Bebeklerde görülen göbek fıtığı

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
attachment.php



Bebeklerde göbek fıtığı nasıl bir rahatsızlıktır?


Anne karnındayken, göbek halkasının içerisinden geçen damarlar, anne ile bebek arasındaki bağı oluşturur. Bu bağ, bebeğin büyümesi için gerekli ihtiyaçları karşılar. Doğumla beraber bu damarlar, kendilerini saran halkadan daha hızlı büzüşerek kapanırlar. Büzüşmüş damarlar çevresinde, henüz kapanmakta olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan, karın içindeki bağırsakların ya da yağın girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe göbek fıtığı denir.

Göbek fıtığı karın kaslarından yumuşak bir dokunun dışarı fırlaması sonucunda meydana gelmektedir. Derinin üzerinde hafif bir çıkıntı biçiminde görünen fıtık, ıkınma, öksürme ve zorlanma gibi durumlarda çok daha belirgin şekilde ortaya çıkar.


Bebek ağladığı veya ıkındığı zaman dışarı doğru çıkan bu fıtığın dışarıda kalıp sorunlara neden olması pek nadir görülür. Sorun, göbek deliği çevresindeki halkayı bir araya getirememekten oluşmaktadır. Sonuçta, az bir miktar bağırsak göbek deliğinden dışarı kayar. Göbek fıtığına daha çok düşük kilolu doğan bebeklerde rastlanır. Diğer fıtıkların aksine göbek fıtığının tehlikesi çok azdır.

Bebek 6 aylık olmadan önce ortaya çıkan fıtıkların çoğu, bebek 1 yaşına girdiğinde iyleşir. Küçük fıtıklar birkaç ayda iyileşirken, büyük fıtıkların iyileşmesi iki yıla kadar sürebilir. Göbek bağı düşmeden önce geçici olarak dışarı fırlayan göbek, fıtıkla karıştırılmamalıdır. Fıtık içeri itildiğinde içeri girmiyorsa, aniden büyümeye başladıysa, bebek ağlayınca fırlıyor ve bebekte kusmaya neden oluyorsa doktora başvurulmalıdır.

__netten alıntıdır__
 

Ekli dosyalar

  • gobek_fitigi.jpg
    gobek_fitigi.jpg
    55,3 KB · Görüntüleme: 69

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst