Besmele'nin Tefsiri

nar-ı beyza

Daimi Üye
Katılım
15 Ekim 2012
Mesajlar
1.174
Tepki
1.230
Puan
113
Konum
ŞANLIURFA
Daha önce blog açtığımı haber vermiştim. Aklıma geldi de bloga yazdıklarımı neden burada sizlerle de paylaşmayayım. İşte bu yazı da onlardan biri...

******


Ebû Saîd-i Hudrî'nin (r.a.) bildirdiği hadîs-i şerifde: "İsâ Aleyhisselam'ı Annesi Meryem(radiyallahu anha), öğrenmek için mektebe gönderdiğinde , muallim O'na
- بسم الله الرحمان الرحىم de ,dedi. İsâ aleyhisselam:
-Besmele nasıl şeydir? deyince hocası:
-Bilmiyorum, dedi. İsâ aleyhisselam:
- (ب) , Allah-u Teala'nın Behâ ,Hüsn ve İzzetine, (س) Allah-u Teala'nın Senâ ve Şânının yüksekliğine,Zâhir ve Bâhir olmasına, (م) de Hakkın memleket ve saltanatına, kuvvet, kudret ve tasarrufuna, Kahr ve galebesine işarettir. dedi" buyurdu.

Ebû Bekr-i Verrak diyor ki: Bemele, Cennet Bahçelerinden bir bahçedir. Her harfin ayrı tefsiri vardır. Besmele'nin altı şekilde tefsiri vardır. (ب) Bâri demektir. Ya'ni Allah-u Teala Arş'dan yere kadar her şeyin Hâlikı , yaratıcısı demektir.
... هو الله الخالق البارئ ayet-i kerimesi bunu bildirmektedir. Allah-u Teala Arş'dan yeryüzüne kadar herşeyin rızkını yaymıştır. Nitekim Ra'd Suresi 26. Âyetinde: "Allah-u Teala rızkı dilediğine geniş dilediğine dar eder" buyurması bunu gösteriyor. Arş'dan yere kadar olan mahlukat yok olduktan sonra Allah-u Teala yine Bâki'dir. Nitekim er-Rahman Suresi'nde: "O'nda olan herşey yok olucudur. Ancak celal ve ikram sahibi Allah-u Teala Bâki'dir." buna işarettir. Allah-u Teala, Arşdan yere kadar olan bütün mahlukatı, öldükten sonra mükafat ve azab için diriltir. "Elbette Allah-u Teala kabirlerde olanları diriltir" ayeti bunu gösteriyor. Allah-u Teala Arş'dan yere kadar mü'minlere iyilik edicidir. Böylece (س) ve (م) harflerinin de tefsirleri vardır.
Hakikat sahibleri, Besmele'nin ma'nası, onunla bereketlenmek, insanların iş ve sözlerine Besmele ile başlamaya uğraşmaları dalgın ve gafil olmamalarıdır. Nitekim Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'e Besmele ile başlamıştır demişlerdir.

Not: Seyyid Abdülkadir-i Geylani Hazretlerinin Gunye'tüt-Talibin İlim ve Esrar Hazinesi adlı kitabından alınmıştır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst