Bebekler İçin Beslenme Ve Ek Besinler

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
0 - 6 Ay Arası Beslenme:

Bu dönemde ideal olan beslenme yalnız anne sütü ile beslenmedir (doğal beslenme). Anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Günümüz tıbbında, bebeklerin doğumdan başlayarak ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiçbir ek besin verilmemesi önerilmektedir. En sıcak iklimlerde bile anne sütü alan bebeklerin ilk altı ayda su dahil hiçbir ek besine gereksinimleri olmadığı gösterilmiştir.Bazı hastalık durumları bunun dışındadır.
Anne sütü ile beslenmenin uygulanamadığı durumlarda çocuk mamaları kullanılabilir. Bu tür beslenmeye de yapay beslenme denir. İlk altı ayda anne sütü alan bebeğin anne sütüne ek olarak başka sütler de alması, karışık beslenmedir. Türkiye'de en yaygın görülen beslenme biçimidir.




Doğal olmayan beslenme: İlk altı ayda anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesinde ilk seçenek inek sütünden yapılmış çocuk maması olarak bilinen endüstriyel besinlerle olmaktadır. Mama ile beslenme en az altı ay mümkünse bir yıl kadar sürdürülmelidir.
4-6 ay arası:
Eğer anne sütü yeterli değilse dördüncü aydan sonra ek besin başlanır.Bazı bebekler 3 aylıkken bile katı gıda alabilirler.Ancak her bebekte dille itma refleksi vardır. Katı gıdaları ilk 4 ayda dilleriyle iterler.Dille itme refleksi genellikle 4.-7. ayda kaybolur.Bu refleksin çok önemli bir görevi vardır, bebeği anne sütü almaya teşvik eder.
Katı gıdaları vermeye başlarken kendinize uygun olan saati tercih ediniz. Katı gıdalar günün herhangi bir saatinde verilebilir. Katı besinlere başladığınızda bebeğiniz istemezse zorlamayın. Emzirmeye devam edin. Bir hafta sonra tekrar deneyin.

Verdiğiniz katı besinlerin, bebeğin soluk borusuna kaçmaması için
bes-06aab.jpg
bebeğinizi oturur pozisyonda tutunuz.
Katı gıdaları,mamaları çay kaşığıyla veriniz. Büyük kaşıklar bebeklere uygun değildir.
Katı besinleri bebeğiniz yutmayı becerene kadar sadece 1-2 çay kaşığı veriniz. Ve ek besinleri çok yavaş artırınız.

Katı gıdalara geçerken önce bebeğinizi biraz emziriniz sonra az miktarda katı gıdayı yarım çay kaşığı kadar veriniz ve arkasından tekrar emziriniz.
Başlangıçta bebekler katı yiyeceklerin çoğunu kusarlar.
4-6. aylarda bebekler ek besinlere alıştırılabilir. Dördüncü aydan sonra sırasıyla yoğurt, meyve püresi, sebze püresi azar azar başlanılarak verilir.
Nasıl vermelisiniz?
Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.
Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal, mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu ve diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Meyvelerin Hazırlanması:
Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.
Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.
Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.
bes-06aab2.jpg
Sebze püresi: Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanır.
Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda (iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.
İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).
Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.
Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir. Üç hafta sonra sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu, hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.
Patlıcan, pırasa, karnıbahar, domates ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
6. ve 9. Aylarda Beslenme

6-9 ay arasında, anne sütü bebeğin temel besin kaynağı olmaya devam etmektedir.
Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinler başlanır.
Ek besinler çocuğun ısırma, çiğneme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Çiğneme, ağız ve dil hareketlerinde koordinasyon gerektiren bir süreçtir.

Ek besinlere geçişte, özellikle katı besinlerin verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin refleks olarak yaptıkları bu hareket genellikle 4.-7. ayda düzelir.
Bebeklerin emmeden, ağızlarını kapalı tutarak, çiğneme ve yutmadan oluşan yemek yeme davranışını öğrenmeleri zaman alır. Bu aşamada dil oluk görevini bırakarak öne ve yana döndürme gibi karmaşık hareketleri yapmasını öğrenir. Bebeklerin 6-7. aylar arasında katı besinlerle tanıştırılmaları bu davranışın kazanılması açısından önemlidir.

bes-6-9aab1.jpg
Bu dönemde yemek ve içmek faaliyeti etrafı çok kirleten bir eylemdir. Birçok bebek yiyecekleri kendi elleri ile dokunmak ve ağızlarına sokup, çıkarmak isterler. Çocuk gelişiminin normal bir parçası olan bu hareketlere izin verilmesi bebeklerin el ve ağız hareketlerinin olgunlaşmasına yardım eder.

Ek besinler verilirken önce püre kıvamında verilirken daha sonra ezilmiş, ardından ufak parçalara bölünmüş biçimde verilerek bebeğin farklı yapıdaki besinleri alması sağlanmalıdır. Uzun süre püre kıvamında besinler alan bebeklerde, katı besinlere geçişte zorluklar yaşanır.
Bu aylarda meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, pekmez ,bebe bisküvisi , yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek besinlerdir.
Eğer 6. aya kadar sadece anne sütü verdiyseniz ek besinlere başlarken sırasıyla yoğurt,meyve püresi, sebze püresinden başlayınız ve azar azar vererek artırınız.
Nasıl vermelisiniz
bes-6-9aab2.jpg
Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.
Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.

Meyvelerin Hazırlanması:

Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.
Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.
Portakal: Yıkanır, soyulur, sıkılarak suyu verilir.
Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebze püresi hazırlanması:

Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanılabilir.
Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda(iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır.Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.
İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).
Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.
Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir.

Üç hafta sonra şu şekilde hazırlayabilirsiniz;
Patates yarım küçük
Havuç yarım küçük
Pirinç silme bir tatlı kaşığı
Yağ silme bir tatlı kaşığı
Su 2 su bardağı

Hazırlanışı:
Sebzeler ve pirinç iyice yıkanır.
Sebzelerin kabukları soyulur, küçük parçalar halinde (küp şeklinde) doğranır. Küçük bir tencere (tercihen çelik) içine su konur. Diğer tüm malzemeler ilave edilir.Tencerenin ağzı iyice kapatılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.
1-2 hafta sonra püreye 1 köfte kadar dana kıyma, mevsimlik sebzeler, daha sonra bulgur, mercimek eklenir. Et köfte şeklinde ayrı da verilebilir.
Yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbası verildikten sonra kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta : 6. ayda kahvaltıda başlanır.Önce sarısından nohut kadar başlanılır. 15 gün içinde bir yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta, içerdiği yüksek kolesterolden dolayı haftada dört adetten fazla verilmemelidir.

Kahvaltı: 150 ml süt içinde başlangıçta 1 çay kaşığı beyaz peynir,1 çay kaşığı pekmez,3-4 bebe bisküvisi,nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kaşığı tereyağı karıştırılır. Bebeğe kaşıkla yedirilir.

6-9 aylık bebeklerde öğünün biri: içine iki bebek bisküvisi eklenmiş meyve püresi olarak ayarlanılır.

Diğer bir öğün sebze çorbası veya sebze püresi olarak verilir. Sebze püresinin içine bir çorba kaşığı kadar bir kaç kez çekilmiş kıyma koyabilirsiniz. Kıymaya alternatif olarak sebze pürelerinin içine baharatsız ızgara köfte veya iyice tiftiklenmiş tavuk eti koyabilirsiniz.

8. aydan sonra sebze çorbalarına kuru fasulye, nohut, mercimek koyabilirsiniz. Kuru fasulye, nohut ve mercimek önce iyice pişirilir. Gaz yapmaması için kabukları ayıklanır ve sebze çorbasına ilave edilir.
8. aydan itibaren sebze çorbasının içine evde pişirilmiş olan dolmanın içi, ezilmiş makarna ve pilav konulabilir.

Tahıl çorbaları; Acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, 7. aydan sonra verilebilir.

8. 9. aylarda balık, tavuk eti, kırmızı et verilir. Bu aylarda öğünün biri yoğurt olarak verilebilir.

Yatarken bir öğün muhallebi verilebilir.

Muhallebinin hazırlanışı: Bir çorba kaşığı kadar pirinç ununa bir su bardağı sütün yarısı eklenir iyice ezilir, sonra kalan yarım bardak süt eklenir, karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir. Kaynama noktasına gelince 5 dk. daha kısık ateşte pişirilir. Bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. Başlangıçta az kıvamlı hazırlanan muhallebi pirinç unu artırılarak 20. günde kaşıkla yenilenebilecek kıvama getirilir.

Karaciğer Püresinin Hazırlanışı: Dana veya kuzu karaciğeri güzelce yıkanır. Üzerindeki zar çıkarılır. Haşlanır, rendelenir veya makinede püre haline getirilir. Bu şekilde sebze püresine karıştırılır.

Köfte hazırlanışı: Yağsız dana kıymasına çok az ekmek ufağı katılarak hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. Sebze püresine konulur.

Balık veya Tavuk Hazırlanışı: Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gereklidir.

İlk iki yılda anne sütü kesilmemelidir. Mümkün olduğunca verilmelidir.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
9 ve 11. Aylarda Beslenme:

Bu aylarda bebeğin kahvaltısına bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı tereyağı, ince bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz.

bes-9-11aab1.jpg
Öğünün biri sebze püresi olarak planlanır. Bu öğünün içine bir tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi yada bir köfte koyunuz.
Sebze püresi öğününde normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sebze püresi öğününde et vermek önemlidir. Çünkü verdiğiniz karaciğer, taze dana veya kuzu eti bebeğe protein ve demir sağlar.
Diğer öğünler 6-9 aylık öğünler gibi verilebilir.

Dokuz aylık bebek için beslenme şeması

08.00(Kahvaltı) : Anne sütü veya inek sütü veya mama(150ml) + Bir yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı reçel ya da pekmez + 3-4 bisküvi veya 1/2 dilim ekmek
12.00 : 1 adet kabak dolma + Yarım kase yoğurt (100 ml)
veya 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) sebzeli-nohutlu köfte
veya 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) kıymalı patates+1/2-1 dilim ekmek
17.00: 1 kase yoğurt(150-200 ml) + 1 küçük (elma, şeftali) meyve püresi
21.00: 1 kâse pirinç unu muhallebisi (200 ml) veya 1 kâse tarhana çorbası

Şunlara dikkat ediniz:

Bebeğiniz iyice acıkmasına rağmen kaşık mamasını reddediyorsa az miktarda emzirdikten sonra tekrar kaşık mamasını deneyin.
Bebeğin yeni tatlara alışması zaman alabilir. Katı gıdaları biberon ile vermeyiniz. Bebeklerinizi oturtarak besleyiniz.
bes-9-11aab2.jpg


TV karşısında yemek yedirmeyiniz.
Zorla beslemeye çalışmayın.
Mamasını yedirirken onunla konuşunuz.
Bazı gıdaların tatlarına alışması için her gıdayı 10 kez denemeniz gerekir.
Bebekler 9-10 aylık olduklarında kendi kendilerine yemeye özendirilmeli, kısa süre için de olsa diğer aile bireyleri ile sofraya oturtulmalı ve ev yapımı besinlere alıştırılmaya başlanmalıdır.

Baklagiller, ucuz ve iyi bir protein kaynağı olmalarına karşın bol miktarda fitat içerdikleri için proteinden yararlanım azalmaktadır. Pişirmekle kaybolmayan fitatları ortamdan uzaklaştırmak için baklagilleri pişirmeden önce bir süre su içinde bekletmek yararlı olmaktadır.

Dokuzuncu aydan sonra yemekler, erişkin yemeği kıvamında olmalı ve unlu besinler (kek, bisküvi, ekmek, vb) günde, 3-4 öğünün içeriğinde bulunmalıdır.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
bes-12ab1.jpg
Bu ayda kahvaltıya 30 gr. beyaz peynir eklenebilir.
Kahvaltıya 1 çay kaşığı bal eklenebilir.
Yine kahvaltıda bir çay kaşığı reçel ya da pekmez verilebilir.
Öğünün biri, sebze püresi olarak ayarlanır. İçine bir adet köfte ,1 çorba kaşığı makarna, pilav konabilir.
Sebze püresi yerine evdeki etli sebze püresi verilebilir.
Aşırı tuz alımı ileriki yaşlarda tansiyon yüksekliğine neden olur. Bebeğin tuza alışmaması için birinci yılda ek besinlere tuz katılmamalıdır.
bes-12ab2.jpg
Bebeğin kabız kalmaması için yeşillik, sebze ve meyveler yeterince yedirilmelidir. Bu ayda yumurtanın beyazı da verilir. Çocuğunuzun artık sofraya oturma zamanı geldi. Onu sofraya oturtunuz. Diğer öğünler 9-11 aylık beslenmedeki gibidir. Lütfen anne sütünü kesmeyiniz. Emzirmeye devam ediniz.

12 aylık bebek için beslenme şeması

Kahvaltı: Anne sütü veya inek sütü (150 ml) veya mama (150 ml)
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (günaşırı)
1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmez
1 -2 adet zeytin (çekirdeği çıkarılmış)
1 ince dilim ekmek
1-2 dilim mandalina ya da domates
Öğle: 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) terbiyeli köfte + 1 dilim ekmek veya
3 silme yemek kaşığı kıymalı sebze püresi (kıymalı dolma içleri, terbiyeli ya da sebzeli köfteler, sebzeli tavuk ya da balık, kuru baklagil püreleri) + 3-4 silme yemek kaşığı patates püresi
veya
2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) kuru fasulye + 1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı + 1 çay bardağı meyve suyu ya da su
İkindi: 1 kase yoğurt (150-200 ml), evde yapılmış bir dilim kek 1 küçük boy meyve veya püresi
Akşam: 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) tavuklu sebze yemeği, 1 dilim ekmek veya 1 kase yayla çorbası (nohutlu, havuçlu)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst