Oldu

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
İÇDAŞ Çelik’in Çelikhane Bölümünde Refrakter işçisi olarak çalışan Mustafa Yüksel, döküm devirme sırasında beklemekten sıkılıp, bu süreyi kısaltmayı kafasına koydu.

Ark ocağında yaptığı değişiklikle hem döküm devirme süresini kısalttı hem de tuğla değiştirme süresini üçte iki oranında uzattı. Böylece şirketinin yıllık 18 milyon 530 bin avro kazanmasını sağladı. Bir başka ifadeyle yıllık 40 milyon 150 bin TL’lik bu tasarrufla Milli Prodüktivite Merkezi’nin (MPM) yılın ‘en verimli işçisi’ ödülüne hak kazandı. Mutluydu, gururluydu.

Yüksel, Ankara’da düzenlenen törenle plaketini Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den aldı. MPM ise kendisini iki asgari ücret tutarı kadar parayla yani 1.084 lira ile ödüllendirdi. Elinde plaketi, cebinde 1.084 liralık ödülüyle Çanakkale’nin Karabiga nahiyesindeki evine döndü.

Maaşı 1.150 lira!

Sadece 7 yıllık fabrika işçisi Mustafa Yüksel, lise mezunu. 38 yaşında ve iki çocuk babası. Bin 150 lira maaş alan Yüksel, babasından kalma evde yaşamını sürdürüyor. Ödül alacağını bir buçuk ay önce MPM tarafından kendisine ve işyerine gönderilen davetiyeyle öğrenmiş. Çünkü yılın ‘en verimli işçisi’ seçilen, aynı zamanda işyerini de ‘yılın en verimli işvereni’ yapıyor.

3 bin yıllık maaşı!

Mustafa Yüksel’in, fabrikasına sağladığı yıllık 40 milyon 150 binlik tasarruf, 3 bin yıllık maaşına bedel. Bir yılda 13 bin 800 lira kazanan Yüksel, bin yılda 13 milyon 800 bin kazanırken; 2 bin 909 yılda elde edeceği rakam 40 milyon 150 bine denk düşüyor. Başka bir ifadeyle de Yüksel, fabrikasında çalışan ve kendisi gibi 1.150 lira maaş aldığını varsaydığımız, yaklaşık 3 bin kişinin yıllık toplam maaşını ‘bedavaya’ getirmiş oluyor.

Belki verirler!

Yüksel’e yaptığı değişikliğin yıllık 18 milyon 530 bin avroluk tasarruf sağlayacağını tahmin edip etmediğini sorduğumuzda, “Hiç tahmin etmemiştim” yanıtını aldık. Şirketinin bu büyük başarısı karşısında kendisine ödül verip vermediği sorumuza ise, “Hayır henüz vermediler. Ama dünkü MPM plaketimden sonra belki verirler” dedi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

İÇDAŞ’tan yapılan açıklamada ise şirket olarak çalışanlarına devamlı sahip çıktıkları belirtilerek, "Şirket politikası olarak ödülün miktarını açıklamayı doğru bulmuyoruz. Ancak her şekilde işçimizin arkasında olacağız ve gerekeni yapacağız" denildi.

Ne yaptı?

Mustafa Yüksel, ark ocağı döküm deliği tuğlasının delik çapının ve tuğ¬la ebatlarının büyütülmesini sağladı. Buna bağlı olarak tuğla et kalınlığı belirli oranda artırıldı ve bu sayede döküm devirme süresinde döküm başı dakikada 150 döküm olan tuğla değiştirme ömrü 250 döküme çıkarıldı. Böylece yıllık 18 Milyon 530 Bin Avro (40 milyon 150 bin TL) kazanç elde edildi.
Türkiye’nin en büyük özel sektör çelik üreticisi olan İçdaş; Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 8. sırada bulunuyor. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan kuruluşları listesinde ise 9. sırada yer alıyor. Grup şirketleriyle birlikte 10 bin çalışanı bulunan İçdaş, İstanbul ve Çanakkale’deki fabrikalarında üretim yapıyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst