Bir sorunum var arkadaşlar

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
Son 3-4 gündür özellikle geceleri ve sabahları ayaklarıma, baldırlarıma çok sık ve çok ciddi biçimde kramplar girmeye başladı... İnanılmaz derecede canım yanıyor ve etkisi bütün gün sürüyor. Şuan baldırlarımda fena bir kasılma ve ağrı söz konusu, yürümekte güçlük çekiyorum.
Bir arkadaşım şeker ya da bel hastalıklarında bu tarz sıkıntıların çok olduğunu söyledi... Bu konuda herhangi bir fikri olan var mı ? Ya da acılarımın dinmesi için bişeyler önerebilicek arkadaşlar ? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
Canım çok geçmiş olsun böyle bir yazı buldum neden olabileceği ne yapılması gerektiği falan yazıyor...
----------------
Kramp Hastalığı ve tedavi yolları

Krampkasların ani ve ağrılı bir şekilde gerilmesidir. Kramp en sık baldır kaslarında meydana gelir. Sıkı çorap lastikleri veya dar ayakkabılar da krampa yol açabilir. Kramp giren bölgeyi rahat bir konuma getirerek gevşetici masajlar yapın. Birkaç dakika içinde kaslar normale dönecektir. Kramp anında şiddetli müdahaleden kaçının.Ağrı uzun sürerse bölgenin üzerine nemli ve sıcak bir havlu örtün.

Bir veya daha çok kasın, bütününün veya bâzı parçalarının irâde dışı ve ağrılı kasılmaları. En sık, ayak ve baldırda olur.

Bâzı kişiler krampa daha yatkındır. Sıklıkla gece ortaya çıkar ve yaşlılarda daha sık görülür. Aşırı sıcak ve kuvvetli egzersiz kramp gelişmesini kolaylaştırır. Sık ve önlenemiyen kramplar, omurilik ön boynuz hücreleri ve motor sinirlere bağlı hastalıklarda, meselâ amiyotrofik letaral skleroz ve spinal musküler atrofi; kas hastalıkları özellikle müsküler distrofi ve gebelik, aşırı sıvı kaybı ve sodyum kaybı durumlarında ortaya çıkabilir.

Kramp mekanizması tam bilinmemekle beraber, sinir ve kas zarlarının aşırı çalışması durumunda ortaya çıkmaktadır. Elektromyografik tetkiklerde elektriki potansiyelin çok yüksek ve sık olduğu dikkati çekmiştir. Ağrı şiddeti ile kasın kasılma derecesi paraleldir. Muhtemelen bu, o sıradaki az kanlanmaya ve kasın fazla kasılması ile daha çok meydana gelen zararlı artıklara bağlıdır.

Masaj ve kuvvetli germe krampa karşı faydalıdır. Eğer kramp ciddî ise kas ağrısı birkaç gün süreyle sebat edebilir.

Kramplar özellikle denizde yüzme esnasında tehlikeli olmaktadır. Yüzerken gelen bir kramp büyük adaleleri tutarsa ve kişi tecrübesiz ise kolayca boğulabilir. Böyle bir krampla karşılaşan yüzücü, yanında taşıdığı bir küçük iğneyi kramp giren adeleye batırmak ve cimdik atmak suretiyle krampı giderebilir.

Kramp Hakkında Bir Diğer Makalemiz.

Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir.

Kaslarımız yürüme, koşma, zıplama vb. hareketleri yapabilmesi için, iskelet sistemine en çok yardımcı olan, en önemli hareket sistemi organlarındandır. Vücudumuzun her yanı kaslarla kaplıdır. Kollarımızın, parmaklarımızın, bacaklarımızın, hatta iç organlarımızın çalışmasında bile, kaslar önemli görevlerdedir. Kaslarımızın bazıları bizim isteğimiz ile çalışırken, bazıları ise bizim isteğimiz dışında çalışırlar.

Bazen bir, bazen birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar.

Sadece egzersiz sonrası olmaz

Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir. Böbrek hastalarının krampları diğerlerine göre daha şiddetli olabilir. Suni böbrek tedavisi görenler, kanlarındaki kalsiyum miktarının azalması nedeniyle şiddetli kramplar yaşarlar.

Çocuklarda da görülür

Yetişkinlerde daha sık görülen kramplar, çocuklarda özel durumlarda görülebilir. Özellikle bulantı, kusma gibi hastalığa yakalanan çocuklarda, aşırı sıcaklarda, kalsiyum eksikliklerinde, su kaybı ile doğru orantılı olarak kas krampları da görülebilir.

Mineral eksikliği de etkiler

Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.

Gebelik dönemlerinde de kramplara sıklıkla rastlanır. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin de hızlı gelişme göstermesi, toplardamar üzerindeki baskıyı artırır. Bu durum gebelerde dolaşım problemlerine neden olur. Toplardamara artan basının yanısıra kalsiyumdan fakir beslenme de gebelerde kramplara neden olabilir. Özellikle bebeğin son aylarda kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin de bu ihtiyaca yeteri kadar cevap verememesi, gebelik kramplarını artırır. Kramplar genellikle dinlenme pozisyonunda ortaya çıkar.

Kramplarda neler yapılabilir?

Kas krampı geçiren birine yapılabilecek en iyi yardım, öncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Gerilen kasları nedeniyle dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olan hastaya nazik ve sabırlı davranmak, hastanın yapacağınız yardıma sabır göstermesinde önemlidir. Hastaya yardımcı olabileceğinizi söyleyin ve rahatlamasına yardımcı olun.

Hastayı düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı diğer elinizle hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken (yukarı doğru kaldırırken ) baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak
arasında 90 derecelik bir açı oluşturmuş olacaksınız. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.

Gebelik kramplarında da eşinizden yardım isteyerek aynı egzersizi yapmasını isteyebilirsiniz.

Eğer sizin bacağınıza kramp girdi ise ve size yardım edecek biri yoksa, ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olabilirsiniz.

Eğer deniz ya da havuzda kramp girmiş ise yapabileceğiniz tek şey sakin olup, karaya doğru sırtüstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Eğer suyun içinde yanınızdaki arkadaşınıza kramp girdi ise siz suyun içinde
arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışın. Krampların, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşüreceği unutulmamalıdır. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır.

Kramplardan uzak durmak için aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimimize önem vermeliyiz. Yaz günlerinde normalden daha hızlı sıvı kaybedeceğinizden, bu dönemlerde daha fazla su, ayran ve meyve suyu tüketmelisiniz. Asla alkol alarak denize girmeyiniz. Alkol kramp
riskinizi daha da artıracaktır. Tek başınıza kimseye haber vermeden denizde açılmayınız. Gebelik döneminde tüketilen su ve süt miktarına özen gösteriniz

Alıntıdır...
 
OP
Debby

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
Çok teşekkür ederim arkadaşlar yardımınız için.. Dayanılmaz bi acısı var... Üstüne kramptan sonra ağrılarını da geçiremiyordum. Şuan hala kasılmalar var. Yazılanları dikkate alıcam.
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
magnezyum eksikliği krmplara yol açabiliyor ben özellikle hamileleik dönemimde çok yaşadım dr magnezyum vermişti çokta işe yaradı geçirdi krampları ama bir dr gitmende fayda var canım biz ne desek boş
 

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
34
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
canım çok gecmiş olsun kıyamam ben anlamam hiç ama en güzeli gec kalmadan hemen bir doktora görün hatta hemen git şimdi Allah korusun önemli birşey değildir ama sen tedbirini al hemen gecer inşallah :acep:
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bence biran önce doktora git canim.
Agrilarin dayanilmazsa, Allah korusun önemli birsey olabilir.
 
OP
Debby

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
:( Korkuyorum da doktora gitmekten... Birden olup bide uzun sürünce fıtık benim de aklıma geldi ama ne biliyim :acep: Teşekkür ederim inş kimse yaşamaz fena bi acı çünkü bişey de yapamıyosun geldi mi :( Bir de arkasından başka bi hastalık çıkarsa :dertli:

Sağolun canlarım hepiniz Rabbim hepimizi korusun inş böyle rahatsızlıklardan
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Kesinlikle dr git sağlık ocağına git seni yönlendirir.Geçmiş olsun:
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
:( Korkuyorum da doktora gitmekten... Birden olup bide uzun sürünce fıtık benim de aklıma geldi ama ne biliyim :acep: Teşekkür ederim inş kimse yaşamaz fena bi acı çünkü bişey de yapamıyosun geldi mi :( Bir de arkasından başka bi hastalık çıkarsa :dertli:

Sağolun canlarım hepiniz Rabbim hepimizi korusun inş böyle rahatsızlıklardan

2 sene öncesine kadar dişçiden korkuyordum ama sonra diş çekirdim 4 tane dolgu yaptırdım korkulcak hiç bişey olmadığını anladım sonra kadın drundan korkuyordum 6 ay öncesine kadar hemde 1 oğlum olmasına rağmen sonra mecburen muayene olmam gerekti hiç bişey anlamadım korkum boşaymış mesane iltahabından çok çektim sürekli üroloğa gittim alıştım artık sende gidersen en fazla röntgen film falan verir bunlarda acısız şeyler niye korkuyosunki ama büyük ihtimal önce ilaç yazar
 
OP
Debby

Debby

Daimi Üye
Katılım
29 Mayıs 2011
Mesajlar
1.313
Tepki
1.045
Puan
113
Konum
Eskişehir
Haklısınız ben kısa zamanda bir doktora görüneyim :lilav: Çok sağolun ilginiz için...
 

HATUNKİŞİ

Aktif Üye
Katılım
2 Temmuz 2011
Mesajlar
310
Tepki
169
Puan
43
Konum
türkiye
canım siyatik te olabilir eğer ki suda falan kaldıysan olabilir veya romatizma ile alakalıda olabilir...en iyisi bir dr a gitmen tabii bizlerin demesiyle sonuç alamazsın geçmiş olsun:panter:
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
Bende de vardı geçti,magnezyum eksikliği olanlar da oluyor.Ben korkudan uyuyamıyordum bacaklarımı düz uzatamıyordum.Aniden geliyordu otururken,zaman mekan dinlemiyordu.Magnezyum diasporal diye toz halinde bir ilaç var. fakültede profesör vermişti.Kesinlikle bunu tavsiye ederim ve benimki içince geçti
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst