'Bakıcı kadın sendromu'na dikkat!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
-bakici-kadin-sendromu-na-dikkat--858472.Jpeg


'Bakıcı kadın sendromu'na dikkat!

Bakıcıları tarafından yemek yemesi ya da oyalanması için televizyonla baş başa bırakılan çocukların "Bakıcı Kadın Sendromu" adı verilen hastalığın tehdidi altında olduğu bildirildi.

Psikolog Serap Duygulu, son yıllarda televizyonun çocuklar üzerindeki etkisinin arttığına işaret ederek, ekrandan yansıyan görüntülerin minik bedenler üzerinde ruhsal ve fiziksel olumsuz etkiler bıraktığını söyledi.

Tıp dünyasının son yıllarda konuştuğu "Bakıcı Kadın Sendromu"na dikkati çeken Duygulu, hastalığın çoğunlukla annesi çalıştığı için bakıcılara emanet edilen çocuklarda görüldüğünü belirtti.

Duygulu, otizme çok benzeyen hastalığın yeme bozukluğundan zeka geriliğine kadar hem ruhsal, hem de fizikler sonuçlar doğurduğunu dile getirerek, daha bebek yaşta oyalanması veya yemek yemesi için televizyon karşısına oturtulan çocukların saatlerce bu şekilde vakit geçirdiğini anlattı.

Özellikle reklam ve müzik kliplerinde peş peşe sıralanan görüntü ve seslerin çocukların dikkatini çektiğini vurgulayan Duygulu, "Anlamadıkları ses ve görüntüler karşısında uzun süre geçiren çocuklar, zaman içinde dış dünyaya kendilerini kapatıyor ve çevreleriyle sağlıklı iletişim kuramıyor. Televizyonun esiri olan çocuklar 2 yaşına geldiğinde 5-10 kelimenin dışında konuşamıyor. Kimi çocuklar dikkatlerini cihazlara yöneltirken, onların mekanik hareketlerini saatlerce izleyebiliyor" dedi.

Hastalığın temel sebebinin reklam ve kliplerin saatlerce çocuklara seyrettirilmesi olduğunu ifade eden Serap Duygulu, sözlerine şöyle devam etti: "Hastalık nedeniyle çocuklarda sadece psikolojik değil, fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor. Bazı çocuklarda büyüme geriliği görülürken, zayıf ve boyları kısa oluyor. Bebek yaştakilerde çiğneme ve yutkunma sorunları dikkati çekerken, pütürlü gıdaları yiyemiyor. Konuşmakta ve çevrelerine tepki vermekte zorlanan çocukların bu rahatsızlıkları, bir çok uzman tarafından otizm olarak teşhis ediliyor. Yanlış teşhis nedeniyle tedavide geç kalınma riski varken, çabuk fark edildiği takdirde terapilerle çocuklar normale dönüyor."

Bakıcıların özenle seçilmesi uyarısında bulunan Serap Duygulu, çalışan annelere de şu önerilerde bulundu:"Çocuklarınızı öncelikle anne veya kayınvalidenize bırakın. Bu mümkün değilse profesyonel firmalardan bakıcı bulun ve bakıcıya çocuğunuzun bakımı dışında ev işleri, yemek ve temizlik gibi işler yaptırmayın. Zaman zaman habersizce eve gelerek, kontrol edin. Çocuğunuzla iletişim kurup, oyunlar oynamasına ve onunla konuşmasına dikkat edin. Ve özellikle televizyon ve bilgisayardan çocuğunuzu uzak tutmasını isteyin."

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst