Böbrek yetmezliği tuz tüketimiyle de ilişkili

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Böbrek yetmezliği tuz tüketimiyle de ilişkili

Türk Nefroloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, böbrek yetmezliğinin tuz tüketimiyle de ilişkili olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Süleymanlar, 26. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'nde yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliği hastalığına yol açan nedenler arasında şeker hastalığı ve hipertansiyonun da yer aldığını bildirdi.

Tuzun tansiyon probleminde önemli bir belirleyici olduğunu kaydeden Süleymanlar, Türkiye'de tuz tüketiminin diğer toplumlardan çok farklı olduğunu söyledi.

Türk insanın günlük ortalama 18 gram tuz tükettiğini, bu oranın batı toplumlarında 9-10 gram civarında olduğunu açıklayan Süleymanlar, ekmekteki tuz oranının azaltılmasıyla hipertansiyon sorununun da azaltılabileceğini bildirdi.

Süleymanlar, "Kronik böbrek hastalığına yol açan nedenlerden birisi hipertansiyon, diğeri ise şeker hastalığı. Tuzu azaltırsak hipertansiyon da azalır, hipertansiyon azalırsa böbrek yetmezliği azalır" diye konuştu.

Prof. Dr. Süleymanlar, günlük su tüketimi konusunda da, "İnsan kaybettiği suyu yerine koymalı. Yani bir litre idrar çıkarıyorsa, terleme ve diğer kayıpları da hesaplarsak yaklaşık 2 ile 2,5 litre civarı harcama oluyor. Bunu yerine koymamız yeterli. Yani 4 litre su içmenin de pek bir manası yok. Böbreklerinde taş olan hastalarının tedavi sürecinde biraz daha fazla tüketmesi gerekebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, böbrek naklinde kan ve doku uyumu tartışmalarının devam ettiğinin hatırlatılması üzerine de teknik olarak kan ve doku uyumsuz nakillerin rahatlıkla yapılabildiğini aktardı.

Süleymanlar, bu tür nakillerin ekonomik ve tıbbi bedellerinin de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Mesela kan grubu uyumsuzluğu önemli bir konu. Bunu rutin tedavi olarak uygulamak çok zor. Teknik olarak donanımımız bunu yapmaya mümkün ama ekstra maliyet gerekiyor. Şu anda bir nakil 24 bin TL ama kan grubu uyumsuz olursa, özel ekipmanlar kullanıldığı için 65-70 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor."

CNNTÜRK
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Rica ederim de şaşkın ben yanlış yere açmışım konuyu "Nefroloji - Böbrek Hast. " başlığında olacaktı bu dalgınlığıma gelmiş :)
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim kuzenimin esi tatmadan herseye bol bol tuz serper. :2:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst