Bebeğiniz yeterli beslenebiliyor mu?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Bebeklerin yeterli beslendiğinin en önemli göstergesi kilo artışıdır. Bezini kirletme miktarı ve sıklığı da beslenmenin diğer bir göstergesidir.
Toplumumuzda ailelerin, çocuklarının yemeklerini yemesi üzerinde önemle durdukları bir gerçektir. İştahlı, yemeklerini bol bol yiyen, özellikle tombul görünümlü çocuklar, anneleri için gurur kaynağıdır.

Hekimlere, iştahsızlıktan yakınan annelerin bir bölümünün çocuğu, boyuna ve yaşına olması gereken kiloya sahip olmasının ötesinde fazla kiloya sahip, şişman çocuklardır. Burada ya hiçbir sorun yoktur, varmış gibi algılanıyordur ya da sorun çocuğun yemeklerini yememesi değil, yemeği yediren kişiye sıkıntılı anlar yaşatmasıdır.

Diğer yandan, bebeğin huzursuz oluşu ve fazla ağlaması, az dışkı yapması, aldığı anne sütü veya mama miktarı ile doymadığının bir işareti olabilir. Bu noktada aralıklı kilo ölçümleri ile beslenmesinin yeterliliği değerlendirilmeli, bildirilen şikâyetlerin gerçekten az beslenmeye bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır.

Doğumdan sonraki ilk 20,25 gün içersindeki ağlamaların en sık nedeni gaz sancısı değil yeterince beslenememedir. Bebeğin aldığı miktarlar gerçekten ihtiyacını karşılamıyorsa, beslenmesi gözden geçirilmelidir. Bundan sonra duruma göre ek besinlere başlanmalı,veya verilmekte olan besinlerin miktarı arttırılmalıdır.

Bazı bebekler bir öğünde fazla alamazlar ve 1-2 saat sonunda tekrar yemek isterler. İlk ay için bu normal kabul edilirken, daha sonraki aylarda normal kabul edilmemelidir. Bu yetersiz beslenmenin bir işaretidir. Böyle bir durumda anne sütünü veya mamayı daha sık vermek geçici bir çözümdür. Asıl üzerinde durulması gereken konu bir öğünde yeterli besini alması ve 3 saat düzeyinde acıkmamasıdır. Bebeklerde, öğün sırasında 1-2 kez beslenmeyi durdurarak bebeğin gazını çıkartmak gibi önlemler yararlı olabilir. Beslenme esnasında hava da yutan bebeklerin midesi gerilerek erken doymaya neden olabilir.

Gerçekten iştahsız ve iyi kilo almayan bebeklerde sistemik hastalık varlığı araştırılmalıdır. Çünkü temel besin öğelerinin iştahsızlık veya başka nedenlerle yeterli miktarda alınmaması sonucunda büyüme ve gelişmede dereceli olarak gerilemeyle, zayıflık şeklinde kendini gösteren hastalık durumu (protein-enerji malnütrisyonu) gelişebilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst