Bolu Yöresi - Kedi Batmaz!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
attachment.php


Bolu, Seben bölgesinin orijinal ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden biri bu Kedi Batmaz.

İtalyan makarna hamurlarına taş çıkartacak cinsten olan bu özel yemeği yapmak çok kolay yemesi de çok hafif. Şehirlerde pek bilinmeyen KEŞ bu hamur işinin önemli lezzet ayaklarından birini oluşturuyor.

Keş yoğurtun kurutulması ile oluşturulan ve ekşiye yakın lezzet veren sert bir çeşit peynir. Kullananlar bilir, özellikle ev makarnasına rendelendiğinde muhteşem bir lezzet verir.

Kedi Batmaz keş’in ekşi, pekmezin tatlı ve tereyağının tuzlu halini birarada buluşturan ve tahayyül edemediğim kadar beğendiğim eşsiz bir lezzet bence.

En kötüsü de dikkatimi çeken bu yemeği artık yeni gelinler bilmiyorlar. Sadece köyün yaşlıları biliyor..


Hamuru için malzemeler:

■Su
■Un
■Tuz
Sos için malzemeler:

■Tereyağı
■Pekmez
■Keş Peyniri (Metro Marketten temin edilebiliyor)
Yapılışı:

Önce bir yarı derin kapta suyu kaynatıyoruz. Ardından kaynayan suya unu ekliyoruz. Burada dikkat edilecek tek nokta un su dengesini iyi yakalayabilmek. Unu eklerken katı bir hamur kıvamı yakalamaya çalışıyoruz, bu gerçekten eğlenceli..

Kulak memesi kadar sert olan bu hamuru sürekli karıştırarak ateşte pişiriyoruz, ancak hamurun rengi değişmeyecek. Kısık ateşte oynanmalı ve dikkatli olunmalı..

Kedi-Batmaz.png


Ardından küçük parçalar halinde bir kaşık yardımıyla bu pişen hamuru servis kabına alıyoruz. Kaba alırken aralara keş denilen özel peyniri rendelenmiş haliyle serpiştirin.
Başka bir kapta bu yemeğin sosunu hazırlayabiliriz. Tereyağını bir derin sos kabında eritin, üzerine çok az rendelenmiş keş peyniri ekleyin. Sağlıksız biliyorum ama hafiften kızartın yağı, birazcık kırmızı rengi gelene, o müthiş koku yayılana kadar.. Ama yakmayın dikkat. Önce tercihe göre çok çok az pekmez, ardından da tereyağlı sosu bu hamurların üzerinden gezdirdikten sonra ılık olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun
 

Ekli dosyalar

  • P1010127[1].jpg
    P1010127[1].jpg
    82,6 KB · Görüntüleme: 206
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Çok güzel tadı var cok beğenmiştim. Keşli ve tereyağlı güzel oluyor -ciko

Keş istiyonmu leo :kptmya:
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Oklava ile yapiliyordu bu. Aksam teyzem vardi rica ettim ben bilmiyorum yapmasini birlikte yapacagiz bigun ozaman bende paulasirim -ciko
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Bildiğin hamur kız @nk83 :D ama tereyağ hamuru değiştiriyor değişik bir tad
 
OP
bitter_im

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Ne bilem :D tadıda anlatılmıyorkine :D sen gel bize ben sana özel yaptırırım :nazo:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst