Bahçeye kış düştü

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.533
Puan
113
Konum
İstanbul
bahceye-kis-dustu-1075119.Jpeg


Bahçeye kış düştü

Kış geldi diye bahçenizi kara teslim etmeyin. Havalar soğudu ama hala bahçenizde yapacağınız birçok iş var. Şimdi kolları sıvamanın tam zamanı…

• Genç fidanların ilk yıllarında kış ılıman geçtiyse ve gövde kabuklarında boydan boya don yarıkları oluşmamışsa, gelecekte çok sert geçecek kışları göz ardı etmeyin. Fidan ve genç ağaçları, 8-10 yaşına kadar, don yarıklarına karşı koruyun.
• Ağaçların gövdelerini, dona karşı koruyucu, çuval bezi gibi örtülerle sarın. Meteoroloji uyarılarının olduğu günlerde, bahçenin çeşitli noktalarında, ağaçların ve çevrenin emniyetini sağlayarak saman ve çalı çırpı yakın.
• İlk yıllarda oluşan ve fazla derinleşmemiş don yarıklarını aşı macunuyla kapatın. Ertesi kış, gövdeleri yine koruyucu malzemeyle sarın.
• Çin ardıcı, bodur gül çeşitleri, manolya, gardenya, bodur taflan Berberisler ve limon servilerinin üzerlerini, kalın gazete, plastik örtü ya da çuval bezi gibi koruyucu malzemelerle kapatın.
• Kışın çok sert geçtiği yerlerde, zakkum, narenciye, zeytin gibi saksılanmış bitkileri camekanlar araksına ya da kış bahçelerine taşıyın.
• Sonbaharda çimlerinize besin vermeyi unuttuysanız, karla kaplı bahçede, kar üzerine granül gübre tanelerini serpin. Karlar erirken, granül besin maddelerini de çimlere verir.
• Aşırı sulama, hızlı büyüyen türler dışında, süngünler ve boğumlar arasındaki uzun mesafeler bitkiniz için zararlıdır. Ayrıca, özellikle kışın genç sürgünlerin kuruması, etli gövdeli bitkilerde kırılmaya dayanıksızlık ve gevreklik, bazı çiçekli bitkilerde çiçek dökümü, kökün toprakla birleşme yerlerinde ve gövdede çürümeler ortaya çıkabilir.
• Toprağı aşırı susuz da bırakmayın. Bitkilerinizi fazla sıcak y ada soğuğa terk etmeyin. Toprağınız kireçliyse, yaprak ve sürgünlerde kurumalar, tomurcuk dökülmeleri meydana gelir.
• Nemin normalin altına düşmesi, genç sürgünlerde kurumaya neden olur.
• Ani ısı değişikliğine uğrayan bitkilerde, özellikle yaşlı yaprak saplarında normalden fazla uzamalar ortaya çıkar. Ayrıca sivri ve dar yapraklar oluşur.
• Toprak yeterli nemi içerdiği halde, aşırı kimyasal gübreleme yaparsanız, topraktaki tuzlanma sonucu yaprak ve sürgün sarkmaları meydana gelir.
• En çok yapılan hatalardan biri de azot, fosfor, potasyum gibi temel besin elementlerini verirken ölçüyü tutturamamaktır. Azot fazlalığında, fosfor ve potasyum noksanlığında çiçeklenmede aksaklıklar görülebilir.

Bu çiçekleri kışın ekebilirsiniz

Ateş çiçeği/Salvia Spendens: Yazın çiçeklenir. Güneş ya da yarı gölge alanlara ekebilirsiniz. Mevsimlik, çok yıllık, yaprağını döken, dökmeyen, yumrulu ve kök saplı olmak üzere yaklaşık 900 çeşidi vardır.
Kadife/Tagates: Haziranda çiçeklenir. Güneş ya da yarı gölge alanlarına ekebilirsiniz. 20-30 santimetreye kadar boylanır. Elliye yakın türü vardır. En önemli özelliği yapraklarının keskin kokusudur.
Kraliyet halısı/ Alyssum saxatle: Yaz, bahar döneminde çiçeklidir. Kolay yetişen mevsimlik bir bitkidir. Çiçekleri beyaz, pembe, mordur. Bal gibi kokar. Sınır bitkisi olarak kullanılabilir.
Petunya/Petunia: Yaz ve bahar döneminde çiçeklidir. Mevsimliktir. Genellikle saksı bitkisi olarak kullanılır. Mor olanları içim güneş, yarı gölge alanlar idealdir. 20-30 cm boylanır.
Evim, Ocak 2011

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst