Bebeklerde Yalancı Kabızlık

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
367675-3-4-403a4.jpg


Bebeklerde Yalancı Kabızlık

Sevgili anne-babalardan en sık gelen sorulardan biri de bebeğim kabız. Bu ebeveynlere şunu soruyorum.

Bebeğinizin kakası sert mi?

Ve genellikle şu cevabı alıyorum, “hayır aynen sulu yapıyor, 3-4 gün sonra bir kaka yapıyor, görmelisiniz bezden dışarı taşıyor”.

Tanı: ”Yalancı kabızlık”

Sevgili dostlarım bakın tıpta böyle bir tanı aslında yok, ama tarif edilen ve bebeklerin neredeyse %30-40’ında gördüğümüz bu durum gerçek kabızlık değil, yani hastalık değil, hele de bebeğin keyfi yerindeyse hiç endişlenilecek bir durum değil. O yüzden kolay anlaşılmöası ve gerçek kanbızlıktan yaırt edilebimesi için ben bu duruma “yalancı kabızlık demeyi daha uygun gördüm.

İlk 1-2 aydan sonra bebeklerin çoğunda bu sorunu görüyoruz. Aslında kaka sert değil halen sulu ancak bebek biriktirip 3-6 günde bir toptan bu kakayı zorlanarak çıkarır. Ben bu tür bebeklere baba ve çevre dostu diyorum, çünkü daha az bez tüketiyorlar. Nedeni bebeğin küçük güçsüz, bir de yatarak kaka yapmak zorunda oluşudur. Karın kasları zayıf, bu zorlanmalar ondan oluyor. Ve bebek sürekli ıhhh ıhhh diye ses çıkarabilir, sürekli ayaklarını karnına çekerek gerinebilir, ıkınıp, kıpkırmızı olabilir.

Sonuç olarak aslında bu bir sorun da değil çoğu zaman geçici bir durum genelde 5-6 ayda bebeğin daha büyüyüp güçlenmesi ve hareketlenmesiyle, özellikle de ek gıdalara başlanması ve mama sandalyesine oturmaya başlamasıyla geçer. O yüzden zaten sulu olan bu kaka için dışkı kıvamını yumuşatıcı şuruplar vermek çok anlamsız ve gereksiz, bu durumda zeytinyağı vermek de bir zararı olmasa da çok büyük bir fayda sağlamayacaktır. Bazen barsak hareketlerini düzenleyici şuruplardan yardım alınabilir. Kremle kayganlaştırılmış bir kulak temizleme çubuğu ile makata uyarı vermek , kaka yapacağını hissettiğiniz zaman bebeği ense-omuzlardan destekleyerek yarı oturur pozisyona getirip masaj yapmanız genellikle yeter. 5-6 günden önce fitile başvurmayın. Hele de bebek sürekli ağlamıyor ve sonunda yaptığı kaka sulu ise hiç endişelenmeyin.

Bu söylenenin aksine sert ve kalın çaplı bir kaka yapıyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurun, bu durumda bazen lavmanlı bağırsak filmi çekilmesi bile gerekebilir.

Milliyet
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim oglum sabirsiz, oturagina oturur oturmaz anne gelmiyor diyor ama sonra normal yapiyor. :)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst