Baharda ev bitkilerine bakım önerileri

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Baharda ev bitkilerine bakım önerileri


Baharda Ev Bitkilerine Bakım Önerileri
Evinizde yetiştirdiğiniz bitkilerinizin bakıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyacı vardır. Onları doğru yerde ve sevgiyle yetiştirirseniz mutlaka karşılığını alırsınız. Güzel açan çiçekleriniz olsun isterseniz, önerilerimize kulak verin.
Baharda Ev Bitkilerine Bakım Önerileri

İnsanlar gibi, bitkiler de strese girerler. Hatta birbirleri ile yarışırlar. Yan yana iki sarmaşık koysanız, ikisi birbirleri ile yarışacakları için daha çabuk uzarlar.
Her bitkinin farklı ışık, su ve su ihtiyacı vardır. Aldığınız bitkinin ışık mı, gölge mi istediğini öğrenin. Çoğunlukla koyu yeşil yapraklı iç mekan bitkileri, gölge yerleri severler. Çiçekli bitkiler ise güneşe ihtiyaç duyar. Hiçbir bitki kalorifer yanını sevmez. Fazla ısınan evlerde, topraklarındaki su hızla buharlaşacağı için, daha sık su verilmelidir.
Saksı bitkilerine su azar azar ve ölçülü verilmelidir. Bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumadan su vermeyin. Verilecek su toprağın nemleneceği kadar olmalıdır. Susuzluk gibi fazla su da çiçeklerin köklerini çürütür.
İlkbahar ve yaz aylarında çiçekler büyüme dönemine girerler. Bu aylarda düzenli besin takviyesi yapmalısınız. Marketlerde veya fidanlıklarda satılan sıvı besinleri, sulama suyuna ilave ederek 15 günde bir verin.
Koyu yeşil parlak ve etli yaprakları olan bitkiler, yaprağına su püskürtülerek nemlendirilmeyi severler. Yaprakları da su ihtiyacını karşılar. Özellikle kış aylarında evde kalorifer yandığında, hava kurur, iç mekan bitkileri bu durumda bunalırlar. Bu aylarda daha çok nemlendirmek gerekir. Ancak bazı bitki türlerinin yaprakları su sevmez. Yaprakları tüylü olan, ev menekşeleri gibi bitkilerin yapraklarına su dökmeyin.
Saksıların içinden çıkan yabani otları temizleyin. Bunlar bitkinizin besinlerine ortak olurlar ve köklerini sıkıştırırlar. Her hafta bir çatal yardımıyla bitkinin toprağını havalandırın. Bu işlem, toprağın suyu daha iyi çekmesini sağlayacaktır.
İlkbahar, bitkilerin saksılarını değiştirmek için en iyi zamandır. Saksı değiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bir boy büyük saksıya geçirmektir. Saksının dibine drenaj yapmak için çakıl taşı koyabilirsiniz. Eğer mevcut saksısından çok büyük bir saksıya geçiş yaparsa, çiçek köküne çalışır, gelişemez. Her yıl bir büyük boy saksıya geçirilen çiçekler çok daha sağlıklı büyürler. Eğer saksı değişmezse, kök dönmesi denilen olay gerçekleşir, bitki bozulur ve zaman içinde ölür.
Çiçek açan bitkilerin çiçekleri biter bitmez budanmalıdır. Kuruyan dallar, sararan yapraklar temizlenip bitkinin üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Budanan bitkiler ertesi yıl çok daha iyi ve güzel çiçek verir.
İç mekanlar için en ideal toprak torf ile hazırlanmış topraklardır. Fidanlıklarda hazır olarak satılan bu karışımı alarak, saksı değiştirirken kullanabilirsiniz. Saksı değişiminde bitkinize nazik davranın. Köklerini ne sıkı, ne de gevşek bırakmalısınız. Kökler hava almalı, ancak çok da serbest kalmamalıdır. İç mekan bitkilerde böcek veya mantar tespit edilirse, hemen ilaçlama yapınız.
 
G

guzelcem

Misafir
:gulcicek: çiçeklerimin bakımını ben çokdannn yapdım, evde cıvıl cıvıl oldular şahmarancım çok teşekkürler bilgi için...
 
S

suna

Misafir
senede bir defa toprak değişmesi lazım verimli olsun çiçekler yoksa böcek olur emeğine sağlık:eek:
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
İnsanlar gibi, bitkiler de strese girerler. Hatta birbirleri ile yarışırlar. Yan yana iki sarmaşık koysanız, ikisi birbirleri ile yarışacakları için daha çabuk uzarlar.:sok:sok
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst