Bel ve Boyun Fıtıklarında Akupunktur - Akupunktur

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
BEL FITIĞI NEDİR ?

İnsan iskeletinin ana taşıyıcısı olan baş, kol ve bacak kemiklerinin bağlandığı omurgalar her zaman yük altındadır. Diğer omurgalı yaratıklardan farkı, iki ayak üzerinde duruyor olmasıdır. İki ayak üzerinde durabilmek için omurga kemiklerinde S biçiminde eğrilik gelişmiş ve karmaşık bir mühendislik ürünü ortaya çıkmıştır. Omurga kemikleri arasında, basıncı dağıtan ve hareketlere izin veren yastık biçiminde ve kıkırdak yapıda diskler vardır. Bu disklerin ön ve arka kısımlarında uzunlamasına seyreden birer bağ (ligaman) bulunur. Diskin iki kemik arasında kaymadan durabilmesi ise onu adeta bir otomobil dış lastiği biçiminde saran daha sert yapıda ve halka tarzında başka bir yapı (anulus fibrosus) bulunur. Bu kadar iyi korunmasına rağmen:

* Tekrarlayan zorlamalar

* Ağır kaldırmalar

* Ağır spor veya şişmanlık gibi

Bir çok nedenle zayıflayan anulus, aynı lastiklerin balon yapmaları gibi, basınca dayanamayarak şişer ve kabarıklık oluşur. Oluşan bu baloncuk şeklindeki kabarıklık FITIK dediğimiz rahatsızlıktır.Omurilik kesesi ve burada bulunan sinirleri sıkıştırması sonucunda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik, refleks kaybı, idrar ve gaita kontrolü bozuklukları v.b. gibi fonksiyon bozukluklarına neden olur. Anulus yırtıklarında disk; arkadaki uzunlamasına ligaman altına fırlar veya bunun da yırtılmasıyla omurilik kanalı içerisine girebilir.

Anulusun sağlam olduğu fıtıklar ve yırtık olduğu fıtıkların tedavileri farklıdır. Anulus yırtıksa mutlaka açık ameliyat yöntemleri veya endoskopik yöntemler uygulanmalıdır. Anulusun yırtılmadığı durumlarda ise bu yöntemlerin yanısıra AKUPUNKTUR VE LASER tedavisi de yapılabilmektedir.

LASER''LE VE AKUPUNKTUR''LA BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Bel fıtığının tedavisinde İğneli Akupunktur ve/veya Laser Akupunktur''u uygulamasında ki esas:Akupunktur noktalarına yapılan uyarılarla tedaviye gitmektir.Sonuçta bu iki uygulama her ne kadar ayrı isimle de anılsa temelde bilinen akupunktur tedavi nöröfizyolojisi geçerlidir. Lazer, fotokimyasal stimülasyon,termal fonksiyon ve elektromanyetik etkileriyle tedavi edici etkisini gösterir.Isınmadan,düşük enerji ile,infrared dalga boyuna yakın bir dalga aralığında çalışırlar.Doku penetrasyonu derindir.
Lazerin Etkileri

1* Dokuda stimülasyon etkisi yapar

2* DNA/RANA oranını artırarak hücrelerin regenerasyon hızını artırır

3 * Kan ve Lenf sirkülasyonunu artırarak :

-Ağrıya sebep olan lokal katabolik maddelerin uzaklaşmasını

- Ödemin çözülmesini sağlar

Sonuç olarak inflamasyonu,ağrıyı azaltır .

4* İmmün sistemi düzenler

5*Kasta gevşemeyi sağlar,spazmı çözerek gerilim ağrılarını giderir.

6*Damarlarada genişlemeye sebep olur

7*Sinirsel uyarıları azaltır

8*Sinir uyarılarını regüle eder

9*Hücre ve kollagen doku reprodüksiyonu için gerekli aktif maddelerin tedavi edilen ortamda artmasını sağlar

10* Yara iyileşmesi üzerinde çok etkilidir

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Yukarda bahsetmiş olduğumuz gibi boyun fıtığında ise baloncuk boyun omurları arasında oluşmakta olup bel fıtığında ki tedavi mantığı geçerlidir.

DOKU VE YARALANMALAR

:Akut ve kronik yumuşak doku injürilerinde,omuz çevresinde oluşan gerilim ağrılarında,artritlerde,peritendinitlerde,kas-tenosinovitlerinde,servikal ve lumbal vertebral hastalıklarda,her çeşittravma sekellerinde,facioplegia,her türlü doku yaraları,ülserleri,herpes tedavisi

Göze doğrudan lazer uygulanmamalıdır.Ayrıca gebelere,kanserli hastalara, troıd gland üzerine de lazer uygulanmamalıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst