Aslı Oktay
Daimi Üye

Gufranla tüllenen Ramazan ayına günler kala, af vesilesi bir kandil daha idrak ediliyor. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan bu günlerde Berat Kandili vesile edilerek, âlem-i İslama mağfiret ve birlik duası edilebilir. Kuran-ı Kerim ve tövbe istiğfar ise bu gecenin en önemli yol azıkları Rahmet ve mağfiret mevsimi olan Ramazanın yaklaştığı müjdesini veren Berat Kandili, günahlardan arınma için de bir vesile sunuyor. Şaban ayının 15inci gecesinde idrak edilen Berat Gecesinde Peygamber Efendimize (sas) ümmeti için şefaatçi olma hakkı verildi. Peygamber Efendimizin özellikle Şaban ayında daha fazla oruç tuttuğunu ifade eden Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Paksoy, Bu ayın ortasında Berat Kandili var. Berat Kandilinde Efendimizin ibadet ve oruçla Allaha daha yakın olduğunu ve değer verdiğini görüyoruz. diyor. Allah Resulüne uyarak bu gecelerin feyzinden ve bereketinden istifade edilmesi gerektiğini belirten Paksoy, Ramazana daha hazırlıklı girmek için de bir fırsat olduğunu kaydediyor.
Üç ayların bereket, rahmet ve içinde barındırdığı mübarek gecelerinden dolu dolu istifade etmek gerektiğine dikkat çeken Paksoy, şunları öneriyor: Gün gün, adım adım daha faziletli bir aya yaklaşmanın ifadesi olarak da Berat Gecesi bizlere Ramazana hazır olmayı hatırlatıyor. Beraat etmek, kişilerin affedilmeleri, kusurlarının bağışlanması ve serbest olarak bırakılmaları anlamına geliyor. Dolayısıyla bu mübarek gecede Cenab-ı Hak kendisine yönelenleri, tövbe edenleri ve dua edenleri geri çevirmiyor ve onları affediyor. İnsanlar da Ramazana daha temiz daha safiyane girebilmek için Bu gecede Cenab-ı Hakka yönelmeli, ibadetle ondan bağışlanma dilemeli.
Gecenin manevi değeri dolayısıyla namaz, Kur'ân tilaveti, zikir, teşbih ve istiğfarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardım ve benzeri hayırlı amellere özel bir ehemmiyet verilmesi gereklidir. İşlenen sevaplı amellerin değeri başka zamanlarda on ise, Berat Kandilinde yirmi bindir. Meselâ başka zamanlarda okuduğumuz bir tek Kur'ân harfine on sevap veriliyorsa, bu gecede her bir harfine yirmi bin sevap verilmektedir. Bu bakımdan tam bir ihlâsla çalışıp ihyasına gayret gösterebildiğimiz takdirde Berat Kandili elli bin senelik bir ibadet hayatının sevabını bir gece içinde bize kazandırabilir. Onun için elden geldiği kadar Kur'ân ve istiğfar ve salavatla meşgul olmak büyük bir kârdır. Tek kişinin çalışma ve kazanma gücü maddi hayatta olduğu gibi manevi hayatta da sınırlıdır diyorsak, bunun çaresi vardır. Aynı kıbleye döndüğümüz, aynı peygambere inandığımız, aynı duygu ve düşünceleri paylaştığımız mü'min kardeşlerimizle birlikte teşkil ettiğimiz manevi şirket; bize hesabından âciz kalacağımız sonsuz bir manevi serveti kazandırabilir. Üstelik maddi kazançlarda kâr, ortaklar arasında bölünerek küçüldüğü halde mânevi kârda böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü manevi faaliyetler nurludur. Nur ise maddi eşya gibi küçülmez ve bölünmez.