Beslenme migreni tetikler mi?

niha55

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1.307
Tepki
1.156
Puan
113
Yaş
51
Konum
samsun
Migren neden olur?


Migren ağrısına baştaki kan damarlarının genişlemesi veya açılması neden olur. Ağrı alında, genellikle bir gözün etrafında hissedilir. Genişleyen kan damarları sonucunda mide bulantısı, kusma ve halsizlik ortaya çıkabilir.

Migrenin belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkar. Genelde kafatasının dibinde veya gözlerin üstünde tek taraflı olarak hissedilen baş ağrısı, yorgunluk, uyuşukluk, bitkinlik, adele zayıflığı, mide bulantısı, besinlerin kokusu veya görüntüsü ile fenalaşma, ışığa karşı gözlerde hassasiyet, kanlanmış gözler, sinüslerde burun tıkanıklığı gibi.

Beslenmenize dikkat edin!

Ataklar halinde oluşan bir tür baş ağrısı olarak tanımlanan migreni hangi faktörlerin tetiklediğini bilmek önemli. Bunun için atak geldiği sırada neler yiyip içtiğinizi düşünün!

Migrene neden olan başlıca üç etken var. Yüksek tuz, tiramin, alkol ve besin alerjileri. Paket çorbalar, konserve ve sebze etler kaçınılması gereken besinlerin başında geliyor. Yüksek seviyede tiramin içeren bakla, fasulye ve olgunlaşmamış peynirlerden uzak durmak gereiyor. Aynı şekilde çay, kahve, kola ve çikolatadan da uzak durmakta fayda var.

Akşam yemeğini en geç saat 20.00'de, yavaş yavaş yiyin. Mümkün olduğu kadar dışarıda yemek yemekten kaçının.

Üç gün önce meyve diyeti yapın!

Beklenen bir krizden yaklaşık üç gün önce, bir günlük meyve ve sebze orucu tutun. Sonraki iki gün şunlardan kaçının: Kahve, şeker, peynir ve süt, mayalı ürünler, narenciye, konserve ürünler, kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, fıstık, alkol.

Bol bol su için!

Kriz döneminden önceki 4 - 6 hafta içindeki her haftada 1 gün bol bol su için. Kriz sırasında 2 kivi, 1 orta boy elma yiyin. İlk belirtilerin gözlenmesinden önceki üç gün boyunca, günde iki defa naneli yeşil çay için.

Alerji testi ile migren tanısı


Çıldırtan baş ağrılarına neden olan migrenden tip3 alerji testiyle kurtulabilirsiniz. 266 gıdaya karşı tarama yapan bu test sonucunda 'papaya yağı'na ya da 'tapyoka'ya alerjiniz olduğu söylenirse hiç şaşırmayın! Çünkü hiç adını duymadığınız yiyecek ve soslar bile migren atağına neden olabilyor.

Yapılan alerji testi; yaygın, seyrek ve çok seyrek kullanılan bir gıda panelini kapsıyor. Et, deniz mahsulleri, mayalar, mantarlar, salatalar hatta çay gibi demlenen içeceklerden, hazır gıdalarda kullanılan katkı ile boyar maddelere kadar geniş bir yelpaze inceleniyor.

Testin ilk bir ay ön izleme dönemi var. Ardından duyarlı olduğunuz saptanan gıdalar 6 hafta süreyle zenginleştirilip diyete ekleniyor. Daha sonra arada bir dinlenme dönemi verilip, 6 hafta da bu gıdaları diyetinizden çıkarılarak migren ataklarında ne kadar etkili olduğu ölçülüyor. Toplamda ise 19 hafta sürüyor.

Masaj rahatlatır

Krizden önceki üç günlük dönemde, baş bölgesindeki kan akışını geliştirmek için en az bir defa boyun ve omuz bölgesine derin doku masajı yaptırın. Krizden önce sertleşen boynun rahatlamasına yardım edecektir. Fırsatınız olursa yürüyün ya da yüzün. Gece geç vakte kadar uyanık kalmaktan kaçının

Ağrılı günlerde ne yemeli?


• Sebze çorbası
• Rafadan yumurta
• Patates ve diğer sebzelerin püreleri
• Izgara balık
• Muz, elma ve armut
• Papatya ve nane çayı
• Bol su

Aralarda ne yenmeli?

• Havuç, kereviz, kahverengi şeker, şekerli gofret, yulaflı kurabiyeler, pirinçli puding.

Ne İçilmeli?

• Asitsiz, alkolsüz içecekler, elma suyu, bitki çayları.

3 soruda migren testi

Son 3 ayda 2 kez veya daha fazla baş ağrısı yaşamış bir kişinin baş ağrıları bir doktora danışmayı düşündürüyor veya günlük yaşamını etkiliyorsa, aşağıdaki üç soruyu kendisine sormalı:

1) Baş ağrısı sırasında hiç ışıktan rahatsız olmuş mu?
2) Baş ağrısı sırasında hiç mide bulantısı veya midesinde rahatsızlık hissetmiş mi?
3) Baş ağrısı nedeniyle günlük yaşamında en az bir gün kısıtlılık yaşamış mı?
Bu üç sorunun ikisine veya üçüne yanıt 'EVET' ise, test pozitif ve "Migren" olma olasılığı yüzde 93. ID Migren tarama testi denen ve ülkemizde de geçerliliği birkaç çalışma ile ortaya konulan bu test pozitif olduğu halde tanı hala migren olmayabilir ama bu düşük bir olasılık. Veya test negatif, yani tüm yanıtlar HAYIR veya sadece bir yanıt EVET olduğunda, kişi yine de migrenli olabilir ama olasılık yine düşük.

Migrenlilerin yalnızca yüzde 19'unda bu test negatif bulunmuş, yüzde 81'inde ise pozitif.

Sonuçta bu test migren tanısı koyma testi değil ama bu testi kendine uygulayan kişide pozitif bir sonuç çıkması, büyük olasılıkla migren anlamına geliyor ve kişiyi doğru tanı alması veya migren tanısını doğrulamasi için doktora gitmeli.
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Migreni ne tetikler

Migren hastalarına hangi yiyecekler dokunur; hangileri tüketilebilir?

Çağın hastalığımigren, kadın-erkek herkesi etkisi altına aldı. Özellikle mevsimgeçişlerinde çekilmez olan migren nöbetleri gelmeden önce bazı önlemler almak, bu sancılı dönemi hafif atlatmanızı sağlayabilir. Pudra.com'a konuşan Taylan Kümeli, migren krizi baş göstermeden önce bedenin sıvı toplaması, ruh halinde değişiklikler, yiyeceğe özlemçekme ve yorgunluk gibi bazı uyarıcı belirtiler görüldüğünü söyledi. Bunları görsel rahatsızlıklar izler. Baş ağrısı başlamadan hemen önce, hasta, parlayıp sönen ışıklar görebilir. Baş ağrısı birkaç saat de, 2-3 gün de sürebilir. Çoğu kez hastayı karanlık bir odada uzanmaya zorlar. Dinlenme ya da uyku genellikle ağrıyı hafifletir. Hatta ağrıyı tamamen geçirebilir. Migrenin tedavisinde doğru beslenme büyük önem taşımaktadır. Bazı besinlerden uzak durulması,migren ağrısının oluşmasını önleyebilir. Dikkat edilmesi gereken besinlerin tüketimi, bir rejimle sınırlandırılabilir.

TEHLİKELİ GIDALARI BULUN

Migreni tedavi etmeye yönelik rejime 4 hafta devamedilmesi uygun olur. Eğer bu programı uygularkenmigren krizi geçirmezseniz, 3-7 günlük aralarla, size dokunduğundan kuşkulandığınız yiyecekleri birer birer yiyin ve hangi yiyeceğin krize neden olduğunu saptayın. Eğer bir yiyeceği yedikten sonramigren ağrıları baş gösterirse, 3-4 gün yeni bir yiyeceği denemeyin. Çünkü bu süre içinde trombosit anormallikleri belirgin olmayabilir. Eğer bu programı uyguladığınız halde durumunuzda bir düzelme olmazsa, daha kısıtlı bir rejimuygulamanız gerekir. Bu rejimde kişinin ancak 10-15 tür yiyeceği denemesine izin verilir. Bu rejim ancak bir doktor denetiminde uygulanmalıdır.

ÖĞÜN ATLAMAMAK GEREKİYOR

Dönüşümlü ya da ek olarak, trombosit yığılımını önleyen besin bütünleyiciler de alabilirsiniz. Bu yaklaşımın bir başka yararı da, çok sıkı bir rejimuygulamanızı gereksiz kılmasıdır. Trombositlere karşı güçlü etkileri olan besin bütünleyicilerin başında B6, C ve E vitaminleri, temel yağ asitleri (ketentohumu yağı, balık yağı ve eşekotu yağı gibi) ve zencefil gibi bazı besinmaddeleri gelir. Uygulanan rejimve bileşimindemaya bulunmayan karma vitaminler, hastanın durumunda iyileşme sağlayabilir. Doğumkontrol hapı kullanmaktan kaynaklanan ya da hapların kullanımıyla azanmigrenlerde B6 vitaminini denemenin yararı olabilir.Ös******ler, B6 vitamini gereksinimini artırır.Günde 50miligramB6 vitamini almak, trombosit yığılımını da önler. Bir öğünü atlayıp yememek demigren ataklarına yol açabilir. Bu nedenle, migren hastaları öğün atlamadan beslenmeye özen göstermelidir.

Migreni olanların kaçınmaları gereken yiyecekler

Migren hastalarının sigara ve alkol tüketimlerini kısıtlamaları, özellikle de kırmızı şaraptan uzak durmaları gerekiyor. Migrenliler şeker, kakao ya da çikolata gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kaçınmalı. Çay, kahve ve kolalı içecekler demigreni tetikliyor.Migren hastalarının, doğumkontrol hapı kullanımlarını kısıtlamaları ve bazı durumlarda aspartan içeren yiyeceklerden uzak durmaları da gerekiyor.

Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyileşemeyenmigrenlilerin tüketimini kısıtlamalanı gereken başlıca yiyecekler şöyle sıralanıyor:

Çikolata, maya türevleri, maya ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir gibi bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler.
Peynir, salam, sosis, tuzlama ve lahana gibi içinde histamin bulunan yiyecekler.
Portakal ve muz gibi içinde migreni azdırabilecek doğal kimyasallar bulunan yiyecekler.
İçeriğinde tartrazin (E102), benzoat (E210-219) ve monosodyum glütamat (E621) gibi katkı maddeleri bulunan yiyecekler.
Buğday.
Süt.

Migren hastalarının güven içinde tüketebilecekleri yiyecekler

Sebze çorbası
Haşlanmış yumurta
Sebze püresi
Armut
Elma
Papatya çayı
Melisa çayı
Kereviz
Kivi

Migreni yenmek isteyenler bunlardan kaçınmalı:

Stres
Sigara dumanı ve parfüm gazı gibi maddeler
Çok fazla televizyon seyretmek
Yorgunluk
Omurga bozuklukları

Bugün Gazetesi
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Allah´a sükür öyle bir problemim yok ama dayanilmaz oluyormus. Allah olanlarin yardimcisi olsun.
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Evet kızımda var gerçekten çekilmiyor paylaşıım için sağolun :hhhhhh::hhhhhh:
 

Dilar

Aktif Üye
Katılım
21 Ağustos 2010
Mesajlar
428
Tepki
247
Puan
43
Konum
yurtdisi
Ayni sorun bendede var maalesef daha dün gecirdim cok zor.Allah düsmanima bile vermesinpaylasim icin tesekkürler:hhhhhh:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst