Bebek maması hazırlarken dikkat edilecekler

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Annelerin bebeklerinin sağlıklı büyümesi, çeşitli sorunlarla karşılaşmaması için bebek maması hazırlarken dikkat etmeleri gereken noktaları Dr. Nilüfer Toprakçı anlatıyor.

attachment.php


Her ne kadar bebek beslenmesinde, özellikle ilk 6 ayda anne sütünün üstünlüğü tartışılmaz olsa da, bazen bebeği sadece anne sütüyle beslemek mümkün olmuyor. Anne sütüne ek olarak veya belki de tek başına biberon mamaları kullanmak gerekli oluyor. Ancak öncelikle bu kararı; bebeği izleyen, kilo alımını takip eden çocuk doktorunun vermesi gerektiği unutulmamalı. Anneler, bebek çok ağlıyor diye veya etrafındakilerin yanlış yönlendirmeleriyle sütlerinin yetmediğine karar vererek biberon mamasına geçiş yapmamalılar.

Biberon mamasının gerçekten gerekli olduğu saptandıktan sonra; annelerin bebeklerinin sağlıklı büyümesi, çeşitli sorunlarla karşılaşmaması için dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz:

Temizlik: Biberon maması hazırlamada temizliğe çok önem vermek gerekir. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir, dışarıdan alacağı mikroplar onun için risk oluşturabilir. Öncelikle; eller su ve sabunla yıkanır. Kullanlacak biberon ve biberon başlığı da, ilk alındığında sterilize edilmelidir. Bu sterilizasyon, en az 5 dakika kaynatarak veya özel sterilizasyon cihazları kullanılarak yapılabilir. Daha sonraki kullanımlarda, sıcak su ve sabunla yıkanıp kullanılabilir. Ulaşması güç noktalarda kalabilecek mama kalıntıları fırçayla temizlenmelidir.

Hassas ölçüm: Öncelikle mama kutusunun üzerindeki talimatları dikkatle okuyun. Farklı mamalar farklı su ve toz miktarıyla hazırlanabilir. Doktorunuzun önerdiği miktar mamayı, ölçeği silme dolduracak şekilde ( daha az veya tepeleme değil ) ölçün. Gerekenden az konsantre hazırlanmış bir mama bebek için yeterince doyurucu olmayacak, tersine gereğinden fazla toz eklenirse de kandaki elektrolit dengesi bozulup bebeğin böbrekleri olumsuz etkilenecektir.

Hazırlarken nelere dikkat etmeli?

* Biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin. Ölçümü doğru yapabilmek için, biberona önce suyu sonra toz mamayı ekleyin. Ardından iyice karışana kadar çalkalayın.
* Bebeğe vermeden önce, mutlaka mamanın sıcaklığını kontrol edin. Bazı bebekler daha ılık bir mamayı tercih edebilir. Isıyı kontrol etmek için; 1-2 damla bileğinize damlatabilirsiniz, çok sıcak olmadığından emin olunca bebeğinize verebilirsiniz.
* Mamayı ısıtmak için asla mikrodalga fırını kullanmayın. İçinde aşırı ısınmış bölgeler oluşabilir, bebeğin ağzını yakabilir.
* Beslenme sonrası biberonda kalan mama mutlaka atılmalıdır.


Dr Nilüfer TOPRAKÇI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
 

Ekli dosyalar

  • bebek_mama_beslenme_mkle.jpg
    bebek_mama_beslenme_mkle.jpg
    33,1 KB · Görüntüleme: 49

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst