Batik Boyama Tekniği ve Çeşitleri

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
BATİK
Tekstil ilgi alanlarınıza giriyorsa size hobi olarak batikle uğraşmanızı önerebiliriz. Evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir tekniği var. Bunun için ya bir kursa gitmeli, ya da bu konudaki yayınlardan destek almalısınız. Batik, tişörtten masa örtüsüne kadar birçok alanda kullanılabilir. Desenler ise sizin yaratıcılığınıza kalmış.

GEREKLİ MALZEMELER

Batik özel bir boyama tekniğidir.Batik teknikleri ve boyaları ile bir çok renk uyumunu ve desenini bir emtea üzerinde gerçekleştirmek mümkündür.

Batik’in tarihçesi: Batik, Uzak Doğu’da ipeğin menşei olan Çin, Japonya bilhassa Jawa, Endonezya, Malezya, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde uygulanmakta olan halk sanatıdır. Türkiye’de yapılan gözlemler neticesinde Doğu Anadolu ve Orta Anadolu’da çok basit ve ilkel batik parçalarına rastlanmıştır. Bu yörelerdeki insanlar,süpürge ve kiraz dallarının balmumuna batırarak kendi dokumuş oldukları ipekli ve pamuklu kumaşlar üzerine bezemeler yapmışlardır. Kullandıkları boyalar ise doğadan elde edilmiş, bugün bile değeri çok yüksek kök ve ot boyalardır.
BATİK TEKNİĞİ VE ÇEŞİTLERİ
Bağlama (düğümlemeBatik)
Katlama Batik
Ters Batik
Teğelli Batik
Tuzlama Batik
Tijantik (balmumu) Batik

Bağlama Batik: Bağlama Batik, kumaşın değişik yerlerinden değişik şekillerle bağlanarak boyaya atılıp, bağlanan yerlerin boya olmamasıyla oluşan şekillere denir. Bağlama Batik’de, bağlama şekilleri değiştikçe ortaya çıkan modellerde değişir. Bağlama çeşitleri 5′e ayrılır.Bunlar;
Düz
Verev
Çapraz
Pisi
Düğümleme
Bağlama Batik’de kullanılan ipler;
İngiliz sicimiPamuk sicimler Pamuklu iplikler Makara iplikleri

Bağlama Batik yapımı: Bağlama batikte yapacağımız işe göre seçtiğimiz boyalardan bir miktar (bir-iki çay kaşığı) alıp bir naylon çorap içine koyarız. Kaynar suda boya ezilir.Buna gerektiği kadar su ilave edilerek, boyanın sabitleşmesi için bir çorba kaşığı tuz koyup, bir süre kaynatılır. Ezilmiş boyaya ilave edeceğimiz suyu, elde etmek istediğimiz renge göre ayarlamalıyız. Koyu renk istiyorsak daha az su veya bir başka değişle daha çok boya, açık renk istiyorsak daha bol su veya daha az boya kullanmalıyız.Çok renkli yapmak istediğimiz emtealar için aynı uygulamayı diğer renkler için de yapmalıyız. Boya ilave edeceğimiz suyun tuz ilaveli olmasına dikkat etmeliyiz. Boyamız kaynarken kumaşımızı hazırlamalıyız. Örneğin, bir eşarp yaparken çepeçevre kenarlarını avcumuzun içinde pili pili toplayıp bağlarız. Böylece kumaşımıza boydan boya bir kenar yapmış oluruz. Yumru halde bir tutam kumaş alıp, orta yerinden sıkıca boğarsak desenimiz bir güle benzer. Kumaş üzerine attığımız düğümler de o düğüm içerisindeki kısmı boyadan koruyacaktır. Boyamız bittiğinde kumaşı iyice ıslatıp sıkmalıyız. Kaynatmış olduğumuz boyayı ocaktan indirdikten sonra kumaşımızı istediğimiz renk boyalara, açıktan koyuya doğru sırasını takip ederek batırmalıyız. Daha sonra kumaşı boyadan çıkararak soğumasını beklemeliyiz. Soğuyan kumaş, önce bağları açılmadan soğuk ve sabunlu suda yıkanır. Bu işlemi,boyanın fazlalığının, boyanmasını istemediğimiz yerlere sızmasın diye yaparız. Daha sonra bağları açıp tekrar soğuk suyla çalkalarız. Fiksesini yapmak için sirkeli suyla durularız, ardından ütüleriz.

Bağlama Batik’de:

Kumaşı bağlayarak boyanın içine atarız

Boyar maddeyi kumaşın içine bağlarız.Boyar madde dediğimiz ise, ıspanak, pancar veya soğan kabuğu olabilir.
so%C4%9Fuk-batik-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmasi-150x150.jpg


alıntı-DHARMATRADING
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst