Benim de bir bebeğim olsa

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Benim de bir bebeğim olsa


Bebeğim olsa...

Bebek sahibi olma arzusu hayattaki en önemli ve en heyecan verici kararlardan biri.

Çiftlerin yüzde 80'i birinci yıl, yüzde 85'i ikinci yıl içinde herhangi bir yardıma ihtiyacı olmaksızın gebelik elde edebiliyor. Ancak çiftlerin yüzde 15'i ise kısırlık nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor.

İnfertelite şüphesi nasıl gelişir?

İnfertilite çiftlerin bir sene süresince düzenli (haftada 3 kez) ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen gebelik elde edilmemesi olarak tanımlanır. İleri kadın yaşı, adet düzensizlikleri, pelvik enflamatuar hastalık hikayesi, daha önce geçirilmiş cerrahi, inmemiş testis hikayesi gibi özel durumlar söz konusu olduğunda infertilite tetkik ve tedavisinde daha aceleci davranılabilir.

Her infertil çifte tüp bebek tedavisi şart mıdır?

Kesinlikle hayır. Her bir infertil (kısır) çift ayrı olarak değerlendirilmeli. Kişiye özel tedavi yapılmalı. Çoğu zaman basit bir kapalı operasyonla kısırlık nedeni çözümlenebiliyor. Uzun tedavilere gidilmesine gerek kalmıyor.

İnfertil çiftlerin yapması gereken ilk şey nedir?

İnfertilite ile ilgilenen merkezlere başvurarak sorunun nedenini bulup en kısa zamanda, en uygun tedavi yöntemini öğrenerek tedaviye başlamak.

IVF merkezi seçilirken nelere dikkat edilmeli?

Kliniğin yeri, tedavi masrafları, bekleme sırası, infertilite danışma birimi ile hastaya destek olmakla görevli uzman personelin varlığı, doktor, arkadaş ya da akraba tavsiyesi gibi sosyal özellikler yanında kliniğin tedavi başına canlı doğum ve çoğul gebelik oranları, PGT (preimplantasyon genetik tanı), ileri tekniklerin uygulanabilmesi, embriyo dondurma ve depolama sistemlerinin bulunması gibi faktörler gözönüne alınmalı.

Tüp bebekte genetik inceleme hangi hastalara yapılmalıdır?

İleri anne yaşı olan (37 yaş ve üzeri), genetik hastalık taşıyıcılığı olan çiftlerde, tekrarlayan 3 ve daha fazla uygulamaya ve iyi kalitede embriyo transferine rağmen gebe kalınamayan vakalarda ve tek gen hastalığı (kas hastalıkları, talasemi, kistik fibrozis vs) taşıyıcısı olan çiftlerde mutlaka embriyolarda genetik inceleme yapılır. Böylece sağlıklı embriyoların transfer edilmesi sağlanır.

Annede taşıyıcı genetik hastalık varsa bunun tanımlaması embriyo aşamasına gelmeden mümkün müdür?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar özel dizayn edilmiş bir iğne ile steril şartlarda laboratuvar koşullarında toplandıktan sonra, mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm yumurta içerisine enjekte edilerek döllenmesi sağlanır. Bu işlemden önce anneye ait genetik materyal, özel yapılmış pipetlerle yumurtanın içinden alınarak anneye ait genetik problemin olup olmadığı belirlenebilir. Bu sayede embriyo aşamasına gelmeden genetik bozukluğun anne açısından değerlendirilmesi mümkün olur.

Tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolara genetik inceleme yaptırmış olan çiftlerin gebeliğin ilerleyen aşamalarında başka testler yaptırmasına gerek var mı?

Embriyolarında genetik inceleme yaptırmış ve normal genetik yapıya sahip embriyoların transferinden sonra elde edilen gebeliklerin takibinde de 16'ıncı haftada genetik inceleme yapılmalı. Çünkü embriyo biyopsisiyle elde edilen genetik incelemede en sık görülen kromozomal anomalileri tarayabiliyoruz. Oysa amniyosentezla tüm genetik harita çıkarılmış olur.

Doç. Dr. Kadir Savan
Hürriyet
 

meleğim

Daimi Üye
Katılım
21 Ağustos 2010
Mesajlar
745
Tepki
457
Puan
63
Konum
istanbul
valla bende görüyorum tedavi tavsiye edeceğim çapatıp fakültesi eğitim ve araştırma hastahanesi inferlite bölümü var zaten bende bu hastaheneye başlayalı 6 ay oldu önceden başka hastahanelere gittim bir sonuç alamadım burada aşılama oldum 2 tuttu biri düştü sonra da diyerleri düştü güllü35 gelirsen biraz bu konuda konuşuruz şimdilik cevabım bu kadar :panter:
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
Benimde bebeğim olmuyor ilkini 7 ay önce düşürdüm.Aslında bazı şeyleri içimde aşsam olacak biliyorum .Eşimin zaten iki çocuğu var biri hacettepede okuyor biride ilkokul 5te.Ben onunla tanıştığımda 3 sene bilmiyordum çocuğunun olduğunu ,sonrada çok sevdiğim için eşimi mecburen kabullendim ama evlenmeden önce sakın beni kimseyle hele eski karınla muhatap edecek pozisyona düşürme demiştim.Oda söz vermişti ama evlendikten sonra





















































































































































































































































































































































































ya canım benim bir sıkıntım var sana söylesem mi?
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
ama evlendikten sonra kadın sürekli bizimle uğraşıyor.Eşim onu tanıdığıam lanet olsun nerden tanıdım hayatımın hatasını yaptım diyor ve ben yinede eşimi o kadından çok kıskanıyorum ,aynı yatakta olduğu geliyor o zaman yaşadıkları geliyor gözümün önüne aşırı kıskanıyorum.Gerçi kadını hiç görmedim sadece fotoğraflarda gördüm ama yinede aşırı kıskanıp üzülüyorum nasıl aşacam ben bunu
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst