Bedeniniz hamile kalmaya hazır mı?

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için ruhen ve bedenen hazır olmanız gerekir. Sağlıklı yaşamın temeli doğru beslenmedir. Öyleyse; sorunsuz bir gebelik geçirmenizin ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenizin birinci şartı da sağlıklı beslenmedir.
Şimdi sıra sizde aşağıdaki adımları izleyerek kendinizi değerlendirin. Her adımda yaptıklarınızı ve önerilerimi karşılaştırın; değişime hazırlanın.

1. Adım:
Kaç kilosunuz? Zayıf mısınız? Normal misiniz? Şişman mısınız? Gebelik döneminizin sorunsuz geçmesi sizin ideal kiloda olmanızla doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle önceliğiniz ideal kilonuza ulaşmak olmalı. Aksi halde gebeliğiniz süresince birçok risk faktörü kapınızı çalabilir. Bunlardan en önemlileri; düşük doğum riski ve sakat çocuk dünyaya getirme olasılığıdır. Erken doğum aşırı kilolu veya çok zayıf annelerde daha çok görülür.
İdeal kilonuzu hesaplayın
Beden kitle indeksi (BKİ) ve Bel kalça oranınızı (BKO) tespit ederek zayıf mı şişman mı yoksa normal kiloda mı olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
BKİ=kilo/boy2
Siz de kendinizi değerlendirin ve gebeliğe hazırlandığınız şu günlerde ideal kilonuza ulaşmaya gayret edin. Kilo eksiğiniz ya da fazlanız 8 kilodan fazlaysa mutlaka bir diyetisyenden yardım almaya başlayın.


2. Adım: Nasıl beslenmelisiniz?
Doğru beslenebilmek için en az 3–4 günlük beslenme günlüğü tutun. Bu günlüğe yediklerinizi ayrıntısıyla not edin. Günde kaç saat uyuduğunuzu kaç saat ayakta iş yaptığınızı kaç bardak su çay kahve gibi içecekler içtiğinizi kaç saat oturarak çalıştığınızı ve dinlendiğinizi de not almayı ihmal etmeyin; çünkü bunlar sizin sürekli alışkanlıklarınızdır ve beslenme düzeninizi bunlardan yola çıkarak ayarlarsanız.
Birçok sorunun cevabı besin günlüğünüzde saklıdır
Günlük besin harcamanızı yorumlamayı öğrenin. Hangi besinleri aşırı tükettiğinizin hangi besinlerden yeterince vitamin aldığınızın veya alamadığınızın cevabını verebiliyorsanız eksiklerinizi de bulmuşsunuz demektir.
Süt Tüketimi
Günde en azından 1 bardak süt içmeye şimdiden başlayın.
Çok fazla abur cubur tüketmeyin
Atıştırmalarınızı yasal hale getirin yani ara öğün adı altında sağlıklı atıştırmalara yönelin. Örneğin meyve sandviç ayran meyveli yoğurt türü besinler sağlıklı atıştırmalardır.
Gece fazla yemeyin
Sabah kahvaltılarınızı kontrol edin. Düzenli kahvaltı etmeyen kişilerin gece daha fazla yedikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Güne güzel bir kahvaltı ile başlarsanız gece yemeleriniz gözle görülür bir şekilde azalır.


3.Adım: Kendi planınızı oluşturun
Beslenme şekilleri kişiye göre değişir; çünkü her bireyin farklı özellikleri kati kurallar ile belirlenemez ama temel öneriler üzerinden; siz de kendi planınızı oluşturabilirsiniz.
Öğünlerinizin İçeriği
Her öğününüzde mutlaka temel 5 besin grubundan yeteri kadar besin bulundurun. Günde 5–6 öğün az ve sık beslenmeyi ihmal etmeyin.
Örneğin; öğle veya akşam yenebilecek bir ana öğün planlayalım.
Izgara balık tavuk hindi veya et (et grubu)
Zeytinyağlı sebze yemeği (sebze grubu yağ grubu)
1–2 dilim ekmek (tahıl grubu)
Yoğurt (süt grubu)
Gördüğünüz gibi her besin grubundan yeterince yiyerek dengeli bir menü planlamış olduk.


4. Adım: Yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunu
Yetersiz beslenme sonucu; vitamin ve mineral yetersizlikleri zayıflık şişmanlık yüksek kolesterol anemi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Gebe kalmadan önce mutlaka doktorunuza giderek sağlık kontrollerinizi yaptırın. Bu tür sağlık problemlerinizin olup olmadığını araştırın ve gerekli önlemleri mutlaka alın. Eğer kansızlık probleminiz varsa doktorunuzun vereceği tedaviye ek olarak demirden zengin olan kırmızı et tavuğun kahverengi eti balık hindi eti gibi besinlere her gün öğünlerinizde mutlaka yer verin. Bu besinlerle beraber tüketeceğiniz C vitamini içeren taze sebze ve meyveler demirin emilimini sağlayarak bu besinlerin yararını artıracaktır.



5. Adım: Kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçin
Eğer sigara alkol kafein kullanıyorsanız ve fazla yiyerek sağlıksız besleniyorsanız alışkanlıklarınızı bir an önce değiştirin. Öncelikle gün içerisinde bol bol su için öğün atlamayın ve fast food yiyeceklerden uzak durun. Yemekten sonra kusma hastalığınız varsa; diyetisyen psikolog ve gerekirse doktordan yardım alın.
Soru: Bir arkadaşım hamile kalmadan önce folik asit tabletleri kullanıyordu. Ben de kullanmalı mıyım?
Evet kullanmalısınız; çünkü hamilelik döneminde vücudunuzun folik asit ihtiyacı normalden daha fazla olduğundan yenilen içilen besinlerle folik asit ihtiyacı yeteri kadar sağlanamaz. Folik asit eksikliğiyle doğacak olan bebeğiniz nöral tüp defektleri dediğimiz ciddi bazı rahatsızlıklarla dünyaya gelebilir veya ölü doğabilir. Ayrıca düşük yapma riskinde artış ve annede megaloblastik anemi oluşabilir. Nöral tüp defektleri en ağır sağlık sorunlarındandır.
Anne karnında 4. haftanın sonuna kadar kapanması gereken nöral tüpün açık kalması sonucu; bebeğin kafatası kemiklerinin bir kısmının olmaması beyninin gelişmemiş veya omurga üzerinden meninksin kist şeklinde dışarı gelişmiş olması gibi bozukluklar görülebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşan hastalar erken yaşlarda kaybedilir ya da tekerlekli sandalyeye bağlı kalırlar. Nedenleri çevresel ve genetiktir. Ülkemizde de ne yazık ki görülme sıklığı çok fazladır. Önleyebilmek için ise folik asit depolarının yeterli düzeyde olması sağlanmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme ile günlük folik asit ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür. Kullanmanız gereken miktar beslenme alışkanlıklarınıza ve kandaki folik asit seviyenize göre doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Kendi belirlediğiniz şekilde bu tabletleri kullanmanız yarar yerine zarar getirebilir.


alıntıdır...
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
benim bedenim hazır değil demek ki devamlı çikolata ve bisküvi yiyen doğru düzgün yemek yemeyen birinin bebeği nasıl olur acaba:)allah sağlıklısını versin zamanı gelince herkese tabi-hmm
 

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
bu kadar hısrsla nıye kılo verıyorum bunun ıcn ıste saglıklı bır hamılelık ıcn ıdeal kılo sart ve hamılelıgı abartmamak :eek:
 

busem68

Daimi Üye
Katılım
13 Aralık 2009
Mesajlar
706
Tepki
717
Puan
93
Konum
istanbul
bende hazır değilim ozaman ideal bir kiloya sahip değilim ve sürekli abur cubur yemeyi seviyorum biraz kilo verip beslenmemi düzene sokmalıyım paylaşım için teşekkürler.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bende demir eksikligi vardi. Bana surup yazmisti doktorum, biraz yardimci olmustu. :eek:
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
hamile kalır kalmaz beslenmeme çooook dikkat edicem hep sağlıklı şeyler yicem:))
 

foto_burcu

Aktif Üye
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
367
Tepki
137
Puan
43
Konum
samsun
ben de çay içmekten vazgecemiyorum çok açık içiyorum ama zararı var mıdır bebeğe.daha bir aylık
 
H

Hera

Misafir
Henüz hazır değilim Bedenime çok iyi Bakıyorum sporumu yapıyorum Yağ Hücrelerim Yok kas Kütlem fazla Yediklerime itina ediyorum lakin Buna Ne Zaman hazır olunur onuda bilemiyorum..
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Hamile kalmadan önce bikaç kilo fazlam vardı , spor ve sağlıklı beslenmeyle vermiştim ileride bir sorun yaşamamak için. Ama gel gör ki hamileliğimde aldım da aldım maşşallah , eski kiloma dönene kadar çok çabalamam gerekti.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst