Bir Porsiyon Nasıl Olmalıdır?

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Lynn Grieger

Bir yabanmersinli mafinin bir porsiyona eşit olması gerekir, değil mi? Ama bu mafin ev yapımı ufak bir mafin mi yoksa pastaneden aldıklarımızdan mı? Dışarıda satılan mafinlerin bir çoğunun büyüklüğü 2-3 tane ev yapımı mafine denktir. Porsiyonlardaki bu fark fazladan 400 kalori demektir.

Öyleyse porsiyondan kasıt nedir? Porsiyonların büyüklüğündeki karışıklık Amerika’da obeziteye neden olmaktadır. Porsiyonlar yeme isteğimiz arttıkça büyümektedir. Porsiyonların büyüklüğü hakkında kesin fikrimiz oluncaya kadar az kalorili olan meyve, sebze, ve tahıl içeren bir diyet uygulamalıyız.

Porsiyonları belirlemedeki en kolay yol yiyeceklerin üzerinde yazan besin değerlerini okumaktır. Örneğin bir porsiyon beş tane Ritz krakere, 16 buğdaylı galetaya, 55 Goldfish’e eşittir. 1 kase kuru üzüm kepeği, 2/3 kase buğday gevreği ve ¾ kase bir porsiyona eşittir. Yiyeceklerin üzerini okuyarak porsiyonları belirlerseniz daha az kalori alırsınız ve dolayısıyla kilo verirsiniz.

Etiketi olmayan yiyecekler için aşağıdaki pratik görsel notları kullanın:

  • 100 gr pişmiş et, tavuk yada balık yaklaşık olarak bir iskambil kağıdı ya da küçük bayan eli büyüklüğündedir.
  • Bir kase pilav, makarna yada sebze yaklaşık olarak küçük bir yumruk kadardır. 2 kase ise yaklaşık olarak büyük bir yumruğa eşittir. Pişmiş bir kase pirinçle yumruğunuzu kıyaslayın.
  • 30 gr peynir yaklaşık yan yana dört zar büyüklüğündedir.
  • Bir çay kaşığı mayonez,fıstık ezmesi yada salata sosu baş parmağınız kadardır. Uzmanlar her öğünde sadece bir çay kaşığı margarin yada mayoneze izin vermektedir, ve bu yaklaşık olarak 30 kaloridir.
  • 30 gr fındık yada kuru üzüm elleriniz küçükse yaklaşık avucunuz dolusudur.
  • Fazladan bir ısırık, büyük hafif bir içecek, akşam otururken kocaman bir mikro dalga torbası dolusu patlamış mısır, ve böylece fazladan en az 200 kalori alırız, hem de fark etmeden.
  • Şimdi masum ve küçük görünen patatesler, günlük fazladan 250 kalori, ayda fazladan 600 gr, yılda ise 10 kg 800 gr olarak bize geri döner.
Porsiyonların büyüklüğünü ayarlamak için ne yapmalıyız?


  • Buna yiyeceklerin üzerindeki etiketleri okumakla başlamalısınız Kendinizi belirtilen porsiyonlarla sınırlamaya çalışın. Daha az yemeye başladığınızı ve bunla tatmin olduğunuzu fark edeceksiniz. Etiketi olmayan yiyecekler için pratik görsel notları kullanmayı alışkanlık haline getirin.
  • Restoranlardaki porsiyonların ihtiyacımız olandan daha büyük olduğunu unutmayın. İster yarım porsiyon sipariş edin ister arkadaşınızla paylaşın ya da kalanı paket yaptırın ama ne yaparsanız yapın az yemeyi alışkanlık haline getirin. Büyük boy içecekler yerine küçük olanlardan tercih edin. Hala susuzluğunuz geçmediyse su için. Tam yerine yarım sandviç yiyin ve hatta daha sonra yemek için yarısını saklayın. Aynı zamanda ne kadar tasarruf yaptığınızı da bir düşünün.
alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst