Bilinçsiz korunma “Kaza Gebeliği”nin habercisi

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Hiç beklenmedik bir zamanda anne-baba olacağınızı simgeleyen bir çift pembe çubukla karşılaşabilirsiniz.


381214665033.jpg



Hayat bazen isteklerimizi hiç beklemediğimiz bir anda kucağımıza verebilir. Kadınların arasında yer alan bebek sahibi olma hayali de, bazen zamanından önce ve sürpriz bir şekilde hayatlarına giriverir. Bu tür kazalara karşı alınması gereken en önemli sigorta ise doğum kontrol yöntemleridir. İyi eğitim almalarına rağmen şehirli kadınların bile yeteri kadar korunamadığına dikkat çeken Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alihan Özcan, "Kaza gebeliği" yaşanmamasına karşı çiftlerin doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinçlenmelerine yardımcı olacak önemli bilgiler verdi.

Suçlu yok, bilgi eksikliği var

Doğum kontrolünün etkili bir şekilde yapılamadığı ülkelerde "kaza gebelikleri" ve dolayısıyla kürtaj oranları yükseliyor. Kişiler, doğum kontrol yöntemleri hakkında eksik bilgilendirildikleri için de sorun çözülemiyor. Bilinçli bir toplum için doğum kontrol yöntemleri eğitiminin özellikle sağlık ocaklarında ve okullarda etkili bir eğitimin mutlaka verilmesi gerekiyor. Kadınlar "yumurtlama günüm değil" diye düşünerek hareket ediyorlarsa, hata yapıyorlar. Hamile olduklarını öğrendikten sonra da "Ben nasıl hamile kaldım!" diye şaşırıyorlar. Oysa her kadının mutlaka doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi edinmesi gerekiyor. Sonuçta, çok iyi eğitim alan kadınlar bile kazayla sık sık hamile kalabiliyor.


Evlenmeden önce hap, sonra spiral

Kadınlar, doğum kontrol yöntemleri kullanarak farklı şekilde korunabiliyorlar. Evlenmeden önce doğum kontrol hapı kullanan kadınların evlilik sonrası spiral kullanımlarında artış görülüyor. Çocuk doğurduktan sonra kadınların birçoğu spiralle korunmayı tercih ediyor. Çünkü doğum kontrol hapları ve prezervatif, kullanışlı ve pratik gelmiyor. Uzun süre spiral kullanımının sakıncası yok, ama 6 ayda bir sağlık merkezine gidilerek kontrolden geçilmesi gerekiyor. Çünkü spiralin kayma, yer değiştirme, enfeksiyon ya da düşme gibi çeşitli durumları söz konusu olabiliyor.

379976508337.jpg




Haplar 10-15 yıl kullanılabilir

Doğum kontrol hapları 10-15 yıl boyunca kullanılabiliyor ve kadınları menopoz dönemine kadar koruyabiliyor. Yalnız bu hapları kullanmak isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.
Sigara içiyor mu, kronik hastalığı var mı, ameliyat olmuş mu veya alerjisi var mı bunlara bakılması lazım. Yoksa hap tehlikeli olabiliyor. Şeker hastalarının da bu hapları kullanması mümkün olabiliyor. Şeker hastalarında enfeksiyon riskinde vajinadaki glikozun fazlalığından dolayı artış görülebiliyor. Vajinadaki glikozun çokluğu, havuz enfeksiyonlarının görülme oranını artırıyor. Bu nedenle şeker hastası kadınlar ilaç kullanıyorlarsa her 3 ayda bir doktorlarına görünmeleri çok önemli.

Şehirli kadın spirali tercih ediyor

Şehirli kadınlar spiral kullanmayı daha çok tercih ediyor. Bunun nedeni ise hareketli bir iş yaşamı, günlük yaşamda koşturmaca içinde olan çalışan şehirli kadınlar, hapları düzenli almakta zorluk çekiyor. Eğer haplar belirli bir düzenle alınmazsa, koruyuculuğu kalktığından 'kaza gebeliği' oluşuyor. Bu nedenle kadınların doğum kontrol haplarını düzenli olarak almaları gerekiyor.

Dr. Alihan Özcan: "Kürtaj son çaredir, planlama yöntemi değildir"

Kürtaj, aile planlaması yöntemi olarak görülmemelidir. Bu her zaman en son çare olmalıdır. Kürtaj bir "boşaltma" yöntemidir. Bu işlemde rahim yatağına dokunuyorsunuz, bunun sonucunda; kanama, enfeksiyon ve delinme riskleri görülebilir. Kadınların doğurganlığını etkileyecek kötü sonuçlara neden olabilir. Regl görülemeyebilir, rahim yatağında yapışıklık oluşabilir, kürtaj sayısı arttıkça düşükler olabilir, rahim ağzında yetersizlik olabilir, kürtaj sırasında rahim ağzı genişletildiğinden adale dokusu zarar görebilir. Dolayısıyla kürtaj anne karnındaki bebeğin tutunma ihtimalini düşürür.

Alıntıdır!

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst