Bebeklerde Ateş ve Havale

Hamarat

Daimi Üye
Katılım
16 Eylül 2008
Mesajlar
485
Tepki
749
Puan
93
Konum
İZMİR
Bebeklerde Ateş ve Havale
ATEŞ
Vücudun normal sıcaklık derecesi 36-37,5 derece arasındadır. Bunun üzerindeki ısıya yüksek ateş denilir. Gün içerisinde çocuğunuzun vücut ısısının yükseldiği zamanlar olabilir. Hareketli oyunlardan sonra vücut ısısı artacaktır. Bir miktar dinlendikten sonra herhangi bir azalma olmuyorsa, ateşi var demektir. Çocukluk çağında çok sık karşılaşılan bir belirti olan ateş, savunma sisteminin bir reaksiyonudur. Ateş kendi başına bir hastalık değildir. Ancak başka bir hastalığın belirtisidir. Aniden yükselen ateş 1-5 yaş arasındaki çocuklarda havale geçirmeye yol açabilir.
Yanağınızla alnına dokunduğunuzda veya alnını ve kulak arkasını öptüğünüzde sıcaklık geliyorsa, çocuğunuzun ateşini bir dereceyle ölçmeniz gerekir. Bebek olan her evde ateş ölçmek için bir derece bulundurmak gerekir. Derecenin en kolay okunur olanını seçin. Bebeklerde (1 yaşına kadar) ateş ölçümü popodan yapılır. Termometrenin üzerine biraz nemlendirici krem sürüp 1-2 dakika kadar rektumda bekletin. Bebeğinizin ayak bileklerini sıkıca tutmanız gerekir. Termometreyi aldığınızda 38 dereceyi gösteriyorsa ateşi var demektir.
Biraz büyük çocuğunuzda termometreyi dilinin altına koyarak da ateşini ölçebilirsiniz. En az 3 dakika beklemeniz gerekir. Dil altı ölçümlerinde, civalı termometre kolayca kırılabileceği için sayısal termometre tercih edilmelidir. Termometre 38 dereceyi gösteriyorsa ateşi var demektir.
En iyi ve kullanımı en fazla olan yöntem koltuk altından ateş ölçme yöntemidir. Civalı termometreyi koltuk altına koyun, 3-4 dakika bekledikten sonra alın. Koltuk altı ölçümü gerçek vücut sıcaklığından 0,6 derece daha düşüktür. Bunun için termometre 37,5 derecenin üzerinde gösteriyorsa ateşi var demektir.
Çocuğunuzun ateşini 20 dakika ara ile tekrar ölçün. Yine yüksek bulursanız, ateşini düşürmek için harekete geçin. Yüksek ateş bir hastalık belirtisi olduğundan, ateşin düşürülmesi tedavi anlamına gelmez. Esas hastalık tespit edilerek uygun tedavi verilmelidir. Ateş vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Mikroplara karşı vücudun direncini yükseltir. Çocuğun genel durumunu, sıvı dengesini, uyku huzurunu bozmayan hafif ateşlerde, ateş düşürücü kullanılmamalıdır. Henüz ateş yokken, ateşi çıkmasın diye ateş düşürücü kullanmak da yanlıştır, hastalığın tanınmasını güçleştirir. Ateş düşürücü kullanılmış ve ateş düşmüşse, ateş çıkana kadar ateş düşürücüye devam edilmemelidir. Sık aralıklarla ve fazla dozda kullanılan ateş düşürücü zehirlenmelere yol açabilir.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?
♦ Çocuğunuzun ateşi yüksekse, titreme ve üşüme olsa bile üzerini örtmeyin. Birden yükselen ateş havaleye neden olabilir.
♦ Çocuğunuzun ateşi düşerken terleyip su kaybeder. Bunun için bol bol sıvı gıdalar verin.
♦ Çocuğunuzun ateşi 38 derecenin üstündeyse, önerilen dozda parasetamol şurubu verin.
♦ Çocuğunuzun alnına soğuk veya nemli bir havlu koyun.
♦ Çocuğunuzun ateşi 39,5 dereceden yüksekse ılık su ile banyo yaptırın. Veya ılık suya batırılmış süngerle vücudunu silin. Kesinlikle soğuk su kullanmayın. Her beş dakikada bir ateşini ölçün.
♦ Hiçbir zaman alkol veya sirkeli su kullanmayın. Çocuğunuz bunları teneffüs edebilir ve zararlı sonuçlara yol açabilir.
♦ Çocuğunuzun ateşi 39,4 dereceden yüksekse (1 yaşın altındaki bebekler için 38,3 derece) ve 24 saattir ateşi varsa hemen doktorunuzu arayın.

Ateşli Havale
Belirtileri: Çocuk havale geçirirken bilincini kaybeder, gözlerini bir noktaya sabitler. Dişleri kilitlenir; ağız, yüz, kol ve bacaklarda ard arda kasılmalar, morarma görülebilir. Daha sonra kollarını ve bacaklarını birkaç dakika süreyle ritmik uzatıp çekip büker. Havale başlarken çocuk çığlık atabilir. Havale esnasında çiş veya kaka yapabilir. Havale sonunda çocuk dalgın olabilir ve uyumak isteyebilir.
Aniden yükselen ateşin beyne yaptığı etkiyle çocuklarda havale nöbetleri olabilmektedir. Ateşli havale 6 ay -6 yaş arası çocuklarda görülebilmektedir. Bunun haricindeki yaş gruplarında görülen havalenin sebebi ateş değildir. Menenjit, epilepsi, zehirlenme gibi önemli hastalıklar araştırılmalıdır. Ateşi yükselen her çocuk havale geçirmez. Ancak bir defa havale geçiren çocuğun daha sonraki ateşlenmelerinde havale geçirme ihtimali daha yüksektir. Bazı ailelerde bu hastalığa daha sık rastlanır. En sık rastlanan havale nedeni grip gibi ateşli hastalıklardır.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?
♦ Havale geçirmekte olan bir çocuğa yapılacak en iyi yardım, çocuğun rahat solunum yapmasını sağlamaktır. Havale geçirme esnasında çene kaslarının kasılması, dilini ısırıp kanatması, bazen ağzında biriken köpükler çocuğun solunumunu güçleştirmektedir. Çocuğun kesici olmayan bir şeyle ağzı aralanarak, ağız boşluğu temizlenir, ağız açık tutulur. Havale geçiren bebek ya da küçük çocuksa, dizlerinizin üzerine yatırarak, dilinin arkaya kayıp nefes borusunu tıkamasını önleyebilirsiniz.
♦ Çocuğunuzu havale geçirirken bir an bile yalnız bırakmayın. Çocuğunuzun düşmesi ve çarparak yaralanmasını önlemek için etraftaki eşyaları kaldırmalısınız.
♦ Çırpınma hareketleri bittikten sonra, çocuğunuzu yan çevirin, solunum yollarını dilinin ve tükürüklerinin kapamasını önlemiş olursunuz.
♦ Bu esnada çocuğunuzun ateşinin düşürülmesine çalışın. Giysilerini çıkartın; koltuk altı, boyun, kasık, alın bölgelerine ıslak bezler koyun veya ıslak bir süngerle vücudunu silin. Bir süre sonra havale genellikle durur, çocuğunuz gevşer ve uykuya dalar. 20 dakika süren bir havalenin herhangi özel bir ilaçla durdurulması gerekir. Eğer çocuğunuzda havale 15 dakika içerisinde geçmemişse, hemen bir sağlık kuruluşuna götürün. Eğer kısa sürmüşse havale bittikten sonra gerekli teşhis ve tedavinin yapılması için yine bir sağlık kuruluşuna götürün.
♦ Doktorun tavsiyesi olmadan çocuğunuza hiçbir ilaç vermeyin.
♦ Ailenizde ateşli havaleye yönelik bir eğilim varsa, çocuğunuz hasta olduğunda, ateşinin 39 dereceyi aşmaması için elinizden geleni yapın.

Yazının kaynağı : Sevda Salihoğlu Dursun ( Bebek Bakımı ve Sağlığı )
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst