Bebekler Ne Zaman Oturur?

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.675
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
1.jpg


Bebeklerin oturmaya başlayabilmesi için iskelet yapılarının gelişmiş olması gerekir. Bebeklerin kemik sayısı ve yapısı yetişkinlerden fazladır. Yenidoğan bebeklerde daha fazla kemik olduğu gibi, bu kemikler zaman içerisinde kaynayarak yetişkinlerdeki yapıya benzemeye başlar. Böylece iskelet sisteminin oluşumu hızlanır. Bu süreç tamamlanmadan bebeklerin destekli ya da desteksiz şekilde oturması mümkün değildir.

İskelet sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerin oturtulmaya çalışılması, omurga ve kemiklere zarar verebilir. Bu nedenle bebeklerin 4.aydan önce oturtulmaya çalışılmaması gerekir. Bebekler uyanıkken başları dik, bedenleri ise yatay ya da dikey pozisyonda tutulmalıdır.

Bebekler emzirilirken de başlarının dik tutulması önemlidir. 4.aydan sonra bebekler oturma pozisyonuna yavaşça geçebilir. Ancak bebeklerin 6.aydan önce dik kalabilmesi zordur. Bu nedenle oturma pozisyonunda bebeğin vücudunun desteklenmesi gerekir. 6.aydan sonra ise bebekler başlarını dik tutabildiği için, desteksiz şekilde oturmaya başlayabilir.

Bebekler Kaçında Ayda Dik Oturabilir?

Altıncı aydan önce bebekler oturma pozisyonunda çok fazla kalmamalıdır. Desteklenerek dahi olsa bebeğin uzun süre oturma pozisyonunda durması, vücudunun ağrımasına neden olabilir. Bununla birlikte bebeklerde duruş bozukluğu da gelişebilir. Vücudunu dik tutmayı öğrenene kadar bebeğin destekli şekilde kısa süreli oturtulması gerekir.

Bebek vücudunu taşıyamaya başladığı noktadan itibaren ise istediği kadar dik şekilde oturabilir. Bu pozisyonda bebekte bel ya da sırt ağrısına neden olmaz. Ancak bebeğin uzun süre oturması, hareketsiz kalmasına neden olacağından, kas ve kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bebekler ilk 36 ay boyunca hareket etmeye teşvik edilmeli ve vücutlarını kullanma konusunda desteklenmelidir.

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst